Blog

Desszert | Dekor

  • ápr212019

    Fahéjas legyezőkalács

    Nincs hozzászólás

    Húsvétra most dupla adag is készült ebből a kalácsból, egy fahéjas és egy diós verzióban, de kakaóssal,
    sőt nutellással is ki lehet próbálni, ezt az utóbbit ki is kell!
    Eddig mindig évről-évre szépen megfontam a kalácsot, de idén ez a lusta verzióm, mert egyrészt újítani szerettem volna, kettő:
    azért gyerek mellett elég precízen be kell osztani a szabad perceket, amit most nem fonogatással terveztem elütni.

    Tehát ez nem fonott, ellenben gyorsan kész van, nem is kell vágni, mert csak úgy bomlanak le róla a rétegek + szerintem nagyon jól néz ki. Ez biztos csak nálam plusz 1 pont, de süssétek meg, kóstoljátok meg, megéri elkészíteni én azt mondom!

    Hozzávalók

    A kelt tésztához

    400 g liszt
    1,5 ek cukor
    2,5 dl langyos tej
    7 g szárított élesztő
    1 tojás
    50 g szobahőmérsékletű vaj
    1 tk só

    Fahéjas töltelék

    100 g puha vaj
    80 g cukor
    2 tk fahéj
    1/4 tk szerecsendió
    1/4 tk gyömbér

    Elkészítés:

     A tészta hozzávalóit összegyúrjuk kézzel vagy géppel és ha szükséges lisztet adunk még hozzá, hogy összeálljon a tészta.
    Meleg helyen letakarva, 30-40 percig kelesztjük, majd ha elkészült lisztezett deszkára borítjuk és kinyújtjuk egy nagyobb téglalapra.
    A töltelék hozzávalóit is összekeverjük, majd megkenjük vele a kinyújtott tésztát (de 2-3 kanálnyi mennyiséget hagyjunk meg majd a kalács tetejére).
    A téglalap hosszanti vonalán 6 db egyenlő részre (csíkra) vágjuk a lekent tésztát, majd ezeket egymásra pakolva az így kapott rétegzett csíkot is szintén 6 egyenlő kockára szeleteljük.
    Ezeket a kockákat egy kivajazott kilisztezett kenyérsütő formába tesszük egymás mögé és lekenjük a maradék 2-3 evőkanálnyi töltelékkel (ilyenkor kicsit megmelegíthetjük a maradék tölteléket, hogy folyósabb legyen és könnyebb legyen lekenni a kalácsot).
    Így a formában hagyva várunk egy 20-30 percet míg egy kicsit még kel a kalács, majd előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig szép barnára sütjük.

    Részletek
  • febr152019

    Sütőtökös csicseriborsó curry

    Nincs hozzászólás

    Bár nem vagyok vega, vegán, de sokszor szeretek húsmentesen enni.
    Az utóbbi hónapokban amúgy is volt egy időszak, mikor tej- és tojásmentesen kellett ennem, így sokkal egyszerűbb volt vegán recepteket tanulmányozni.
    Az indiai amúgy a mexikói konyha után talán a második kedvencem, de el kellett telnie egy kis időnek, mert mindig a munkahelyem melletti indiai jutott eszembe mikor a curry megcsapott. Ami amúgy nem egy rossz hely, de a jó mégsem ilyen.

    Viszont az biztos, hogy a jó nekem most ilyen….ez a recept így visszahoz és elsöpör mindent, ami eddig a curry útjába állt.
    Azt nem tudom nektek mennyire fog ízleni, de ha elkészítettétek és ízlik akkor majd írjatok azért! 🙂

    Hozzávalók (4 főre)

    1,5 ek kókuszolaj
    1 fej vöröshagyma kockára vágva
    2 közepes méretű sárgarépa (kockázva vagy karikázva)
    só ízlés szerint
    4 gerezd fokhagyma
    kb 4-5 cm gyömbér lereszelve
    5 ek vörös curry pasta
    400 ml kókusztej (konzerves, zsírosabb)
    240 ml zöldségleves lé
    kb 900 g sült sütőtök (kikanalazva. Ehhez 1 sütőtök kell) vagy édesburgonya!
    2,5 ek szójaszósz
    1,5 ek juharszirup vagy agave szirup
    2 konzerv csicseriborsó (2 x 310 gramm)
    1,5 ek lime leve
    friss koriander vagy citromfű a currybe és a tálaláshoz is egy kevés

     Elkészítés:

    A kókuszolajat felmelegítjük egy nagyobb serpenyőben (én wok-ot használtam) és üvegesre pirítjuk a hagymát.
    Miközben a hagyma készül, beledobjuk a sárgarépát is, megsózzuk ízlés szerint.
    Fedő alatt puhára párolom kicsit a répát, majd hozzáadjuk a fokhagymát (fokhagymanyomón kinyomva), a reszelt gyömbért és a vörös curry szószt is.
    Egy kis vízzel (kb 4-5 ek) felönthetjük , hogy jól keverhető legyen, majd  2-3 percig így főzzük.
    Hozzáadjuk a kókusztejet és a zöldséglevet (ha nincs akkor jó a víz is), majd alaposan átkeverjük.
    Az előre megsütött sütőtökből is kikanalazzuk a sütőtökpürét és a hozzávalókhoz adjuk a szójaszósszal és a juharsziruppal együtt
    (Ha édesburgonyával készítjük, süssük vagy főzzük meg az édesburgonyát, villával pépesítsük és így adjuk majd a hozzávalókhoz).
    Átforgatjuk, majd a lecsepegtetett csicseriborsót is beleöntjük.
    Így főzzük addig, amíg a répa és a csicseriborsó kellően megpuhul.
    A lime levével meglocsoljuk  és kókusztejszínnel, friss korianderrel díszítjük (a korianderből bele is forgathatunk, vagy ennek híján citromfűvel is működik!).
    Basmati rizzsel és  pirított tortilla szeletekkel kínáljuk.
    Részletek
  • júl162018

    Almás galette

    Nincs hozzászólás

    A rusztikus pitének, vagyis galette-nek ez most egy egészségesebb verziója,
    fehér liszt helyett teljes kiőrlésű tönkölylisztet választottam (ráadásul tej- és tojásmentes),
    tölteléknek pedig a jól bevált almás-fahéjas kombót.
    Ezt még májusban sütöttem, pont a szülésem előtti délután és ez is volt az első süti, amit szülés után megsütöttem.
    Nem véletlen, ugyanis egy órán belül megvan, nagyon könnyen elkészíthető és variálható.

    Hozzávalók

    A tésztához
    300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
    2 ek barna cukor
    egy csipet só
    80 g kókuszolaj
    100 ml hideg víz

    A töltelékhez
    2 db alma
    fél citrom leve
    1 tk fahéj
    1 tk vanília aroma
    3 ek barna cukor

    + még barna cukor a tetejére

    Elkészítés:

    A lisztet kimérjük egy közepes méretű tálba, majd összedolgozzuk a barna cukorral, sóval és az olvasztott kókuszolajjal.
    Apránként hozzáadjuk a hideg vizet és a kezünkkel tésztát gyúrunk belőle. Ha túl száraz, akkor adjunk még hozzá vizet, ha pedig túl nedves a tészta akkor kis lisztet adagolhatunk a masszához.
    Amint összeállt, betesszük a hűtőbe kb. 20 percre.
    A töltelékhez az almákat meghámozzuk, felszeleteljük és ráöntjük a citromlevet.
    Megszórjuk fahéjjal, hozzáadjuk a barna cukrot, vanília aromát és az egészet összeforgatjuk.
    Kinyújtjuk a tésztát kör alakúra és ráhalmozzuk a tölteléket, de a tészta szélét (kb. 4 cm-en) szabadon hagyjuk, mert ezt visszahajtjuk az almás masszára.
    (Én már sütőpapíron szoktam kinyújtani és megtölteni a pitét, majd azt csak áthúzom a tepsire)
    Megszórjuk még egy kis barna cukorral, majd 180 fokon 45-50 percig sütjük. 

    Részletek
  • jún232018

    Quiche

    Nincs hozzászólás

    Nem igazán tudom mit lehetne hozzátenni ennek az ételnek még az értékéhez,
    egyszerűen csak finom és szerintem szuper ebéd és vacsora ötlet!
    Elsőre talán kicsit bonyolultnak vagy legalábbis macerásnak tűnhet, hogy ide-oda tesszük a tésztáját
    hűtőből ki-be, sütőbe be-ki, de tényleg egy nagyon egyszerű étel és nagyon jól variálható.
    Amíg pedig a tésztát rendezgetjük ide-oda, addig a töltelék is kész lesz, szóval nem egy több órás elfoglaltság.
    Nem kell kétségbe esni, ha valami nincs otthon, mert a legtöbb hozzávaló helyettesíthető.
    Készítettem már hús nélkül: babbal, kukorciával és póréhagymával,
    de lehet bacon helyett sonkát vagy csirkét is használni, igazából tényleg teljesen mindegy,
    ez a tipikus esete annak, hogy meg kell nézni, hogy mi van otthon.

    Hozzávalók

    A tésztához
    250 g liszt
    1 tojás
    150 g  hideg vaj
    1 ek hideg tej
    1 kk só
    1 csipet kristálycukor

    A töltelékhez
    200 g bacon
    1 fej vöröshagyma
    3 tojás

    bors
    szerecsendió
    250 ml főzőtejszín
    kb 90 g reszelt trappista sajt
    kisebb konzerv kukorica
    apróra vágott petrezselyem

    A tetejére
    kb 170 g reszelt trappista sajt
    (+apróra vágott petrezselyem)

    Elkészítés:
    A tészta hozzávalóit robotgépben összegyúrjuk, majd 15-20 percre a hűtőbe tesszük.
    Mikor kellően lehűlt, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát és kibélelünk vele egy kb 28 cm-es, kivajazott piteformát (a forma oldalát is érje a tészta).
    Villával több helyen megszurkáljuk a tésztát és újra betesszük a hűtőbe egy negyed órára. Kivesszük, majd sütőpapírt vágunk a tészta belsejére és kerámia pitesúlyokat (vagy bármit ami hőálló, tiszta és van súlya: régen dekorkavicsot használtam)
    szórunk a papírra.
    Ez azért hasznos, mert miközben elősütjük a tésztát, a súlyok megakadályozzák,
    hogy az felpúposodjon vagy egyenetlenül süljön meg.
    200 fokon 15 percig sütjük alsó felső sütésen, majd kivesszük a formát és eltávolítjuk a pitesúlyokat és a sütőpapírt.
    Újra berakjuk még egy 8 percre a tésztánkat. Mikor megsült kivesszük és félretesszük.

    A töltelékhez a hagymát, a bacont felszeleteljük és kevés olajon megpirítjuk.
    A tojásokat felverjük egy tálban, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy kis szerecsendiót, majd hozzáöntjük a tejszínt, a reszelt sajtot és egy kis petrezselymet. A kisült tésztába beleöntjük a hagymás bacont és a kukorciát, majd ráöntjük a tojásos-tejszínes masszát. A tetejét még egy kis sajttal megszórjuk (+ akár újra petrezselyemmel) és berakjuk a sütőbe.
    200 fokon kb 20 percig sütjük, majd még a tetejére is rápirítunk.

    Részletek
  • máj122018

    Mini zabos palacsinta

    Nincs hozzászólás

    Ez most egy egészségesebb palacsinta verzió, amiben igazából nincs is sok minden.
    A tej nyugodtan kicserélhető növényi tejre, a gyümölcsöket akár bele is süthetjük a tésztába
    (én mindig tartok tőle, hogy így szétesik a tészta, ezért nem szoktam),
    és ha nem öntjük le juharsziruppal, anélkül is biztos finom.
    Mondjuk nem nekem, mert imádom a juharszirupot és legszívesebben még a kenyeret is leönteném vele,
    de szerencsére tartunk itthon egy cukormentes változatot, így az sem nagy bűnözés.
    Ebből az adagból nekem 4 db mini palacsinta jött ki, szerintem ezt egy 1 főre számoljátok, mert tényleg hamar el fog fogyni.
    Szóval ha családdal reggeliztek, nyugodtan duplázzatok-triplázzatok!

     

    Hozzávalók
    (1 főre, 4 mini palacsintára)

    1 banán
    80 g aprószemű zab
    120 ml tej
    1 ek méz
    csipet só
    0,5 tk sütőpor
    1 tk vanília aroma
    + kókuszolaj a serpenyő kikenéséhez
    + áfonya vagy egyéb gyümölcs
    + szeletelt mandula

    Elkészítés:

    Egy tálban a banánt villával szétnyomkodjuk és hozzáadjuk a zabot, a tejet, mézet, sót, sütőport és a vanília aromát.
    Szóval mindent!:)
    Egy teáskanálnyi kókuszolajat felhevítünk serpenyőben és alacsony-közepes fokozaton, kb 2 evőkanálnyi tészta mennyiséget aranybarnára sütünk mindkét oldalon. Fontos, hogy lassan süssük át a palacsintákat, ne kapjanak hirtelen egy kérget azzal, hogy magas hőfokon készítjük.
    A tetejét megszórhatjuk gyümölccsel, magvakkal és leönthetjük juharsziruppal vagy akár mézzel is!

    Részletek
  • márc032018

    Pain d’Epi

    Nincs hozzászólás

    Még csak most kezdődött a március, de én lélekben már inkább a vége felé járok.
    Várom a jó időt, a húsvétot és mindent ami ezzel jár.
    Kalácsot, hidegtálakat, kaszinótojást, friss zöldgségeket…kenyereket.
    Ezt a francia baguette szerűséget már korábban is elkészítettem, de most valamiért megint rákaptam,
    mert szerintem nagyon jól néz és praktikus is ez a rusztikus forma (ami amúgy a búzakalász mintájára ilyen).
    Az biztos, hogy legközelebb apróra vágott aszalt paradicsomot is keverek majd a tésztájába, de így is tökéletes!
    A „kialakítása” pedig pont olyan, hogy szeletelni sem kell, elég ha letörünk egy-egy kis bütyköt róla,
    így például piknikezéskor is hasznos lehet.
    A legjobb még melegen: fűszeres vajjal, krémekkel…csak hát igen gyorsan elfogy.

    Hozzávalók
    (2 kenyérhez)

    400 g liszt
    11 g szárított élesztő
    300 ml meleg víz
    1 tk só
    + igény szerint: szárított paradicsom, olívabogyó, rozmaring

    Elkészítés:

    Először összeállítunk egy élesztős keveréket 120 g lisztből, 4 g szárított élesztőből és 300 ml meleg (de nem forró!) vízből.
    40 percig kelesztjük meleg helyen, letakart konyharuhával.
    Miután megkelt az élesztő, hozzáadjuk a masszához a maradék élesztőt, lisztet, sót és az igény szerint apróra vágott bogyót/fűszereket/aszalt paradicsomot.
    Összedolgozzuk a tésztát (ha nem állna teljesen össze, akkor annyi lisztet teszünk még hozzá, hogy egy szép, gyúrható bucit kapjunk).
    Letakarjuk és 40 percig ezt a tésztát is a duplájára kelesztjük.
    Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk és két részre szedjük.
    Mindkét részből egy kisebb baguette formát gyúrúnk, kicsit megszórjuk a tetejüket liszttel, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.
    Egy megtisztított ollóval 45 fokos szögben a tészta 3/4 részéig bevágunk.
    Az első bevágott részt jobbra vagy balra húzzuk, majd a következő bevágást pont az előzőnek ellentétesen…és így tovább addig, amíg a tészta végéhez nem érünk. Ezt a másik baguetten is megismételjük.
    Előmelegített sütőben kb 220 fokon sütjük kb 20-30 percig, amíg szép barnás színt nem kap.
    Melegen az igazi! 🙂

    Részletek
  • febr242018

    Dutch baby

    Nincs hozzászólás

    Ez a palacsinta az egyik legegyszerűbb típus szerintem.
    Nem kell hozzá sok minden, jól variálható és pillanatok alatt kész van.
    Ami viszont fontos hozzá, az a serpenyő, ugyanis ezt reggelit a sütőben kell megsütni.
    Öntött vas serpenyőket sok helyen lehet már kapni, vannak kisebb méretűek is,
    én egy nagyobban készítettem most el, amit a Tescoban vettem.
    A tésztáját sós változatban is megsüthetjük: tojással, baconnel, hagymával a tetején,
    vagy édesen: gyümölcsökkel, porcukorral, juharsziruppal, esetleg tejszínhabbal.

    Hozzávalók
    (2 főre – édes változat)

    70 g liszt
    1,5 ek cukor
    2 tojás
    180 ml tej
    1 tk vanília aroma
    2-3 ek vaj

    Elkészítés:

    A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A lisztet elkeverjük a cukorral, tojással, tejjel és a vanília aromával.
    A tűzhelyen felmelegítjük a serpenyőt, belekanalazzuk a vajat és megolvasztjuk.
    Hozzáöntjük a palacsinta tésztát, majd egyből betesszük a sütőbe.
    20 percig sütjük, addig szépen fel fog emelkedni a tészta (ezért jó, ha minél nagyobb pereme van a serpenyőnek), de később majd kicsit visszahúzódik.
    Kivesszük a sütőből és innentől kezdve pedig bármit dobhatunk rá: gyümölcsöket, lekvárt, juharszirupot, mogyorókrémet…

    Részletek
  • febr112018

    Málnás-csokis nyers desszert

    Nincs hozzászólás

    Pinteresten futottam bele ebbe a jól kinéző édességbe, bár sejtettem,
    hogy nem teljesen ugyanúgy fog összeállni a recept, ahogy ott van.
    Azt nem tudom, hogy miért februárban jött az ötlet, mert alapvetően ez egy sütés nélküli, fagyasztott desszert.
    Szóval leginkább a nyári napokra tudnám elképzelni, de a torkomnak mondjuk így is jól esett.
    Az alapja leginkább magokból és kakaóból áll, a felső részéhez pedig málnát, mézet és kesudiót tettem.
    A tetejét leönthetjük még egy kis kakaó-méz-kókuszolaj keverékével, de legközelebb ezt lehet el is hagyom,
    mert e nélkül is teljesen szuper!

    Hozzávalók

    Az alaphoz
    50 g kesudió
    40 g dió
    40 g kókuszreszelék
    3-4 ek kókuszolaj
    30 g cukrozatlan kakaópor

    A málnás réteghez
    100 g kesudió (6 óráig vízben áztattam)
    5 ek méz
    1 ek víz
    200 g fagyasztott málna

    Tetejére
    3 ek kókuszolaj
    1-2 ek méz
    4 ek cukrozatlan kakaópor

    Elkészítés

    Az alaphoz előkészítünk egy kisebb formát. Ez tényleg elég kicsi, én egy 24 x 11 cm-es üveg formát használtam.
    Egy serpenyőben a kókuszolajat megmelegítettem, hozzáadtam a kakaóport, és alaposan elkevertem.
    Közben a magokat és a kókuszreszeléket kávédarálóban összedaraboltam, tálkába szedtem és összeforgattam a kakaóval.
    A tálkába belenyomogattam az alapot és mélyhűtőbe tettem addig, amíg a következő réteg kész nem lett.

    A kesudiót először ismét a kávédarálóban daraboltam fel, majd egy turmixgépbe öntöttem és rákanalaztam a mézet, a vizet, valamint a fagyott málnát is. Alaposan összeturmixoltam, majd a mélyhűtőből kivett alapra öntöttem.
    A tetejére még pár szem fagyasztott málnát tettem és ismét a hidegbe helyeztem.

    Szerintem legközelebb a felső csokis díszítést ki is hagyom, de ha nem szeretnétek, akkor ismét egy serpenyőben melegítsétek fel a kókuszolajat, mézet és forgassátok össze a kakaóporral. Én fecskendőbe tettem és úgy nyomtam rá a desszertre, de ha egy zacskóba teszitek és óvatosan kivágjátok a csücskét, az is tökéletes.
    Ismét mélyhűtőbe tesszük és a fogyasztáshoz még hagyjuk 2-3 órát dermedni az egészet.

    Miután kivesszük, késsel óvatosan körbevágjuk a desszertet és egy hirtelen mozdulattal kifordítjuk a formából (nekem rögtön ki is csúszott, de ha makacs lenne akkor várjatok pár percet, míg elkezd felolvadni).
    Hosszú szeletekre vágtam és még hagytam időt, amíg kicsit kiolvadnak.

    Részletek
  • okt012017

    Sütőtökös palacsinta

    Nincs hozzászólás

    Az esküvők végével jó egy kicsit újra visszamenni a konyhába.
    Több hónapig ilyenkor nyáron teljesen más a bioritmusom, egyszerűen semmire nincs időm, amire nagyon kell azt az alvásból próbálom elvenni, így a szeptember vége kicsit most olyan, mintha megkezdeném az idei nyarat.
    Nem bánom, hogy nekem ez őszre esik, mert ha napos, de hűvösebb idő van, akkor ez a kedvenc évszakom.
    Első körben mindenképp egy új palacsintát szerettem volna kipróbálni, mert iszonyatosan élvezem,
    hogy van időm elnyújtottan reggelizni.
    Ez a sütőtökös verzió elmenne karácsonyi palacsintának is,
    mert teljesen olyan a fűszerezése, mintha egy puha mézeskalácsot ennénk.

    Hozzávalók
    (12 db)

    180 g liszt
    2 tk sütőpor
    3 ek cukor
    0,5 tk só
    0,5 tk szerecsendió
    1 tk fahéj
    0,5 tk gyömbér
    1/4 tk szegfűszeg
    2 ek olvadt vaj
    1 tojás
    6 ek sült sütőtök
    240 ml tej


    Elkészítés:

    A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, cukor, só, fűszerek) kimérjük egy tálba.
    Egy másik edényben a vajat, a tojást, a sütőtököt és a tejet elkeverjük, majd óvatosan a száraz hozzávalókhoz adagoljuk.
    Az egészet alaposan összedolgozzuk, és serpenyőben pár perc alatt mindkét oldalát készre sütjük.
    A maradék sütőtökből pedig készíthetünk sütőtökös kenyeret vagy pumpkiniet is.

     

    Részletek
  • aug112017

    Heti menü tervező

    Nincs hozzászólás

    Keresztlányomnak készítettem ezt a sablont (vagyis inkább a nővéremnek), de azt gondoltam másnak is hasznos lehet.
    Ez egy heti menü tervező, amellyel előre összeállíthatjuk a jövő heti étrendünket,
    valamint a hozzávalókat is felírhatjuk a listára, így biztos nem marad ki semmi a bevásárláskor.
    Gyerekeknek, diétázóknak, vagy akik szeretik előre megtervezni az étrendjüket is hasznos lehet,
    ráadásul a napi 5 étkezést is talán így könnyebb tartani.
    A tervező a kép után letölthető pdf formátumban, A4-es méretben.

    Design és kivitelezés: © Bernuskaa.
    Minden jog fenntartva, kereskedelmi forgalomba nem hozható.

    LETÖLTÉS:

    (R: reggeli T: tízórai E: ebéd U: uzsonna V: vacsora)

    Heti menü tervező

    Részletek