Fahéjas legyezőkalács

Fahéjas legyezőkalács
2019-04-21 bernuskaa
In Blog

Húsvétra most dupla adag is készült ebből a kalácsból, egy fahéjas és egy diós verzióban, de kakaóssal,
sőt nutellással is ki lehet próbálni, ezt az utóbbit ki is kell!
Eddig mindig évről-évre szépen megfontam a kalácsot, de idén ez a lusta verzióm, mert egyrészt újítani szerettem volna, kettő:
azért gyerek mellett elég precízen be kell osztani a szabad perceket, amit most nem fonogatással terveztem elütni.

Tehát ez nem fonott, ellenben gyorsan kész van, nem is kell vágni, mert csak úgy bomlanak le róla a rétegek + szerintem nagyon jól néz ki. Ez biztos csak nálam plusz 1 pont, de süssétek meg, kóstoljátok meg, megéri elkészíteni én azt mondom!

Hozzávalók

A kelt tésztához

400 g liszt
1,5 ek cukor
2,5 dl langyos tej
7 g szárított élesztő
1 tojás
50 g szobahőmérsékletű vaj
1 tk só

Fahéjas töltelék

100 g puha vaj
80 g cukor
2 tk fahéj
1/4 tk szerecsendió
1/4 tk gyömbér

Elkészítés:

 A tészta hozzávalóit összegyúrjuk kézzel vagy géppel és ha szükséges lisztet adunk még hozzá, hogy összeálljon a tészta.
Meleg helyen letakarva, 30-40 percig kelesztjük, majd ha elkészült lisztezett deszkára borítjuk és kinyújtjuk egy nagyobb téglalapra.
A töltelék hozzávalóit is összekeverjük, majd megkenjük vele a kinyújtott tésztát (de 2-3 kanálnyi mennyiséget hagyjunk meg majd a kalács tetejére).
A téglalap hosszanti vonalán 6 db egyenlő részre (csíkra) vágjuk a lekent tésztát, majd ezeket egymásra pakolva az így kapott rétegzett csíkot is szintén 6 egyenlő kockára szeleteljük.
Ezeket a kockákat egy kivajazott kilisztezett kenyérsütő formába tesszük egymás mögé és lekenjük a maradék 2-3 evőkanálnyi töltelékkel (ilyenkor kicsit megmelegíthetjük a maradék tölteléket, hogy folyósabb legyen és könnyebb legyen lekenni a kalácsot).
Így a formában hagyva várunk egy 20-30 percet míg egy kicsit még kel a kalács, majd előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig szép barnára sütjük.

Hozzászólás (0)

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*