Almás galette

Almás galette
2018-07-16 bernuskaa
In Blog

A rusztikus pitének, vagyis galette-nek ez most egy egészségesebb verziója,
fehér liszt helyett teljes kiőrlésű tönkölylisztet választottam (ráadásul tej- és tojásmentes),
tölteléknek pedig a jól bevált almás-fahéjas kombót.
Ezt még májusban sütöttem, pont a szülésem előtti délután és ez is volt az első süti, amit szülés után megsütöttem.
Nem véletlen, ugyanis egy órán belül megvan, nagyon könnyen elkészíthető és variálható.

Hozzávalók

A tésztához
300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 ek barna cukor
egy csipet só
80 g kókuszolaj
100 ml hideg víz

A töltelékhez
2 db alma
fél citrom leve
1 tk fahéj
1 tk vanília aroma
3 ek barna cukor

+ még barna cukor a tetejére

Elkészítés:

A lisztet kimérjük egy közepes méretű tálba, majd összedolgozzuk a barna cukorral, sóval és az olvasztott kókuszolajjal.
Apránként hozzáadjuk a hideg vizet és a kezünkkel tésztát gyúrunk belőle. Ha túl száraz, akkor adjunk még hozzá vizet, ha pedig túl nedves a tészta akkor kis lisztet adagolhatunk a masszához.
Amint összeállt, betesszük a hűtőbe kb. 20 percre.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, felszeleteljük és ráöntjük a citromlevet.
Megszórjuk fahéjjal, hozzáadjuk a barna cukrot, vanília aromát és az egészet összeforgatjuk.
Kinyújtjuk a tésztát kör alakúra és ráhalmozzuk a tölteléket, de a tészta szélét (kb. 4 cm-en) szabadon hagyjuk, mert ezt visszahajtjuk az almás masszára.
(Én már sütőpapíron szoktam kinyújtani és megtölteni a pitét, majd azt csak áthúzom a tepsire)
Megszórjuk még egy kis barna cukorral, majd 180 fokon 45-50 percig sütjük. 

3 hozzászólás

  1. Krizsàn Dorottya 12 hónap ezelőtt

    Szia Berni!

    Ezt màs lisztböl is el lehet kèszíteni? Mondjuk zablisztböl?

    Köszi,
    Dorka

    • Hozzászóló neve
      bernuskaa 12 hónap ezelőtt

      Szia Dorka!

      Szerintem zablisztből is el lehet készíteni, de lehet, hogy több folyadék kell hozzá (víz vagy kókuszolaj)!

  2. Krizsàn Dorottya 11 hónap ezelőtt

    Szuper, köszönöm! 🙂

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*