Mini sajttorták

Mini sajttorták
2016-01-10 bernuskaa
In Blog

A sajttorta kérdést én is nagyon sokáig húztam-halasztottam, szerintem még macaront is előbb készítettem, de utólag belegondolva nem akkora mumus.
Azóta nagyon sokszor veszem elő a klasszikus sajttora receptet, most mégis egy másik változatot hoztam el, mert ez sokkal egyszerűbb és gyorsabb.
Egy óra alatt kész az egész, de azzal számoljunk, hogy egy este
pihentetés kell neki a hűtőben.
Ebből az adagból nekem 5 sajttorta jön ki, de nyilván függ az üveg méretétől is.

sajttorta1

sajttorta2

Hozzávalók:

Sajtkrémhez:
250 g mascarpone
100 g cukor
3 tojás
112 g tejföl (20%-os)
1 ek citromlé
1/4 tk só

Zabos réteghez:
10 db natúr zabfalatok keksz (kb 130 g)
50 g kissé olvasztott vaj

+ gyümölcslekvár

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, majd a mascarponét alaposan kikeverjük a cukorral és a tojással.
Hozzáadjuk a tejfölt, a citromlét és a sót.
Kisebb hőálló üvegekbe töltjük a sajtkrémet, és mindegyiket lefedjük alufólia darabokkal, amire kis lyukakat szúrunk a távozó gőznek.

Forrásban lévő vízzel felöntünk egy mélyebb tepsit, aminek legalább akkora pereme van, mint az üvegeinknek.
A vízbe helyezzük a sajtkrémmel teli üvegeket, majd 30-40 percig a vízgőzben sütjük.
A sütési idő függ a poharunk méretétől is, ezért a 25. perctől figyeljük, hogy mikor lesznek a pohár szélénél szilárd, de a középén még kicsit remegős állagú sajttortáink.
Kiemeljük a vízből, majd mikor szobahőmérsékletűre hűlt, betesszük a hűtőbe.

A zabos alaphoz a kekszet apró darabokká morzsoljuk a kezünkkel (vagy zacskóba tesszük, körbetekerjük konyharuhával és elkezdjük ütni egy sodrófával).
Hozzáadjuk az enyhén olvasztott vajat és összedolgozzuk.
A 170 fokon sütjük 10 percig sütőpapírral bélelt tepsiben, majd megvárjuk míg kihűl.

Összeállítjuk a sajttorát: A sajtkrémet megkenjük egy tetszés szerinti lekvárral (vagy karamell öntettel), majd erre kerül a zabos réteg.

Hozzászólás (0)

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*