Blog

Desszert | Dekor

  • jan012024

    2024-es letölthető naptár

    Nincs hozzászólás

    2023-ban nem sok bejegyzés készült se a blogon, se más felületen.
    Viszont nekem annál sűrűbb évem volt, így most tudatosan a social jelenlétből kicsit visszavettem.
    Sosem hittem az erőltetésben, így akármennyi ötletem várt megvalósításra, azokat vagy átütemeztem, vagy a “négy fal között” valósítottam meg, és ezt tett idén a legboldogabbá!

    Nem szeretek éveket abban mérni, hogy jó volt-e vagy rossz, mert az biztos, hogy volt benne mindkettő, úgy ahogy 2024-ben is meglesz ez a kettősség. Viszont sok dologra biztosan fogok emlékezni, amiért nagyon hálás voltam ebben az évben!

    Nekem ilyenkor év elején egy célom van: túlélni a januárt! Ezt pedig idén sok tervezgetéssel fogom tölteni, így ezért is, meg azért is, mert már lassan hagyomány: elkészítettem a 2024-es letölthető naptárakat.

    Sokan írtatok, hogy már várjátok, köszönöm ezeket az üzeneteket is, ezek pluszban azért mindig megerősítenek, hogy csináljam meg őket és ne legyek lusta!:D

    2024-es naptár1.pdf

    2024-es naptár 2.pdf

    Részletek
  • szept172023

    Sütőtökös fánk

    Nincs hozzászólás

     Három dolog vezetett ma ehhez a recepthez: egyrészt nagyon rég volt már ilyen poszt, másrészt maradt sült sütőtök,
    ami felhasználásra várt, harmadrészt pedig szembejött egy ilyen videó velem Instagramon,
    és gondoltam megnézem működik-e, mert a gyerekek imádnák.

    Kicsit módosítottam a recepten, a tésztához nekem még pici tej kellett, de szépen formázható lett!

    Hozzávalók:

    A tésztához (8 db fánkhoz):

    120 ml langyos tej
    1 zacskó száraz élesztő
    2 tk kristálycukor
    ——-
    1,5 ek kristálycukor
    120 g sütőtökpüré
    (sült sütőtökből kanalaztam ki)
    3 ek olvadt vaj
    1 tk vanília kivonat
    csipet só
    1 tk fűszer mix
    (2 tk fahéj, 2 tk gyömbér, 2 tk szerecsendió, 0.5 tk szegfűszeg kombóból)
    460 g liszt

    A forgatáshoz:

    Kristálycukor
    Fahéj
    2-3 db natúr zabkeksz összemorzsolva

    A töltelékhez:

    230 g mascarpone
    0,5 tk vanília kivonat
    60 g porcukor
    1 tk sütőtökpüré
    (sült sütőtökből kanalaztam ki)
    0,5 tk fűszer mix (fenti kombóból)

    Dísznek:

    8 db fahéjrúd

    Elkészítés:

    A tésztát összeállítjuk, majd hagyjuk egy órát pihenni, kelni.
    Addig a krémet össze lehet tenni, itt minden mehet egybe, majd kézi mixerrel jól összeforgatni.
    A tésztát 8 részre osztottam, zsineggel körbetekertem, forró olajban kisütöttem, majd gyorsan leszedtem a madzagot és még melegen forgattam a cukros fahéjas kekszes szóratba.

    A fahéj rudakkal lyukat törtem a fánkokban, majd habzsákból belenyomtam a krémet.
    Fahéj rúd a tetejébe, és kééész is!

     

    Részletek
  • jan082023

    2023-as letölthető naptár

    1 hozzászólás

    Most visszaolvastam a tavalyi posztot, ami az egy évvel ezelőtti napárról szólt és „örömmel” láttam, hogy már ott is rohantam az Újév első hetében. Megfogadni ezt már szerintem sosem fogom, hogy lesz időm mindenre, mert mint láthatjátok, most is egy hét késéssel sikerült megszerkesztenem a naptárat, naptárakat. Ugyanis ahogy lenni szokott, általában ha leülök ötletelni nem állok meg egy vázlatnál, sok koncepció tetszik, így lesz a végére vagy 4 verzió, amit mind szeretek. Most csak kettő lett, és mivel majdnem mindenki azt szavazta meg Instagramon, hogy legyen táblázatos és írható verzió A4-es méretben, ezért ezt figyelembe véve alkottam meg a hónapokat. Sokan írtátok, hogy kint van a hűtőtökön, az előszobában és hogy napi szinten használjátok, általában tele írjátok. Ezért most készült egy olyan verzió is, ahol a naptár alatt a napi rubrikákon túl található pár sor jegyzetelésre, bele lehet írni néhány dolgot, ami fontos az adott hónapban: szülinap ajándékötletek, fontos telefonszámok, befizetési határidők, stb.
    A másik verzió pedig egy tipikus, rubrikás változat, ahogy azt megszokhattátok. Ezeket csak nyomtassátok ki sima fénymásolópapírra, ezután bárhova kitehetitek: hűtőre, csiptetős táblára, vagy spirálozva le is fűzhetitek. Ha használjátok és lefotózzátok, osszátok meg velem Instagramon a végeredményt, mindig nagyon jó látni ezeket!

    /A naptárakat a képek után lehet ingyenesen letölteni, A4-es méretben.
    Kereskedelmi forgalomba nem hozható.
    A naptár letöltése csak erről az oldalról engedélyezhető./

    Visszatérve pedig az év elejére, idén nem fogadok meg semmit, persze nem azért mert nem kellene, hanem mert változni és változtatni gyakorlatilag mindig lehet. Épp elég nyomás van mindig a januári fogadalmakon, ígéreteken, és az erőltetés sose vezet semmire, így most szép lassan és megfontoltan fogok olyan dolgokkal haladni, amivel szeretnék. Ahogy mondjuk ezzel a bloggal is: nem tudom felidézni, de vagy 10-15 vázlat áll itt mind (receptek, diy felújítások), ami megosztásra vár. A képek meg is vannak, már „csak” meg kellene írni a szövegeket, de mint tudjuk pont ezek a kis dolgok azok, amik mindig háttérbe szorulnak. Mindenesetre amint lesz egy kis időm, beütemezem majd minden hónapban, hogy 1-2 biztosan ki tudjon menni. Sokszor írtam már, hogy a január nem az én hónapom, annyira nagy érzelmi dolgokat ad a december, hogy ez a hirtelen visszaesés, a csupasz, dekor nélküli falak, terek mind csak hozzájárulnak ahhoz, hogy ilyenkor az aktivitásom és a kedvem is mindig visszaesik. Ez persze csak néhány napig, hétig tart, ebben a tavaszias időben pedig azt kell mondjam, hogy az előző évekhez képest nem is olyan vészes eddig ez a hónap! 🙂

    Kívánok Nektek nagyon Boldog Új Évet! Legyen sikeres, egészségben gazdag és köszönöm Mindenkinek, aki velem volt tavaly is, ígérem az idei évben is izgalmas projektek lesznek a ház körül és azon kívül is!:)

    2023 naptar 01.pdf
    2023 naptar 02.pdf

     

    Részletek
  • ápr012022

    Triplacsokis mousse torta

    2 hozzászólás

    A március egy ünneplős hónap volt nálunk, a fő kérdés pedig most is az volt, mint mindig: hogy milyen torta legyen. Az én szempontjaim: egyszerű és olyan, ami gyorsan megvan, de persze finom is legyen. A srácok szempontjai kicsit lényegre törőbbek: túrós vagy csokis, eperrel és/vagy málnával. Mivel a túrós szekciót kilőttük nemrég, ezért a csokisra esett a választás. Úgy voltam vele, hogy akkor pedig már szóljon nagyot, nesze nektek egy triplacsokis torta. Mivel sütni nem kell, csak hűteni és a három réteg ugyanúgy készül el, ezért én egyszerűnek mondanám. Már csak azért is, mert ismét besegített a Kenwood kMix-em: habot vert amikor kellett, és a daráló kiegészítőjének köszönhetően a kekszet is pillanatok alatt lemorzsolta nekem. A másik szempontom a tortánál a gyorsaság volt, erre azt mondanám, hogy egy nappal az ünneplés előtt készítsétek el: igazából gyorsan meglenne, de mivel attól lesz szép rétegelt, hogy alaposan kihűtjük a szinteket, ezért ezt nem szabad lespórolni. A tetejét kakaóporral szórtam meg, de a tálalásnál kapott a torta sok gyümölcsöt is maga mellé és hát ahogy volt el is fogyott. Ha gépben gondolkodtok, akkor pedig még az idei évben is él a @kenwood_magyarország által biztosított kuponom a www.marketworld.hu weboldalon a “Bernuskaa10E” kóddal! Aki pedig elkészíti, az nyugodtan küldjön róla képet, véleményt, még a hétvégébe belefér!

    Hozzávalók

    230 g oreo keksz
    80 g olvasztott vaj

    160 g étcsokoládé
    130 g habtejszín
    5 g zselatin por
    kb 4 tk víz
    170 g habtejszín

    160 g tejcsokoládé
    130 g habtejszín
    5 g zselatin por
    kb 4 tk víz
    170 g habtejszín

    160 g fehércsokoládé
    130 g habtejszín
    5 g zselatin por
    kb 4 tk víz
    170 g habtejszín

     

    Elkészítés:

    A kekszeket szétválasztjuk és a csokis részét ledaráljuk. Én a Kenwood kMix reszelőjét használtam erre és kitűnően működött. Összekeverjük a folyékony vajjal és a tortaforma aljába nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük.

    A habtejszínt az étcsokival együtt melegíteni kezdjük, eközben pedig a zselatinhoz hozzákeverünk kb 4-5 tk vizet. Ha az étcsoki felolvadt a tejszínben, kiveszünk egy kicsit belőle és a zselatinhoz keverjük, majd ezt vissza a csokis masszába. Összeforgatjuk és levesszük az egészet a tűzről. Megvárjuk amíg kihűl, addig felverjük a 170 g habtejszínt. A kMix habverőjét használtam erre: szép, kemény habot kaptam, alig pár perc alatt. Ezt összeforgatjuk a már kissé kihűlt csokikrémmel és a kekszes alapra kenjük. Ismét hűtjük  kb. 1,5 órát.

    A másik 2 réteget ugyanígy készítjük el:
    A tejcsokit/ fehércsokit felolvasztjuk a habtejszínben. Zselatinhoz adunk egy kis vizet, ebbe belekanalazunk egy kis csokis-habtejszínes masszát, majd az egészet visszaöntjük. Összekeverjük, levesszük a tűzről. Amíg hűl, addig felverjük a 170 g habtejszínt, majd hozzákeverjük a kihűlt, nem meleg(!) tejcsoki/fehércsoki krémet.

    A tejcsoki réteget a jól behűtött étcsoki rétegre öntjük, majd ismét hűtjük másfél órát. Erre jön a fehércsokis réteg, majd ismét hűtjük. Tetejére kakaóport vagy friss epret, málnát is tehetünk!

    Részletek
  • márc232022

    DIY Húsvéti dekor

    Nincs hozzászólás

    A tavaszi és leginkább húsvéti előkészülethez nálam mindig hozzátartozik a barka ág.
    Szeretek ismét hangolódni valamire, nagyböjtben pedig szépen lassan bekúsznak a lakásba ezek a dekorok, na persze sokkal finomabban, mint mondjuk Karácsonykor. Ilyenkor csak feldíszítek egy-két gyertyatartót, vagy vázákba pakolok pár barka ágat és felakasztok rájuk néhány kedves díszt. Most is így tettem, de igazi, festett tojás helyett papírtojásokat kaptak az ágak, néhány nyuszival vegyítve.

    A díszekhez a formákat kivágtam színes papírra: ezeknél kb. 8-9 darabot használtam fel ugyanabból a mintából, majd félbehajtottam az összes papírtojást/papírnyuszit és ragasztóstifttel az egyik oldalukat megragasztottam. Erre tettem a másik darab félbehajtott papírformát, majd ezt is bekentem ragasztóval és így tettem addig, amíg el nem fogytak. Az utolsó rész ragasztás előtt még akasztót rögzítettem ragasztópisztollyal középre és azután zártam le a formát.

    A könnyebbség kedvéért készítettem két sablont, amely lent lesz letölthető.
    Ezt akár színes papírra is ki tudjátok nyomtatni, ekkor csak körbe kell vágni és már készíthetitek is. Vagy pedig kinyomtatjátok a lenti sablont sima fénymásoló papírra, kivágtok egy darabot és azt használjátok sablonként (körberajzolva) egy színes papíron.
    Erről videó is készült az instagram oldalra, amely itt elérhető:

    https://www.instagram.com/p/Cbcq164IEs8/

    A nyulakhoz a formát ugyanúgy ragasztottam meg, mint a tojásokat, csak a végén kivágtam még két fület, és azokat a nyuszira rögzítettem szintén stifttel vagy folyékony ragasztóval.

    Letöltés:

    Tojás

    Nyuszi

    Részletek
  • dec302021

    2022 naptár

    Nincs hozzászólás

    Biztos van itt olyan, aki emlékszik még a régi letölthető naptárakra. Nos azt hiszem 2017-ben készül ilyen utoljára, viszont mivel mindig nagyon szerettétek, ezért úgy gondoltam újraélesztem ismét a hagyományt és elkészítem a 2022-es letölthető verziót.
    Mondjuk az elmúlt hét mindenről szólt, csak arról nem, hogy valaha is lesz időm ezt elkészíteni, de végül csak befutott így év végére. Amúgy nem tudom ki hogy csinálja, én mindig eltervezem, hogy majd az év vége milyen ráérős és nyugis lesz, aztán azt veszem észre, hogy megint összevissza kapkodok és rohanok a fejem után. De talán lesz mit megfogadnom a jövő évre, ugyanis most elég sok minden listás lesz: mind mind olyan dolgok, amiket szeretnék jövőre jobban/másképpen csinálni.

    A naptárra visszatérve pedig mindig gondolkodom, hogy milyen lenne a jó forma, kinézet. Mi az, ami praktikus sokatoknak, milyet tudtok a legtöbben kihasználni. És sosem tudom igazán, így magamból indultam ki ismét, mert én szeretem, ha tudok írni 1-2 dolgot a napok mellé, bár a letisztult oldalam szívem szerint csak olyat készített volna, amin a napok látszanak. De az meg nem praktikus, legalábbis nekem biztos nem lenne az. Szóval győzött a kihasználhatóság ismét, így lehet beírni szülinapokat, programokat, és még jól is néz ki (szerintem). Sima fénymásoló papírra nyomtatva is használható, felcsíptetve valahova, vagy kitéve a hűtőre, viszont vastagabb papírra is nyomtathatjátok, úgy pedig még spirálozni is tudjátok.

    Ezzel kívánok Mindenkinek nagyon Boldog Új Évet és köszönöm, ha megosztjátok velem a letöltött naptáraitokat képekben!:)

    /A naptárat a képek után lehet ingyenesen letölteni, A4-es méretben.
    Minden jog fenntartva, kereskedelmi forgalomba nem hozható.
    A naptár letöltése csak erről az oldalról engedélyezhető./

    Letöltés:

    2022-naptar.pdf

    Részletek
  • dec152021

    DIY Gyertyatartó

    Nincs hozzászólás

    Ez egy karácsonyi DIY ajándék ajánló is lehet, ugyanis lassan itt vannak az ünnepek és ha szeretnénk valami személyessel, kézzel készült ajándékkal meglepni a családot, barátainkat, akkor remek tárgyakat készíthetünk levegőn száradó masszából.
    Szerintem már instagramon említettem, hogy mennyire szeretem formákban a csomókat. Levélnehezékként, könyvtámaszként, de akár gyertyatartóként is. Tudom, az első kettőnek sokak szerint semmi értelme nincs, de én annyira szeretem nézni ezeket a szép formákat, hogy nem véletlenül készítettem már ilyet. Na de itt ez a csomós gyertyatartó, ami az egyik idei ajándékötletem.
    Amennyiben belevágtok azt azért tudjátok, hogy egy ekkora darabnak száradnia kell legalább 4-5 napot, majd még jön a festés is, így ne az utolsó napokban álljatok neki.

    Aki nem ismeri a levegőn száradó masszát (vagy másik nevén modellező masszát), annak röviden elmesélem, hogy ez egy olyan anyag, amit mint a gyurmát vagy agyagot tudunk formázni, esetlegesen vízzel javítgatni, majd pedig a levegőn száradva megköt. Kisebb daraboknál akár egy nap is elég ennek, de ilyen nehezebb, tömörebb tárgyaknál ez több napig is eltarthat. Ezt követően csiszolhatjuk is akár finom csiszolópapírral vagy festhetjük kedvünkre akrilfestékkel. Mivel én egy nagyon sima felületet szerettem volna, de ez nem jött össze, ezért úgy döntöttem kicsit rusztikusra varázsolom a felületét, így a festékbe sima konyhai sót kevertem és így festettem meg. Ezt még egy kicsit fokoztam azzal, hogy szivaccsal pacsmagoltam párat rajta, így a festés se tűnt olyan mesterkéltnek.

    Nektek hogy tetszik a végeredmény?

    A masszát innen szereztem be:
    https://www.kreativhaz.hu/muveszkellekek-modellezo-massza-das-1kg

     

     

     

    Részletek
  • dec122021

    Letölthető karácsonyi ajándékkísérők

    Nincs hozzászólás

    A karácsonyi készülődés egyik utolsó és egyben leghangulatosabb mozzanata nálam az ajándék csomagolás.
    Szeretek odafigyelni erre a látszólag apró mozzanatra, mert nincs szebb látvány, mint egy  gondosan becsomagolt kis doboz.
    Általában ilyenkor berakok egy már ismert filmet, amire csak néha pillantok fel, és így teljesen bele tudok mélyedni a folyamatokba. Szeretem a natúr csomagolópapírt, mert akár egy selyem vagy egy bársonyszalaggal, de még egy sima madzaggal is jól mutat. Tehetünk hozzá fenyőágat vagy szárított virágokat, narancskarikát….mindenhogy szép lesz a végeredmény.

    Most ezt dobtam fel egy általam gyártott ajándékkísérő kártyákkal, melyeket pausz papírra nyomtattam. Az átlátszóság miatt színes papírokból vágtam alá ugyanolyan méretben kártyát, így együtt pedig felkötöttem őket az ajándékokra.
    Lehet persze sima fehér papírra is nyomtatni, illetve ha a csomagolópapírt méretre vágjátok a nyomtatóba, akkor a kraft csomagolópapírra is tudtok nyomtatni. Bárhogy is legyen készítsétek el Ti is ha van kedvetek, és majd mutassátok meg hogyan festenek a Ti csomagjaitok!

    Az ajándékkísérők a képek után ingyenesen letölthetőek.


    Letölthetőek a feliratra kattintva

    Karácsonyi ajándékkísérők (színes)

    Karácsonyi ajándékkísérők (sima)

    Részletek
  • dec112021

    Bagel

    Nincs hozzászólás

    Szoktam itthon pékárukat sütni, de valahogy eddig a bagel mindig kimaradt. Pedig olyan jól néz ki és annyira finom, hogy nem tudom mitől tartottam. Amikor pár éve New Yorkban voltunk, akkor a hotelben minden reggel ilyet ettem, és több nap után sem untam rá. Nekik külön bagel szeletelőjük van az ilyen kis bucikhoz, nem mintha bonyolult lenne elvágni, de hát teljesen indokolt, ha már van gesztenye bevágó konyhai eszköz is. Szóval tölthetjük krémsajttal, sonkával, lazaccal, avokádóval, igazából minden jól mutat benne, de elkészíteni sem bonyolult! Az instagram posztomban csináltam is róla egy kis videót ITT,így aki vizuálisan is szeretné magába szívni az elkészítés menetét, az bátran nézze meg, utána pedig irány a konyha!

    Hozzávalók:

    450 g fehér búzakenyérliszt
    2 tk só
    3 dl langyos víz
    30 g cukor
    25 g friss élesztő vagy 7 g szárított

    1,5 liter víz
    2 ek méz

    1 tojás a lekenéshez
    tetejére: szezámmag, lenmag, chiamag…stb.

    Elkészítés:

    Langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd hozzáadjuk az élesztőt.
    5 percet várunk vele, addig a lisztet a sóval egy nagy tálba öntjük.
    Végül az élesztős vizet is hozzáadjuk, majd elkezdjük dagasztani. Mikor összeállt a tészta 1 órát pihentetjük.

    8 részre bontjuk ezután a tésztát, golyókat formálunk belőle és ismét 10 percre békén hagyjuk. Utána a bucikból bagel fánkot készítünk a kezünkkel, majd újra kapnak 10 perc picit egy konyharuhával letakarva. Mézes vízben egyesével leforrázzuk őket (30-30 mp elég oldalanként).
    Kiszedjük, megkenjük tojással és leszórjuk őket magokkal. 180 fokon légkeverésesen 20-25 perc alatt megsül.

    Részletek
  • dec112021

    DIY Papírcsillag

    Nincs hozzászólás

    Lassan hagyomány nálam, hogy minden évben készítek egy karácsonyfa díszt. Mondjuk ebből mindig az lesz, hogy 2-3 különböző darabot is legyártok, amelyik pedig a legjobban tetszik azt sokszorosítom. Ezeket ajándékok mellé is szeretem adni, de magunknak a karácsonyfára is készül belőle 1-2 darab. Szóval én mindig arra buzdítok mindenkit, hogy bátran álljunk neki, egy film vagy egy sorozat mellett el is készülnek. Ez a papírcsillag tudom, hogy nagyon bonyolultnak néz ki, de valójában nem az, csak időigényes. Az alapja 12 db kör, amiket bevagdosunk, majd ezeket kúppá formáljuk. Ez teszi ki a legtöbb időt, innentől pedig nagyon egyszerű már a dolgunk. Miután végeztünk a 12 darabbal, egybe fűzzük őket és a végén egy nagyot húzunk rajta. Videó is készült ehhez a folyamathoz, mert leírni nem is lehetne nagyon hogy, így ha kedvet kaptatok az elkészítéséhez, akkor nézzétek meg a lenti videót itt, vagy keressétek meg instagramon az erről szóló bejegyzésemet ITT !:)

     

     

    Részletek