Csoki mousse

Csoki mousse
2016-04-24 bernuskaa
In Blog

Sajnos az utóbbi hetekben nem jutott a sütésre annyi időm és energiám, mint amennyit szerettem volna.
Pénteken viszont már annyira hiányzott, hogy éjfélkor nekiálltam csoki mousse-t készíteni.
Eszembe is jutott, hogy legközelebb lefagyasztom kis jégkrém formákban, nyáron a nagy melegben majd biztos jól jön.
Azért hogy ne legyen túl sok önmagában a csoki, én kekszes alapot is szoktam készíteni hozzá, de most nem volt itthon zabfalat, ezért azt háztartási keksszel helyettesítettem.
Az alsó réteg receptje ugyanaz, mint a mini sajttortának.

csokimousse1

csokimousse2

Hozzávalók:

Mousse-hoz

100 g étcsokoládé
50 g vaj
2 tojás
2 ek cukor
3 dl habtejszín
(lehetőleg olyan fajta, ami
előre cukrozott)

Zabos réteghez

130 g zabfalatok vagy háztartási keksz
50 g kissé olvasztott vaj

Elkészítés:

Először a zabos alapot készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni, mire összeállítjuk a desszertet.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, közben a kekszet apró darabokká morzsoljuk a kezünkkel (vagy zacskóba tesszük, körbetekerjük konyharuhával és elkezdjük ütni egy sodrófával, esetleg darálóval apróra zúzzuk).
Hozzáadjuk az enyhén olvasztott vajat és összedolgozzuk egy kanállal.
170 fokon sütjük 10 percig sütőpapírral bélelt tepsiben, majd megvárjuk míg kihűl.

A mousse-hoz az étcsokit és a vajat vízgőz felett elkezdjük olvasztani, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a cukrot.
Mikor egyneművé váltak a hozzávalók, akkor levesszük a vízgőzről és kicsit kihűtjük.

Közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a csokis masszához keverjük (ne legyen meleg a csoki).
Végül a tejszínhabot is felverjük, és finoman beleforgatjuk a fehérjés-csokis alapba.

A zabfalatokat apró poharakba töltjük és rákanalazzuk a mousse-t.
Egy éjszakát pihentetjük, majd tálalásnál csokiforgáccsal/gyümölccsel még díszíthetjük.

Hozzászólás (0)

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*