Kanelbullar

Kanelbullar
2016-06-06 bernuskaa
In Blog

Ez az édesség egy hagyományos svéd desszert.
Ugyan nem pontosan ebben a “csomó” formában szokták mindig enni, de én azért is szeretem, mert kevésbé látszik rajta, ha kifolyik a töltelék, vagy ha valami miatt elrontjuk.
És itt legalább nem áll fenn az a klasszikus probléma, mint az összes többi csigánál, hogy ha a csiga belseje a legjobb, akkor mivel kezdjem… kívülről befelé vagy belülről kifelé haladjak.
Egyébként visszatérve a receptre, amitől más ez a desszert, mint egy fahéjas csiga, az a kardamom, ami a tésztájában van.
Én a töltelékébe is tettem egy kicsit, biztos ami biztos alapon, és végül jó döntésnek bizonyult.
Egyébként érdemes kipróbálni a svéd desszerteket, Karácsonykor szerepelt is már egy a blogon, a Pepparkakor (mellesleg abban is van kardamom).

A kardamomot legegyszerűbben a Vámház körúton, az Ázsia Bt.-ben tudjátok beszerezni.

image1-37

image1-39

Hozzávalók:

A tésztához

2,5 dl langyos tej
80 g cukor
25 g élesztő
400 g liszt
egy csipet só
1 tk kardamom
80 g vaj

A töltelékhez

50 g szobahőmérsékletű vaj
80 g cukor
2 tk fahéj
1 tk kardamom

+ 1 tojás a tetejére

Elkészítés:

Langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
Egy másik tálban a liszthez hozzáadjuk a sót és a kardamomot, majd végül a vajat is belemorzsoljuk.
Az élesztős tejes keveréket hozzáöntjük a liszthez, és a kezünkkel kelt tésztát gyúrúnk belőle.
Ha nem áll össze a tészta, vagy nagyon ragad, akkor még kis lisztet adhatunk hozzá.
Meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Közben összeállítjuk a tölteléket, amihez a szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a cukorral.
A végén hozzáadjuk a fahéjat és a kardamomot és alaposan összekeverjük a masszát.
Nekem akkorára kelt a tésztám, hogy végül rögtön dupla adag tölteléket csináltam ( receptben leírt számok egy adagra vonatkoznak, én ezt kettőztem).

Mikor a tésztánk megkelt, kinyújtjuk kb 5-7 mm vastag téglalapra, majd megkentjük a fahájas-kardamomos töltelékkel. A téglalap egyik felét behajtjuk, majd ráhagyjtjuk a másik felét is, így egy keskenyebb téglalapot kapunk.
A hosszú oldalán felcsíkozzuk kb 2 ujjnyi szélesre.
Az így kapott csíkokat hosszában bevagdossuk úgy, hogy a tésztacsíkok végét már ne vágjuk szét.
ITT egy bejegyzés a folyamatról.
A csíkok két szárát megcsavarjuk, majd csomót formázunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, egymástól kellő  távolságra és megkenjük tojással.
Előremelegített sütőben, 220 fokon kb 10-13 perc alatt készre sülnek.

Hozzászólás (0)

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*