Kakaós kalács

Kakaós kalács
2015-12-01 bernuskaa
In Blog

Ebben a receptben azt szeretem a legjobban, hogy nem kell órákat tölteni a kelesztéssel, gyakorlatilag pillanatok alatt elkészül a tészta.
Innentől kezdve a kalács összeállítására választhatjuk a hosszabb utat (amit lent, az elkészítésnél írok le), vagy a lustábbaknak van egy másik út is, amit én is sokszor használok.
Ez annyiból áll, hogy a tésztát és a tölteléket elfelezzük, majd az így kapott 2 tészta lapot megkenjük a töltelékekkel és felcsavarjuk mindkettőt úgy, mint a bejglit.
Ezután hosszában kettévágjuk őket, és összecsavarjuk a 2-2 szárat.
Ebből az adagból két kalácsunk lesz, de akinek segít, annak itt van egy kis képi segítség.
Erre a változatra nem szoktam tojást kenni a végén, hamarabb is végzünk vele, mint a másik variációval, de esztétikailag inkább a hosszú utat (lásd: lenti elkészítés) javaslom annak, aki teheti.

Bevallom, én sokszor a tölteléket inkább fahéjra cserélem, kakaópor helyett ebből teszek bele, így is remekül működik.

kakaoskalacs1

kakaoskalacs2

Hozzávalók:

A tésztához:
60 dkg liszt
3 tojás sárgája
3 ek cukor
3-4 dl langyos tej
2 ek olaj
5 dkg élesztő(instant is lehet)
1 csipet só

A töltelékhez:
20 dkg margarin
17 dkg kristálycukor
4 ek kakaópor
1 vaniliás cukor

A tetejére:
1 db tojás


Elkészítés:

A tésztához valókat összegyúrjuk egy tálban, és lágy kelt tésztát készítünk.
(Amennyiben még szükséges, akkor adhatunk hozzá lisztet.)
Nem kell keleszteni, csak éppen annyi ideig, amíg a kakaós krémet összeállítjuk.

A töltelékhez jól kikavarjuk az enyhén olvasztott margarint a cukorral és a kakaóporral.
A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd 2 egyforma részre osztjuk.
Ebből az egyik darabot 3 és a másik darabot is 3 részre szedjük.
Az első 3 darabot egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a kakaós krémmel.
(A krémet is 2 részre kell elosztani előzőleg, majd azt is 3-3 részre.)
Feltekerjük őket úgy, mint a bejglit, majd hármas fonással kalácsot hajtogatunk belőlük.
A másik 3 darabbal ugyanígy járunk el.
Ebből a receptből két nagy kalácsunk lesz, amelyeket sütőpapírral bélelt, magas falú tepsibe teszünk, tetejüket pedig megkenjük tojással.
Annál jobb, minél magasabb az edény fala, mert így csak felfelé növekedhet a kalács.
10 perc pihenés után 35-40 percig sütjük kb. 180 fokon.

Hozzászólás (1)

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*