- nov012021
Pillecukor
Nincs hozzászólásRészletekBár nálunk egyelőre nincs tartva a Halloween, mégis vannak dolgok, amiket mi is szoktunk készíteni ilyenkor évről-évre. Nem is az ünnep miatt, inkább a közös időtöltés és szórakozás van a központban. A tökfaragást például sose hagynám ki, mert nem csak egy remek kreatív program, de a kis lámpásokért odavannak a fiúk nálunk. Mint ahogyan rengeteg “szellemet” is láttak az utcán, boltokban, így teljesen rájuk ragadt ez az őrület. Úgyhogy ezeket a házi pillecukrokat kapták a reggeli kakaóba és ezzel én le is tudtam az egészet. Amúgy nem gondoltam rá eddig sosem, hogy házilag is elkészíthető a sokak által ismert marshmallow, de valahogy sokkal bonyolultabb dolgot képzeltem bele az elkészítésébe. Tényleg pillanatok alatt összedobható, utána pedig már csak hűteni kell pár órát, majd díszíteni.
Hozzávalók
150 g cukor
50 ml víz
1 ek méz
8 g zselatin por
3 ek víz1 ek porcukor
1 ek étkezési keményítőElkészítés:
A cukrot a vízzel és a mézzel közepes lángon megmelegítjük.
3-4 perc után sziruposodni kezd, ekkor le is vesszük a tűzről.
Közben a zselatint elkeverjük 3 evőkanál vízzel, majd a cukros szirupból is adunk kicsit hozzá.
Végül az egészet habverővel kikeverjük addig, míg szép fehér nem lesz a massza. Habzsákba töltjük a pillecukrot, majd napraforgóolajjal lekent sütőpapírra nyomjuk a formákat, hogy később ne ragadjanak le. Hűtőben pihentjük őket 3-4 órát, majd porcukros-keményítőben átforgatjuk a szellemeket. Ételfestékkel vagy étcsokival színezzük.00bernuskaa - okt052021
Snickers-es csúsztatott palacsinta
Nincs hozzászólásRészletekSzóval úgy van, hogy minden évben van egy nap, mikor elkészítem az idei év snickers tortáját. Ezek mind csak kísérlezgetések, de általában jól szokott elsülni. Na és hogy miért van mindez….hát azért, mert a férjemnek nyáron van a születésnapja és mindig ilyen ízben kéri a tortákat. Tudom-tudom, hogy október van, de idén nyáron mivel nem jött össze ennek a kivitelezése, ezért most sütöttem meg neki. Szerintem leírva bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen, így bátran ajánlom kipróbálásra, mert minden alkalomra szuper választás!
Hozzávalók
A palacsintához
6 tojás
75 g lágy vaj
1 vaníliás cukor
110 g cukor
só
4 dl tej
150 g lisztA karamell + csoki réteghez
200 g cukor
100 g sótlan vaj
200 ml habtejszín (30%-os)150-200 g tejcsoki (olvasztva)
A mogyoróvajas réteghez
2 dl habtejszín (vagy mascarpone)
2-3 ek mogyoróvaj
+ apróra szeletelt sótlan földimogyoró (pirítva)Elkészítés:
A karamell réteggel kezdtem, ehhez egy tapadásmentes edényben felhevítjük közepes lángon a cukrot, majd mikor aranybarnára olvadt, hozzáadjuk a vajat. A tűzön 2-3 percig kevergetjük, végül hozzáöntjük a tejszínt is, amivel újabb 2-3 percig összefőzzük. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd üvegbe tölthetjük. Akkor dolgozzunk vele, ha már nem olyan forró. Ha nagyon megszilárdulna, akkor mikróban folyósra melegíthető.
A csokit vízgőz felett olvasztjuk, amíg nem használjuk fel, addig melegen tartjuk ugyanitt.
A mogyoróvajas krémhez habbá verjük a tejszínt, majd hozzáadunk 2-3 ek mogyoróvajat. Ha van otthon mascarpone, akkor pedig inkább azzal keverjük el a mogyoróvajat, úgy szerintem lehet jobb is lesz a végeredmény!
A sótlan földimogyorót aprítóban vagy késsel kis darabokra törjük és egy serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk.
A palacsintához a tojás fehérjéket habbá verjük, majd egy másik edényben kikeverjük a tojássárgákat a vajjal, cukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a sót, a tejet és végül a lisztet is. Óvatosan összeforgatjuk őket, majd pici olajon elkészítjük a palacsintákat úgy, hogy csak az egyik felüket sütjük meg. Mikor “kicsúsztatjuk” a tányérra, a nyers oldala lesz felfele. Ezt megkenjük karamellel, majd csokival is. A következő réteget ugyanígy tesszük az előzőre, tehát a nyers fele lesz felfelé, erre kenjük rá a mogyoróvajas krémet és megszórjuk pirított földimogyoróval is. Így rétegezzük a tortát, egyedül arra kell még figyelni, hogy a legutolsó palacsintát viszont a nyers oldalával lefele fordítsuk, tehát a sült legyen látható. Ezt a végén lelocsoljuk karamellel, csokival és megszórjuk pirított földimogyoróval.
bernuskaa - szept162021
Cukkinis lepény
Nincs hozzászólásRészletekEz egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető recept, ami ráadásul sokoldalúan használható. Én kis olíva olajon pirítottam hozzá hagymát, paradicsomot, paprikát, de lehet húst is tenni bele, vagy sajtot, más zöldségeket. Fokhagymás tejföllel, guacamoléval, salsával, de igazából tényleg bármivel szuperük működik, én megkockáztatom, hogy rántottát is töltenék bele!:)
Hozzávalók
6 db-hoz2 db cukkini1 tojássóbors2 gerezd fokhagyma40 g zsemlemorzsa40 g parmezán sajtElkészítés:A cukkinit lereszeljük (Én a Kenwood kMix kiegészítőjét használtam hozzá, mégpedig a nagy lyuk reszelőt), majd besózzuk és hagyjuk állni 10 percet. Mikor levet eresztett a cukkini, kifacsarjuk és hozzá adjuk a többi hozzávalót. A kezünkkel összedolgozzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire kanalazzuk az adagokat. Egy lepényhez kb. 2 evőkanállal szedtem, összesen 6 db jött ki az egészből. Vékonyra lapogatjuk a kezünkkel, és kicsit eldolgozzuk a szélét is, hogy egységes legyen. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó felső), majd 20 perc alatt megsütjük. Mindenképp megvárjuk, amíg kihűlnek a tepsin, csak utána emeljük fel őket. Ha ropogósra szeretnénk, mondjuk mártogatóshoz feltörve nagyobb darabokra, akkor kicsit tovább hagyjuk a sütőben.bernuskaa - szept162021
Répás zabpelyhes keksz
Nincs hozzászólásRészletekIdén már minket is érint az ovikezdés, így gondoltam frissítek a keksz recepteken és kísérletezgetek párral, hogy majd legyen nálam mindig a táskában. Nem nassolásnak, csak így, hogy nem látok rá az ovis napjára, hogy miből és mennyit eszik, jó ha van nálam pár darab keksz. Ezt amúgy is megtanultam az évek során, hogy mindig legyen nálam valami ennivaló, mert sosem lehet tudni. A másik nagy dolog, hogy Kenwood márkanagykövet lettem, így ebben a receptben is a kMix volt segítségemre, aminek az üstjébe csak bedobáltam mindent és a gép össze is állította nekem a tésztát pár perc alatt. Az a jó ebben a gépben amúgy, hogy rengeteg kiegészítőt kapni hozzá, így egy gép által lehet habot verni, dagasztani, tésztát nyújtani, gabonát őrölni, de darálni és szeletelni is. Nem mellesleg nagyon dekoratív, így nyugodtan elöl lehet hagyni a pulton! 🙂
Hozzávalók100 g apró szemű zabpehely
100 g teljes kiőrlésű liszt
1 tojás
30 g kókuszolaj (vagy olvasztott vaj)
120 ml agavé- vagy juharszirup (méz esetleg)
1 tk vanília aroma
2 tk fahéj
1,5 tk sütőpor
csipet só
0,5 tk vanília őrlemény (elhagyható)
70 g reszelt répaElkészítés:
Minden hozzávalót bedobáltam a Kenwood kMix-be, majd pár perc keverés után állni hagytam a masszát 20 percet, hogy a zab megszívja magát. Apró gombócokat kanalaztam ki a sütőpapírra, és 170 fokon légkeverésesen 12 perc alatt megsütöttem őket. Ezután már csak meg kell várni, míg kihűl a tepsin és fogyasztható is!
bernuskaa - aug252021
Dolgozó felújítás II.
Nincs hozzászólásRészletekNem is tudom hol kezdjem, vagy hol hagytam abba, de volt nekem egy nagyon sötét dolgozó szobám.
Aki instagramon követ, az már tudja, illetve látta, hogy egy fél éve nekiálltam felújítani. Pontosabban átfesteni az egész szekrénysort, mert már nagyon nyomasztott ez a barna szín és az, hogy gyakorlatilag nem tudtam a szobát arra használni, ami alapvető funkciója: hogy dolgozzak benne. Tudom-tudom, örüljek, hogy van egy ilyen külön helységem, de egyszerűen annyira rám telepedett ez a sötét szín, hogy folyamatosan vittem ki a laptopomat és inkább a nappaliból dolgoztam. Tavasszal eldöntöttem, hogy meglépem végre a felújítást és nyár elejéig kifestem. Ez nem teljesen jött össze, mondjuk úgy, hogy nyár vége lett belőle, de a végeredménnyel nagyon boldog vagyok! Nem dolgoztam rajta folyamatosan, voltak kisebb-nagyobb szünetek, és a vége is már nagyon szenvedős volt, de visszanézve nagyon jól tettem, hogy belevágtam.Szóval a szekrény maga egy beépített, mindent elnyelő szekrénysor, ami amúgy tényleg ide lett kitalálva. Azon kívül, hogy jól pakolható teljesen jó állapotban is volt, így az, hogy kiszedjük az egészet szóba se került. Azt tudtam, hogy minél kevesebb erőfeszítéssel szeretném megcsinálni ezt a felújítást, és nem azért mert lusta vagyok, hanem mert egy óriási szekrényről van szó. Így a csiszolást már az elején elvetettem, ez pedig magával hozta azt, hogy egy olyan festéket válasszak, ami csiszolatlan felületen is szép eredményt ad. Az Annie Sloan festékek pedig azon túl, hogy ezt biztosítják még szépek is, rengeteg szín közül lehet választani és csodás mattra száradnak.
Első körben szépen letisztítottam a szekrények ajtaját és utána szárazra töröltem. Ezeket amúgy nem csavaroztam le a szekrényről, mert ez óriási munka lett volna, így minden maradt a helyén. Ezután két rétegben festettem Annie Sloan – Chicago Grey árnyalatban, persze a két réteg között a teljes száradást mindig megvártam. A barázdáltam részeken ecsettel, de amúgy szivacshengerrel dolgoztam a sima felületeken (ezeket barkácsáruházban vettem). A két réteg festék után jöhetett a lakk. Az Annie Sloannál amúgy van lehetőség a waxolásra is, de valamiért nálam a lakk egy berögzült dolog, így egy matt lakkot választottam tőlük. Ezt ugyanúgy ecsettel és szivacshengerrel vittem fel két rétegben, a száradási időt itt is tartva.
Most ez így leírva amúgy elég egyszerűnek tűnik eddig, de itt nem is ezzel volt a baj, mert tényleg szuper volt ezekkel a termékekkel dolgozni, de iiiszonyat sok felület volt, mindig száradt valami, mindig figyelni kellett, mi az ami kész van, hol lehet már lakkozni…na szóval nem volt egyszerű.De akkor most beszéljünk még 3 olyan dologról, ami a festésen kívül kellett ahhoz, hogy ez a szoba olyan legyen amilyen.
Első körben a régi fogantyúkat szerettem volna cserélni, ez konkrétan 61 darab új 96 mm furattávos fogantyút jelentett.
Az elején még feketében gondolkodtam, de végül túl komornak tartottam volna ide, így lett arany, ami nagyon jó választás volt utólag, mert egy kis plusz fényt csempész így be a szobába.A másik dolog a fóliázás volt, ugyanis a szekrények nyitott részénél a hátlapot fehérre szerettem volna festeni eredetileg. Ki is próbáltam, de 3-4 réteg festék se fedett ezen a barna bútorlapon annyira, hogy szép fehér legyen, így azt mondtam, hogy akkor legyen fólia, mert egyrészt a festés nem éri meg így, másrészt szintén nagyon megnövelte volna a munkaórákat. A fóliázásról most nem fogok írni bővebben, talán majd később, de a lényeg, hogy ha ilyenbe vágsz, nézz sok videót róla, illetve ne félj tőle, ez bármikor visszaszedhető. Igaz, hogy van egy kis technikája, de erre hamar rá lehet érezni.
Az utolsó pedig, amit szintén instagramon fejtettem ki jobban kis videókban az az, hogyan raktam szövetet az üveges szekrény ajtajaira. Ezekkel az üveg betétes szekrényekkel az a bajom, hogy ha rend van benne, akkor se ad egységes képet és a végén ez okoz nálam “rendetlenséget”, másrészt nem szerettem volna, ha belátnának ezekbe. A cél az egységesítés volt, és bár először itt nádfonatot szerettem volna betétként, de jobb lett, hogy megtaláltam a kerti tárolóban ezt a burlap/zsákvászon anyagomat még a régi esküvői dekorokból. Szögbelövővel feszítettem fel a szekrényajtókra, de az üveget is “vissza tettem”, csak az anyag mögé.
Itt nehéz is lenne leírni a teljes folyamatot, de instagramon a “Dolgozó” mappában megmutatom, hogyan is készítettem.Összességében nem bántam meg, hogy belevágtam, még akkor sem, ha közel 6 hónapot dolgoztam rajta. A legnehezebb talán a folyamatos rendetlenség, rendrakás, takarítás, átpakolgatás volt, valamint a gyerekek elől elzárni a szobát. De a végén egy egészen más látvány fogad, ha ide belépek, így kérdés nélkül újra belevágnék. Natúr kiegészítőket használtam, valamint dobozokból is fehér és barna színűt. Amit lehetett bepakoltam ezekbe, hogy még nagyobb legyen az egység. Mivel a munkám során csomagokat készítek össze, így ezek a lapra hajtott dobozok részei a polcoknak, még ha nem is szép látvány. A képek remélem átadják azt, hogy most már mennyire szeretek itt lenni, egy nagyon nyugodt és kellemes hangulatú szoba lett, ahol már szívesen töltök időt, legyen az munka, vagy tornázás, filmnézés. Ha Ti is belevágnátok hasonlóba, csak bíztatni tudlak Titeket,
remélem kedvet hozott Nektek ez a kis összefoglaló!bernuskaa - jún282021
Mogyoróvajas banánfagyi
Nincs hozzászólásRészletekEbben a melegben képtelenség fagyi nélkül meglenni, még úgy is, hogy amúgy nem vagyunk nagy fagyisok.
Én tényleg csak akkor kívánom mikor kánikula van, és hát most a héten rendesen kijutott ebből.
Volt itthon néhány érettebb banánom és eszembe jutott, hogy tavaly is már nagy sikere volt mindenhol a “nice cream”-nek,
vagyis a banán alapú fagyinak, csak akkor valahogy nálunk kimaradt.
Szóval fogtam, felkarikáztam két nagyobb banánt, majd betettem a fagyasztóba őket. Én másnap készítettem el a fagyit, de pár óra hűtés után akár aznap is elkészíthető. Ha kivettük a fagyasztóból, akkor egy kis növényi tejet adunk hozzá (de lehet simát is, ez teljesen mindegy), valamint ízesítjük. Én most csak egy kis mogyoróvajat tettem bele, de fel lehet turbózni vanília aromával, fahéjjal, kakaóporral….
Nem édesítettem semmivel, mert nekem a banán már önmagában elég édes, de aki szeretne mézet, agavé vagy juharszirupot is tehet bele. Késes aprítóban simává turmixoltam, majd átöntöttem egy üvegedénybe. Olvasztottam kis extra mogyoróvajat, amit a tetejére csorgattam, étcsoki darabokkal megszórtam és ment is vissza a fagyasztóba még pár órát.
Ennyi az egész, próbáljátok ki, kísérletezzetek, mert tényleg rengeteg verziót ki lehet hozni belőle!
Hozzávalók
2 db banán (nem baj, ha érett)
3-4 ek rizstej (vagy bármilyen másik tej)
2 ek mogyoróvaj
A tetejére
mogyoróvaj
étcsokibernuskaa - ápr262021
Dolgozó felújítás I. – poszterek
Nincs hozzászólásRészletekAhogy már talán néhányan instagramon is láttátok, elkezdtem felújítani a dolgozó szobát. Ezt a tavalyi költözés óta halogattam úgymond, mert tényleg az egész szobáról van szó, nem csak 1-2 szekrény átfestése volt a kérdés.
Úgy tervezem, hogy 2 részben osztom meg az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat, ez az első rész egy együttműködés keretében készült el, melyhez a Posterstoretól kaptam ajándékba posztereket.
Szeretném megmutatni Nektek, hogy hogyan rendeztem át poszterekkel és képkeretekkel a szoba “lelkét”, a pihenő részt, ami igencsak meghatározó része az egész látványnak.Mikor beköltöztünk egyrészt egy virágos tapéta volt ezen a belső beugró részen, ezt először is le kellett szedni majd egy fehér falfestés után már jobb lett a helyzet. A narancssárga kanapét őszintén szólva egyből tudtam, hogy eladjuk, helyére egy szürke került be, mondván, hogy bármi is lesz a szobával, a szürke az szépen be tud simulni bármibe. Ekkor még nem is sejtettem, hogy később majd lefestem az egész szekrénysort, de végülis egy idő után meguntam a sok barnaságot. Egyrészt nagyon sötét és idegen volt nekem a légkör benne (főleg a munkához), másrészt pedig abszolút nem tükrözte a személyiségemet. Azt vettem észre, hogy folyamatosan viszem ki a laptopom a szobából, még úgy is, hogy ott áll az üres íróasztal, amin dolgozhatnék…szóval vettem egy nagy levegőt és úgy döntöttem festek és lakkozok! Amúgy az egész szekrénysor szuper állapotban volt, nem is volt tervben, hogy kivegyük, mert mindent elnyel, gyakorlatilag itt tárolunk a kinőtt babaruhákon át a nagykabátokig mindent.A részletes festésről később beszélek, de annyit még megjegyeznék itt, hogy mikor a szekrény egy részével kész lettem a fenti boltíven is sokat gondolkodtam. Szürke legyen vagy fehér, nem tudtam dönteni, de végül úgy gondoltam fehér lesz, mert hogy ez majd szépen kiemeli a dekorációt, ami ide fog kerülni. Akkortájt mikor ezen gondolkodtam keresett meg a Posterstore és felajánlottak néhány képet. Őszintén szólva a sok befektetett festős órák után nagyon jó érzés volt, hogy válogathattam és tervezgethettem néhány képet ide, mert végre elkezdtem látni miért is vágtam bele. Alapvetően mivel a szekrény szürke színű arany fogantyúval, ezért képkeretben a tölgy és a fehér szín jött csak szóba. Ezt szerettem volna variálni olyan nyomatokkal, fotókkal, amik jó érzéssel töltenek el, amik karakteresek, de mégsem annyira, hogy az egész szobát elnyomnák. Egyébként nagy segítségemre volt, hogy az oldalukon rengeteg kép összeállítást lehet találni, ez mind elrendezésben, mind a képek kiválasztásban sokat segített. Az pedig nekem a pont az i-re, hogy a posztereket fenntartható módon előállított papírokra nyomtatják.
Az én “trükköm” még, hogy általában választok egy fényképet, egy szöveget és egy absztrakt alakzatot, majd ezeket kombinálom, hogy minél változatosabb és érdekesebb legyen a végeredmény. Valamint a keretekre is szoktam figyelni, hogy lehetőleg váltakozva legyenek egymás mellett (már ha több színből állnak össze).
Én nagyon szeretem a végeredményt, mert bevallom nem volt könnyű kiválasztani ilyen sok kép közül azt, amit majd minden nap nézni fogok, de mikor feltettem mindent a falra és hátraléptem akkor nyugodtam meg végleg!Ha Ti is szeretnétek hasonlót készíteni, vagy épp gondolkodtok egy dekor frissítésen így tavasszal, akkor most 35%-ot kaptok a Posterstore oldalán a “Bernuska35” kóddal, amivel 2021. május 27-ig tudtok kedvezményesen vásárolni (kivétel ez alól a Selection kategória termékei, valamint a képkeretek. Arra is figyeljetek, hogy egyszerre több kedvezmény vagy akció nem vonható össze).
Mindenképp küldjetek róla képet, ha esetleg rendeltek és hasonló falat készítetek!:)
bernuskaa - ápr112021
Diy fülbevalók
Nincs hozzászólásRészletekElőször is hangsúlyozom, hogy ennek az ötlete nem az én fejemből pattant ki, én is egy képbe futottam bele, ami megtetszett, így gondoltam kipróbálom ezt a süthető gyurmás ékszer készítést. Nem csak fülbevaló, de nyaklánc is készíthető belőle, sőt gyakorlatilag minden is, mert ha rákerestek a polimer clay kifejezésre, akkor kitárul a világ ezen a téren!
Én most Anyák napja alkalmából osztom meg ezt az ötletet, de tényleg Karácsonyra, szülinapokra, gyakorlatilag bármilyen alkalomra tökéletes saját készítésű ajándék lehet.Igyekeztem mindent egy helyről beszerezni, nekem ez nagyon fontos, mert őszintén szólva nem szeretem, mikor egy adott oldalról ezt meg azt meg tudom venni, de valami meg nincs vagy hiányzik, így én addig szoktam keresgélni, amíg mindent egy webshopból meg tudok rendelni. Nyilván a szállítási költség szempontjából is, és a csomagolás terén sem elhanyagolható dolgok ezek. Nem reklám, de a Művészellátóból rendeltem most mindent, innen egyébként sokszor szoktam rendelni, mert elég széles a termék kínálatuk. Süthető gyurmából a professional típust választottam, ez keményebb állagú mint a soft típus, így kicsit nehezebben formázható talán, viszont nehezebben is deformálódik, könnyebben megtartja az alakját. Tehát ne egy nagyon puha gyurmára gondoljunk, de átgyúrva teljesen kezelhető. Én feketét, fehéret, terrakottát, bézs színt, barnát, kéket, szürkét rendeltem és ezek mellé pedig fülbevaló alapot is.
Itt arany és fém színű bedugós és akasztós alapot is választottam, valamint szerelőkarikát kisebb és nagyobb méretben is,
ugyanilyen színekből. De akkor lássuk is, hogy pontosan miket rendeltem és mi kell hozzá még:- FIMO Professional süthető gyurma, 85 g (fekete, fehér, delfinszürke, terrakotta, pezsgő)
- FIMO Soft süthető gyurma, 57 g (karamell, szahara)
- Fülbevaló alap, bedugós – aranyszínű és ródium színben, 4 mm
- Fülbevaló alap, horog – ródium és arany színben
- Szerelőkarika, szimpla – ródium és arany színben, 7 mm és 5 mm is (de a 7-es hasznosabb volt)
- valamilyen kis sodrófa (én egy fa rudat találtam itthon, aminek egy kisebb darabjával sodortam, de jó egy kisebb üveg flakon is)
- pillanatragasztó
- harapófogó (szerelőkarikához majd)
- alkohol és fülpálcika
- kés
- tű
- valamilyen kiszúró ha van, vagy kupak (bármi amivel szebben lehet mondjuk egy kört kiszúrni, mint késsel kivágni)
- simító (én ehhez fondant hoz való simítót használtam, mert volt itthon, de bármi jó, akár egy könyv is, amivel egyenletes felületű kis hurkákat tudunk gyúrni. A kezünkkel sajnos hepehupás lesz a végeredmény.)
Elkészítés
Nagyon sok inspirációs képet találtok fent a neten, nekem annyi tippem lenne, hogy ha szép egyenletes hengert, hurkát szeretnétek készíteni, mint nálam is a szivárványos fülbevaló mondjuk, akkor ne a kezetekkel gyúrjátok ki, mert egyenetlen lesz a végeredmény, hanem először gyúrjátok meg kézzel, majd tegyetek rá egy könyvet vagy egy vágódeszkát akár (nekem fondant simítom volt itthon), és az utolsó pár hengerezést azzal végezzétek, így egyenletes felületet kaptok. Illetve a másik tipp, hogy ha kicsit maszatos lesz a gyurma, mikor már kész a fülbevaló, akkor egy gyógyszertári alkoholba mártott fülpálcikával szépen ecseteljétek le, ez szépen megtisztítja a végeredményt. Az instagram oldalamon pedig láthattok 1-2 részletet az elkészítésről is.
Sütés
Sütőpapírra helyzetem az elkészült fülbevalókat és tepsire csúsztattam, majd betettem az előmelegített sütőbe. A gyurma csomagolásán fel van tüntetve mind a sütési hőfok, mind pedig az időtartam, de valahogy nekem ez nem vált be. A hőfokon nem változtattam, de sokkal tovább hagytam bent a gyurmákat, kb 40-50-60 percig, volt amit előbb kivettem, de annak sem lett baja, ami közel egy óráig volt a sütőben.
Remélem sokan elkészítitek, ha pedig így lenne ne felejtsetek el képet küldeni, hogy megoszthassam!:)
bernuskaa - márc282021
3 diy dekor
Nincs hozzászólásRészletekA következő 3 dekor alapanyaga modellező masszából készült, vagy más néven levegőn száradó agyaggal.
Ezt a DAS márkájú anyagot még egy korábbi dekor kísérletezése miatt vettem, viszont elég sok megmaradt belőle és mindenképp fel szerettem volna használni, mielőtt esetleg kiszáradna. Pinteresten néztem ötleteket, ezeket formáltam a saját ízlésemhez és igényeimhez, de persze ezer és egyféle szuper dolog készíthető még!
A gyúrása, állaga a gyurmára hasonlít, ami viszont fontos, hogy mindenképp várjuk meg a száradási időt,
ez pedig tárgyanként eltérő lehet. Mind a három esetben ugyanúgy kezdtem el a folyamatokat:
sodrófával kinyújtottam a masszát és kivágtam a formát, amit szerettem volna. Ez után vizes kézzel simítgattam a repedéseket, hibákat, esetlegesen azokat a helyeket, amiket össze kellett tapasztani (például a fali kaspónál).Elsőként ezt a fűszernövény jelölőt néztem ki magamnak, amihez a masszán kívül betűnyomót használtam.
Ez a nyomda nekem már évek óta megvan, de a neten nagyon sok ilyet találni (betűnyomda néven).
A nyújtás után egyszerűen egy éles késsel hosszú téglalap formákat vágtam, majd ebbe nyomtam a fűszerek nevét.
Nem kell teljesen belenyomni a nyomdát, mert akkor könnyen beleragadhat az agyagba.
Megvártam amíg teljesen megszáradt (ez esetben 1 nap elég is volt), egy kis csiszolópapírral megcsiszoltam a széleit,
majd lefújtam fehér festékspray-el.
Mikor ez is megszáradt már használható is, belenyomva a fűszernövények földjébe.
Gyerekeknek színesre is festhetjük, így könnyen megtalálják melyiket kell éppen öntözni!Második körben egy tojástartót és mint később kiderült gyertyatartót (egy szál gyertya pont belefér) készítettem.
Ugyanúgy nyújtottam, kiszúrtam a formákat, majd megvártam a száradást, lecsiszoltam a szélét és lefújtam fehér festékkel.
Mikor ez a réteg megszáradt, egy ecset segítségével fekete akrilfestéket spricceltem.Talán ez a harmadik tárgy volt a legbonyolultabb, mindenesetre ez száradt a legtovább (kb 3 napig).
Instagramon aki követ az látta már, hogy van egy pegboardom, ami egy olyan falra erősített tábla, ahol a lyukakban a fa akasztókat/tartókat cserélgetni tudom, így ez a része a háznak egy állandó körforgásban van.
Közel 8 hónapja készítettük el és azóta imádom, ez az egyik kedvenc része a házunknak.
Ide szerettem volna egy kis fali kaspót, ami akasztós, és ehhez használtam most a modellező masszát.
Kinyújtottam, egy gyorsan kreált sablont körbevágtam és feltekertem az agyagot.
Kézzel, vízzel összetapasztottam hátul a szélét és még egy kicsit a vizes kezemmel simítgattam a kaspót,
hogy egyenletesebb legyen a felülete. Szívószállal az akasztónak egy lyukat szúrtam, majd egy kupakkal együtt félre tettem száradni. Ez azért volt fontos, hogy az agyag ne horpadjon be száradás közben a súly alatt.
Kb. 3 napot száradt, közben próbáltam fordítgatni, hogy alul is kapjon levegőt.
Mikor teljesen kiszáradt lefestettem fehér krétafestékkel (Annie Sloan Pure),
majd készítettem neki egy akasztót olyan dolgokból, amik itthon éppen voltak.
Fa karikám volt már korábbról, a bőr fület egy régi elhasznált táskáról szereztem és spárga is volt itthon,
így hamar el is készült és szerintem a végeredmény is szuper lett.
Az alja teljesen zárt, így ha kibéleljük egy vízhatlan fóliával még élő növényt is tarthatunk benne,
de kis cserepeseknek is kiváló, vagy szárazvirágnak is!Ha kedvet kaptál az elkészítésükhöz vagy esetleg mást készítettél a masszából, mindenképp küldj róla képet!:)
bernuskaa - dec212020
Narancsos sütőtöklekvár
Nincs hozzászólásRészletekNem vagyok egy nagy lekvár kedvelő, de vannak bizonyos ételek, amik ezzel együtt jók.
Palacsintából például eszembe nem jutna soha lekvárosat kérni, viszont a friss vajas kalács ezzel csúszik le a legjobban.
A sütőtök az nálam nagy kedvenc, mindenbe/mindenhez is használom leginkább: levesbe, köretnek, sütibe, szirupnak…szóval már tavaly eldöntöttem, hogy készítek karácsonyra ilyen lekvárt, viszont akkor ez elmaradt időhiány miatt.
Most pótoltam, és az is biztos, hogy karácsony reggel ezzel fogom indítani a napot egy naaagy kalács kíséretében.Hozzávalók
(4-5 kisebb üveghez)1,5 kg sült sütőtök
5 narancs kifacsart leve
2 citrom kifacsart leve
kb 6-7 cm gyömbér reszelve
fél tk. fahéj
fél tk. őrölt szegfűszeg
1 zacskó vaníliás cukor
150-200 g cukor (ízlés szerint)Elkészítés:
A sütőtököt nagyobb szeletekre vágjuk és kb 200 fokon megsütjük (pont addig, amíg a villát beleszúrva már jó puha lesz).
Kikanalazzuk a tököt a héjából és egy lábosba tesszük. Hozzáadjuk a narancsok és a citromok levét, a gyömbért, fahéjat, szegfűszeget és botmixerrel lepürésítjük. Ezután a tűzhelyen elkezdjük melegíteni, majd hozzáadjuk a cukrokat és felfőzzük.
Forrásban lévő vízben kifőzzük az üvegeket és megtöltjük őket (közben pedig kicsit hozzáütögetjük a konyhapulthoz, hogy minden felesleges levegő távozzon). Celofánt teszünk az üvegek tetejére, lezárjuk őket majd fejjel lefelé pihennek 5 percig.
Végül száraz dunsztba (nálam ez úgy néz ki, hogy takaróba bugyolálom őket és egy hőálló-hűtő táskába teszem) csomagoljuk és ott hűtjük ki.
Felbontás után hűtőben tároljuk.bernuskaa