Blog

Desszert | Dekor

  • dec302021

    2022 naptár

    Nincs hozzászólás

    Biztos van itt olyan, aki emlékszik még a régi letölthető naptárakra. Nos azt hiszem 2017-ben készül ilyen utoljára, viszont mivel mindig nagyon szerettétek, ezért úgy gondoltam újraélesztem ismét a hagyományt és elkészítem a 2022-es letölthető verziót.
    Mondjuk az elmúlt hét mindenről szólt, csak arról nem, hogy valaha is lesz időm ezt elkészíteni, de végül csak befutott így év végére. Amúgy nem tudom ki hogy csinálja, én mindig eltervezem, hogy majd az év vége milyen ráérős és nyugis lesz, aztán azt veszem észre, hogy megint összevissza kapkodok és rohanok a fejem után. De talán lesz mit megfogadnom a jövő évre, ugyanis most elég sok minden listás lesz: mind mind olyan dolgok, amiket szeretnék jövőre jobban/másképpen csinálni.

    A naptárra visszatérve pedig mindig gondolkodom, hogy milyen lenne a jó forma, kinézet. Mi az, ami praktikus sokatoknak, milyet tudtok a legtöbben kihasználni. És sosem tudom igazán, így magamból indultam ki ismét, mert én szeretem, ha tudok írni 1-2 dolgot a napok mellé, bár a letisztult oldalam szívem szerint csak olyat készített volna, amin a napok látszanak. De az meg nem praktikus, legalábbis nekem biztos nem lenne az. Szóval győzött a kihasználhatóság ismét, így lehet beírni szülinapokat, programokat, és még jól is néz ki (szerintem). Sima fénymásoló papírra nyomtatva is használható, felcsíptetve valahova, vagy kitéve a hűtőre, viszont vastagabb papírra is nyomtathatjátok, úgy pedig még spirálozni is tudjátok.

    Ezzel kívánok Mindenkinek nagyon Boldog Új Évet és köszönöm, ha megosztjátok velem a letöltött naptáraitokat képekben!:)

    /A naptárat a képek után lehet ingyenesen letölteni, A4-es méretben.
    Minden jog fenntartva, kereskedelmi forgalomba nem hozható.
    A naptár letöltése csak erről az oldalról engedélyezhető./

    Letöltés:

    2022-naptar.pdf

    Részletek
  • dec152021

    DIY Gyertyatartó

    Nincs hozzászólás

    Ez egy karácsonyi DIY ajándék ajánló is lehet, ugyanis lassan itt vannak az ünnepek és ha szeretnénk valami személyessel, kézzel készült ajándékkal meglepni a családot, barátainkat, akkor remek tárgyakat készíthetünk levegőn száradó masszából.
    Szerintem már instagramon említettem, hogy mennyire szeretem formákban a csomókat. Levélnehezékként, könyvtámaszként, de akár gyertyatartóként is. Tudom, az első kettőnek sokak szerint semmi értelme nincs, de én annyira szeretem nézni ezeket a szép formákat, hogy nem véletlenül készítettem már ilyet. Na de itt ez a csomós gyertyatartó, ami az egyik idei ajándékötletem.
    Amennyiben belevágtok azt azért tudjátok, hogy egy ekkora darabnak száradnia kell legalább 4-5 napot, majd még jön a festés is, így ne az utolsó napokban álljatok neki.

    Aki nem ismeri a levegőn száradó masszát (vagy másik nevén modellező masszát), annak röviden elmesélem, hogy ez egy olyan anyag, amit mint a gyurmát vagy agyagot tudunk formázni, esetlegesen vízzel javítgatni, majd pedig a levegőn száradva megköt. Kisebb daraboknál akár egy nap is elég ennek, de ilyen nehezebb, tömörebb tárgyaknál ez több napig is eltarthat. Ezt követően csiszolhatjuk is akár finom csiszolópapírral vagy festhetjük kedvünkre akrilfestékkel. Mivel én egy nagyon sima felületet szerettem volna, de ez nem jött össze, ezért úgy döntöttem kicsit rusztikusra varázsolom a felületét, így a festékbe sima konyhai sót kevertem és így festettem meg. Ezt még egy kicsit fokoztam azzal, hogy szivaccsal pacsmagoltam párat rajta, így a festés se tűnt olyan mesterkéltnek.

    Nektek hogy tetszik a végeredmény?

    A masszát innen szereztem be:
    https://www.kreativhaz.hu/muveszkellekek-modellezo-massza-das-1kg

     

     

     

    Részletek
  • dec122021

    Letölthető karácsonyi ajándékkísérők

    Nincs hozzászólás

    A karácsonyi készülődés egyik utolsó és egyben leghangulatosabb mozzanata nálam az ajándék csomagolás.
    Szeretek odafigyelni erre a látszólag apró mozzanatra, mert nincs szebb látvány, mint egy  gondosan becsomagolt kis doboz.
    Általában ilyenkor berakok egy már ismert filmet, amire csak néha pillantok fel, és így teljesen bele tudok mélyedni a folyamatokba. Szeretem a natúr csomagolópapírt, mert akár egy selyem vagy egy bársonyszalaggal, de még egy sima madzaggal is jól mutat. Tehetünk hozzá fenyőágat vagy szárított virágokat, narancskarikát….mindenhogy szép lesz a végeredmény.

    Most ezt dobtam fel egy általam gyártott ajándékkísérő kártyákkal, melyeket pausz papírra nyomtattam. Az átlátszóság miatt színes papírokból vágtam alá ugyanolyan méretben kártyát, így együtt pedig felkötöttem őket az ajándékokra.
    Lehet persze sima fehér papírra is nyomtatni, illetve ha a csomagolópapírt méretre vágjátok a nyomtatóba, akkor a kraft csomagolópapírra is tudtok nyomtatni. Bárhogy is legyen készítsétek el Ti is ha van kedvetek, és majd mutassátok meg hogyan festenek a Ti csomagjaitok!

    Az ajándékkísérők a képek után ingyenesen letölthetőek.


    Letölthetőek a feliratra kattintva

    Karácsonyi ajándékkísérők (színes)

    Karácsonyi ajándékkísérők (sima)

    Részletek
  • dec112021

    Bagel

    Nincs hozzászólás

    Szoktam itthon pékárukat sütni, de valahogy eddig a bagel mindig kimaradt. Pedig olyan jól néz ki és annyira finom, hogy nem tudom mitől tartottam. Amikor pár éve New Yorkban voltunk, akkor a hotelben minden reggel ilyet ettem, és több nap után sem untam rá. Nekik külön bagel szeletelőjük van az ilyen kis bucikhoz, nem mintha bonyolult lenne elvágni, de hát teljesen indokolt, ha már van gesztenye bevágó konyhai eszköz is. Szóval tölthetjük krémsajttal, sonkával, lazaccal, avokádóval, igazából minden jól mutat benne, de elkészíteni sem bonyolult! Az instagram posztomban csináltam is róla egy kis videót ITT,így aki vizuálisan is szeretné magába szívni az elkészítés menetét, az bátran nézze meg, utána pedig irány a konyha!

    Hozzávalók:

    450 g fehér búzakenyérliszt
    2 tk só
    3 dl langyos víz
    30 g cukor
    25 g friss élesztő vagy 7 g szárított

    1,5 liter víz
    2 ek méz

    1 tojás a lekenéshez
    tetejére: szezámmag, lenmag, chiamag…stb.

    Elkészítés:

    Langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd hozzáadjuk az élesztőt.
    5 percet várunk vele, addig a lisztet a sóval egy nagy tálba öntjük.
    Végül az élesztős vizet is hozzáadjuk, majd elkezdjük dagasztani. Mikor összeállt a tészta 1 órát pihentetjük.

    8 részre bontjuk ezután a tésztát, golyókat formálunk belőle és ismét 10 percre békén hagyjuk. Utána a bucikból bagel fánkot készítünk a kezünkkel, majd újra kapnak 10 perc picit egy konyharuhával letakarva. Mézes vízben egyesével leforrázzuk őket (30-30 mp elég oldalanként).
    Kiszedjük, megkenjük tojással és leszórjuk őket magokkal. 180 fokon légkeverésesen 20-25 perc alatt megsül.

    Részletek
  • dec112021

    DIY Papírcsillag

    Nincs hozzászólás

    Lassan hagyomány nálam, hogy minden évben készítek egy karácsonyfa díszt. Mondjuk ebből mindig az lesz, hogy 2-3 különböző darabot is legyártok, amelyik pedig a legjobban tetszik azt sokszorosítom. Ezeket ajándékok mellé is szeretem adni, de magunknak a karácsonyfára is készül belőle 1-2 darab. Szóval én mindig arra buzdítok mindenkit, hogy bátran álljunk neki, egy film vagy egy sorozat mellett el is készülnek. Ez a papírcsillag tudom, hogy nagyon bonyolultnak néz ki, de valójában nem az, csak időigényes. Az alapja 12 db kör, amiket bevagdosunk, majd ezeket kúppá formáljuk. Ez teszi ki a legtöbb időt, innentől pedig nagyon egyszerű már a dolgunk. Miután végeztünk a 12 darabbal, egybe fűzzük őket és a végén egy nagyot húzunk rajta. Videó is készült ehhez a folyamathoz, mert leírni nem is lehetne nagyon hogy, így ha kedvet kaptatok az elkészítéséhez, akkor nézzétek meg a lenti videót itt, vagy keressétek meg instagramon az erről szóló bejegyzésemet ITT !:)

     

     

    Részletek
  • dec112021

    Focaccia

    Nincs hozzászólás

    Kicsit elmaradtam ennek a receptnek a megosztásával, na de most pótlom. Szóval épp a karácsonyi menüt raktam össze, mikor kitaláltam, hogy készítek egy focacciát és ezt egy “fenyőfával” fogom díszíteni. Szeretem ha egy étel nem csak finom, de jól is néz ki, mármint úgy, hogy önmagában is dísze az ünnepi asztalnak. Ennek a kis kenyér lepénynek a lényege pedig az, hogy gyakorlatilag bármihez ehető. Előételnek mártogatóshoz,  vagy egy borkóstolóhoz is elkészíthető, de szaftos, szószos húsok mellé is bátran ajánlom, mert tényleg gyorsan megsül, ellenben nagyon laktató és mutatós.

    Hozzávalók

    500 g búzaliszt
    150 g búzadara
    250 ml langyos tej
    25 g friss élesztő vagy 1 zacskó szárított élesztő
    250 ml langyos víz
    1 tk méz
    2 ek olívaolaj + 1 pici a tetejére is
    só ízlés szerint

    + rozmaring, esetlegesen fokhagyma a tetejére

     

    Elkészítés:

    Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben pedig a lisztet és a búzadarát egy keverőtálba öntjük.
    Hozzáadjuk az élesztős tejet, a vizet, mézet, olívaolajat és a sót. Összedagasztjuk a tésztát és egy órát meleg helyen kelni hagyjuk.
    Olajos kézzel egy sütőpapírral bélelt hőálló edénybe tesszük, majd az ujjainkkal belenyomogatjuk a tésztát a tálba. Díszíthetjük rozmaringgal, paradicsommal, de megkenhetjük friss fokhagymával is. Olíva olajjal egy kicsit lelocsoljuk még és mehet is be a sütőbe 200 fokra (légkeveréses) 20 percre.

    Részletek
  • nov022021

    IKEA Hemnes hack

    Nincs hozzászólás

    Volt nekünk egy régi, klasszikus IKEA Hemnes komódunk, ami szerintem a háztartások 80%-ban megtalálható. Nem hiába, mert amúgy egy remek darab, de nálunk már megérett a változásra. Ez volt ugyanis a legelső bútorunk, ami összesen 2 lakásban és egy házban járt, ezekben pedig különböző funkciót töltött be. Volt ugyanis ruhásszekrény, pelenkázó (ez 2x is), nappali komód. Az idők során kicsit megkopott és már én se találtam olyan vonzónak, mint az elején. Pakolgattam szobáról szobára, de aztán jött a felismerés, hogy talán fel kéne kicsit pezsdíteni a kinézetét. A sima festést most elvetettem, mert már nem adna akkora pluszt egy más szín sem, valamint ehhez a fehérhez amúgy is ragaszkodtam. Aztán láttam még régebben egy ilyen ötletet és akkor beugrott, hogy a fiók frontokhoz nyúljak csak. Na igen, de mondjuk úgy, hogy ez az ötlet azért nem egy röpke délután alatt elkészíthető.

    Először is a léceket szereztem be, ezeket sima barkács áruházakban lehet megvenni, majd otthon szépen lemértem a fiókokat úgy, hogy az első és második fióknál kicsit túllógjanak ezek a rudak. Nem szerettem volna ugyanis, hogy a korpusz köztük látszódjon, így náluk így nézett ki a felragasztás, ahogy az első képen is látható. A harmadik fióknál viszont nem kellett ez, ott csak a fióklapot fedte be a léc, az alsó keretet már nem. A kimérés után dekopírfűrésszel vágtam le a darabokat, majd csiszolóval a két végét szépen lecsiszoltam, hogy ne legyen durva.  Ahogy számoltam kb minden fióknál ez 45 darabot jelentett, így a végén kijött a matek, hogy kb 135 db lécet vágtam le és csiszoltam meg. Azért kb ennyi, mert ennél jóval többet vágtam azért, érdemes számolni a hibázással is, nálam is voltak lécek amik rövidebbek lettek, vagy megtörtek a fűrészelés közben, szóval ez természetes.

    A vágás után jöhetett a ragasztás. A ragasztó egy Abt-tech szerelőragasztó volt, amivel könnyedén felvittem a lécek sima hátsó oldalára a kencét és már nyomtam is a fiók lapokra.

    A gomb fogantyúk helyett pedig kapott a komód egy szép (vagyis 3 db) szálcsiszolt sárgaréz fogantyút,
    amit a fiókok belsejéhez kellett rögzíteni, így ez teret ad annak, hogy az előlap bármilyen felületű lehessen.

    A végeredménnyel pedig nagyon elégedett vagyok, bár igaz, hogy még a vázra vár egy fehér festés, de már így is nagyon szép a komód. Az pedig ilyenkor mindig pluszban jól esik, hogy nem váltunk meg tőle, hanem adtunk neki egy új köntöst, amiben még sok sok évig ismét kiszolgál minket. Ha lépésről lépésre szeretnétek látni a folyamatokat, akkor keressetek meg instagramon @bernuskaa néven, ahol a “Bútorok” nevezetű highlightba töltöttem fel néhány fázis fotót és videót.

    Részletek
  • nov012021

    Pillecukor

    Nincs hozzászólás

    Bár nálunk egyelőre nincs tartva a Halloween, mégis vannak dolgok, amiket mi is szoktunk készíteni ilyenkor évről-évre. Nem is az ünnep miatt, inkább a közös időtöltés és szórakozás van a központban. A tökfaragást például sose hagynám ki, mert nem csak egy remek kreatív program, de a kis lámpásokért odavannak a fiúk nálunk. Mint ahogyan rengeteg “szellemet” is láttak az utcán, boltokban, így teljesen rájuk ragadt ez az őrület. Úgyhogy ezeket a házi pillecukrokat kapták a reggeli kakaóba és ezzel én le is tudtam az egészet. Amúgy nem gondoltam rá eddig sosem, hogy házilag is elkészíthető a sokak által ismert marshmallow, de valahogy sokkal bonyolultabb dolgot képzeltem bele az elkészítésébe. Tényleg pillanatok alatt összedobható, utána pedig már csak hűteni kell pár órát, majd díszíteni.

    Hozzávalók

    150 g cukor
    50 ml víz
    1 ek méz
    8 g zselatin por
    3 ek víz

    1 ek porcukor
    1 ek étkezési keményítő

     

    Elkészítés:

    A cukrot a vízzel és a mézzel közepes lángon megmelegítjük.
    3-4 perc után sziruposodni kezd, ekkor le is vesszük a tűzről.
    Közben a zselatint elkeverjük 3 evőkanál vízzel, majd a cukros szirupból is adunk kicsit hozzá.
    Végül az egészet habverővel kikeverjük addig, míg szép fehér nem lesz a massza. Habzsákba töltjük a pillecukrot, majd napraforgóolajjal lekent sütőpapírra nyomjuk a formákat, hogy később ne ragadjanak le. Hűtőben pihentjük őket 3-4 órát, majd porcukros-keményítőben átforgatjuk a szellemeket. Ételfestékkel vagy étcsokival színezzük.

     

    Részletek
  • okt052021

    Snickers-es csúsztatott palacsinta

    Nincs hozzászólás

    Szóval úgy van, hogy minden évben van egy nap, mikor elkészítem az idei év snickers tortáját. Ezek mind csak kísérlezgetések, de általában jól szokott elsülni. Na és hogy miért van mindez….hát azért, mert a férjemnek nyáron van a születésnapja és mindig ilyen ízben kéri a tortákat.  Tudom-tudom, hogy október van, de idén nyáron mivel nem jött össze ennek a kivitelezése, ezért most sütöttem meg neki. Szerintem leírva bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen, így bátran ajánlom kipróbálásra, mert minden alkalomra szuper választás!

    Hozzávalók

    A palacsintához
    6 tojás
    75 g lágy vaj
    1 vaníliás cukor
    110 g cukor

    4 dl tej
    150 g liszt

     

    A karamell + csoki réteghez
    200 g cukor
    100 g sótlan vaj
    200 ml habtejszín (30%-os)

    150-200 g tejcsoki (olvasztva)

     

    A mogyoróvajas réteghez
    2 dl habtejszín (vagy mascarpone)
    2-3 ek mogyoróvaj
    + apróra szeletelt sótlan földimogyoró (pirítva)

    Elkészítés:

    A karamell réteggel kezdtem, ehhez egy tapadásmentes edényben felhevítjük közepes lángon a cukrot, majd mikor aranybarnára olvadt, hozzáadjuk a vajat. A tűzön 2-3 percig kevergetjük, végül hozzáöntjük a tejszínt is, amivel újabb 2-3 percig összefőzzük. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd üvegbe tölthetjük. Akkor dolgozzunk vele, ha már nem olyan forró. Ha nagyon megszilárdulna, akkor mikróban folyósra melegíthető.

    A csokit vízgőz felett olvasztjuk, amíg nem használjuk fel, addig melegen tartjuk ugyanitt.

    A mogyoróvajas krémhez habbá verjük a tejszínt, majd hozzáadunk 2-3 ek mogyoróvajat. Ha van otthon mascarpone, akkor pedig inkább azzal keverjük el a mogyoróvajat, úgy szerintem lehet jobb is lesz a végeredmény!

    A sótlan földimogyorót aprítóban vagy késsel kis darabokra törjük és egy serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk.

    A palacsintához a tojás fehérjéket habbá verjük, majd egy másik edényben kikeverjük a tojássárgákat  a vajjal, cukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a sót, a tejet és végül a lisztet is. Óvatosan összeforgatjuk őket, majd pici olajon elkészítjük a palacsintákat úgy, hogy csak az egyik felüket sütjük meg. Mikor “kicsúsztatjuk” a tányérra, a nyers oldala lesz felfele. Ezt megkenjük karamellel, majd csokival is. A következő réteget ugyanígy tesszük az előzőre, tehát a nyers fele lesz felfelé, erre kenjük rá a mogyoróvajas krémet és megszórjuk pirított földimogyoróval is. Így rétegezzük a tortát, egyedül arra kell még figyelni, hogy a legutolsó palacsintát viszont a nyers oldalával lefele fordítsuk, tehát a sült legyen látható. Ezt a végén lelocsoljuk karamellel, csokival és megszórjuk pirított földimogyoróval.

    Részletek
  • szept162021

    Cukkinis lepény

    Nincs hozzászólás

    Ez egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető recept, ami ráadásul sokoldalúan használható. Én kis olíva olajon pirítottam hozzá hagymát, paradicsomot, paprikát, de lehet húst is tenni bele, vagy sajtot, más zöldségeket. Fokhagymás tejföllel, guacamoléval, salsával, de igazából tényleg bármivel szuperük működik, én megkockáztatom, hogy rántottát is töltenék bele!:)



    Hozzávalók
    6 db-hoz

    2 db cukkini
    1 tojás
    bors
    2 gerezd fokhagyma
    40 g zsemlemorzsa
    40 g parmezán sajt
    Elkészítés:
    A cukkinit lereszeljük (Én a Kenwood kMix kiegészítőjét használtam hozzá, mégpedig a nagy lyuk reszelőt), majd besózzuk és hagyjuk állni 10 percet. Mikor levet eresztett a cukkini, kifacsarjuk és hozzá adjuk a többi hozzávalót. A kezünkkel összedolgozzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire kanalazzuk az adagokat. Egy lepényhez kb. 2 evőkanállal szedtem, összesen 6 db jött ki az egészből. Vékonyra lapogatjuk a kezünkkel, és kicsit eldolgozzuk a szélét is, hogy egységes legyen. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó felső), majd 20 perc alatt megsütjük. Mindenképp megvárjuk, amíg kihűlnek a tepsin, csak utána emeljük fel őket. Ha ropogósra szeretnénk, mondjuk mártogatóshoz feltörve nagyobb darabokra, akkor kicsit tovább hagyjuk a sütőben.

     

    Részletek