Fordított almatorta

Fordított almatorta
2016-05-28 bernuskaa
In Blog

Úgy emlékszem ez volt a legelső desszert, amit megsütöttem.
Ez akkor egyben elárulja azt is, hogy nagyon egyszerű az elkészítése, nem igényel különösebb jártasságot a konyhában, de én ettől függetlenül mégis mindig visszatérek hozzá.
Amilyen egyszerű, olyan finom!
Igaz, hogy vannak ennél esztétikusabb torták is, de volt már, hogy gyorsan össze kellett dobni valamit szülinapra és ezt sütöttem meg.
Most kipróbáltam úgy is, hogy meglocsoltam egy kis karamellszósszal, hát így még jobb lett!

DSC_0794-01

Hozzávalók:

A tortához:

4 db alma
50 g cukor
2 tk fahéj
150 g liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
150 g cukor
2 tojás
200 g olvasztott margarin
1 citrom reszelt héja
1 dl tej

A karamell szószhoz:

125 g cukor
2 ek víz
75 ml habtejszín
25 g vaj
egy csipet só

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 150 fokra és sütőpapírral kibélelünk egy kapcsos tortaformát.
Csak a legalját kell kibélelni, az oldalaira már ne tegyünk sütőpapírt.
Az almákat meghámozzuk, negyedekre vágjuk, majd a negyedeket hosszában elvágjuk 3-4 részre.
Az így kapott “csíkokra” merőlegesen felaprítjuk az almát kisebb szeletekre (kb. 4-5 mm), majd megszórjuk fahéjjal és egy kis cukorral.
Egy másik tálban a lisztet elkeverjük a sütőporral, vaníliás cukorral, a kristálycukorral és a tojásokkal.
Hozzáadjuk az olvasztott margarint, a reszelt citromhéjat és a tejet.
A tortaformába beleszórjuk a fahéjas almaszeleteket, elegyengetjük őket, majd ráöntjük a jól elkevert masszát.
40-50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük az állagát.
A sütés után szobahőmérsékletűre hűtjük, levesszük róla a kapcsot és egy hirtelen mozdulattal átfordítjuk egy nagyobb tányérra vagy tortatartóra.
Óvatosan lehúzzuk a tetejéről (ami az alja volt a sütésnél) a sütőpapírt és meglocsoljuk a karamell szósszal (én még ezt is megszórtam fahéjjal, mert abból sosem elég nekem).

A szószt érdemes előző nap elkészíteni, hogy megfelelően ki tudjon hűlni.
A cukrot a vízzel közepes lángon feltesszük főni, majd mikor a cukor elolvadt, nagyobb lángon főzzük, egészen addig, míg aranybarna nem lesz.
Ekkor levesszük a tűzről, óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és a a sót.
Visszatesszük a tűzhelyre és alacsony hőfokon, folyamatosan keverjük még kb 5 percig.
Üvegekbe tölthetjük, majd megvárjuk míg kihűl. Amennyiben nem használjuk fel az összes karamellszószt, akkor hűtőben tároljuk a felhasználásig.
Ha nagyon szilárd lesz a szószunk másnapra, még egy kis melegítéssel folyósabbá tehetjük.

Hozzászólás (0)

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*