Mogyoróvajas keksz

Mogyoróvajas keksz
2015-12-20 bernuskaa
In Blog

Vagyis Peanut Butter Cookies.
Az amerikaiak nagy kedvence, legalábbis ők nagyon sok mindenhez használják a mogyoróvajat: kenyérre-lekvárral (?), kenyérre-baconnel, sütibe, tortába, fagylaltba, gyümölcsre.
A felét megértem, mert én is nagyon szeretem, főleg vajas kenyérre kenni, de mondjuk sose tennék rá semmi mást ezen kívül.
Régen csak a nagy áruházak nemzetközi polcain lehetett beszerezni a mogyoróvajat, de ma már kisebb boltokban is belefuthatunk, egyre elfogadhatóbb árakon.
A “light brown sugar” beszerezhető az Ázsia Bt.-ben, ez egy nagyon finom szemcsés barna cukor, én sok más receptben is szoktam használni, mert nagyon jó ízt ad a sütiknek.

mogyorovajaskeksz1

mogyorovajaskeksz2

Hozzávalók:

195 g krémes mogyoróvaj
155 g light brown sugar (vagy kristálycukor)
100 g kissé olvasztott vaj
1/2 tk vanília aroma
1 tojás
180 g liszt
1 tk szódabikarbóna

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a mogyoróvajat, cukrot, vajat, a vaníliát és a tojást.
A krémes állaghoz hozzáadjuk a lisztet -több részletben-, majd végül a szódabikarbónát.
Diónyi golyókat formázunk a tésztából, és a sütőpapírral bélelt tespibe helyezzük őket, egymástól kellő távolságra.
A gombócokba felülről, keresztbe belenyomunk egy villát, ezzel kicsit lelapul a kekszünk (sütés után még fognak oldalra növekedni).
Előmelegített sütőben, 190 fokon kb 6-9 percig készre sütjük.
Sütőrácson vagy a tepsiben kihűtjük (ilyenkor még szilárdul egy kicsit), majd légmetesen zárható dobozba tesszük.

Hozzászólás (1)

Pingbacks

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*