Almás galette

Almás galette
2018-07-16 bernuskaa
In Blog

A rusztikus pitének, vagyis galette-nek ez most egy egészségesebb verziója,
fehér liszt helyett teljes kiőrlésű tönkölylisztet választottam (ráadásul tej- és tojásmentes),
tölteléknek pedig a jól bevált almás-fahéjas kombót.
Ezt még májusban sütöttem, pont a szülésem előtti délután és ez is volt az első süti, amit szülés után megsütöttem.
Nem véletlen, ugyanis egy órán belül megvan, nagyon könnyen elkészíthető és variálható.

Hozzávalók

A tésztához
300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 ek barna cukor
egy csipet só
80 g kókuszolaj
100 ml hideg víz

A töltelékhez
2 db alma
fél citrom leve
1 tk fahéj
1 tk vanília aroma
3 ek barna cukor

+ még barna cukor a tetejére

Elkészítés:

A lisztet kimérjük egy közepes méretű tálba, majd összedolgozzuk a barna cukorral, sóval és az olvasztott kókuszolajjal.
Apránként hozzáadjuk a hideg vizet és a kezünkkel tésztát gyúrunk belőle. Ha túl száraz, akkor adjunk még hozzá vizet, ha pedig túl nedves a tészta akkor kis lisztet adagolhatunk a masszához.
Amint összeállt, betesszük a hűtőbe kb. 20 percre.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, felszeleteljük és ráöntjük a citromlevet.
Megszórjuk fahéjjal, hozzáadjuk a barna cukrot, vanília aromát és az egészet összeforgatjuk.
Kinyújtjuk a tésztát kör alakúra és ráhalmozzuk a tölteléket, de a tészta szélét (kb. 4 cm-en) szabadon hagyjuk, mert ezt visszahajtjuk az almás masszára.
(Én már sütőpapíron szoktam kinyújtani és megtölteni a pitét, majd azt csak áthúzom a tepsire)
Megszórjuk még egy kis barna cukorral, majd 180 fokon 45-50 percig sütjük. 

Hozzászólás (0)

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*