Blog

Desszert | Dekor

  • jún232018

    Quiche

    Nincs hozzászólás

    Nem igazán tudom mit lehetne hozzátenni ennek az ételnek még az értékéhez,
    egyszerűen csak finom és szerintem szuper ebéd és vacsora ötlet!
    Elsőre talán kicsit bonyolultnak vagy legalábbis macerásnak tűnhet, hogy ide-oda tesszük a tésztáját
    hűtőből ki-be, sütőbe be-ki, de tényleg egy nagyon egyszerű étel és nagyon jól variálható.
    Amíg pedig a tésztát rendezgetjük ide-oda, addig a töltelék is kész lesz, szóval nem egy több órás elfoglaltság.
    Nem kell kétségbe esni, ha valami nincs otthon, mert a legtöbb hozzávaló helyettesíthető.
    Készítettem már hús nélkül: babbal, kukorciával és póréhagymával,
    de lehet bacon helyett sonkát vagy csirkét is használni, igazából tényleg teljesen mindegy,
    ez a tipikus esete annak, hogy meg kell nézni, hogy mi van otthon.

    Hozzávalók

    A tésztához
    250 g liszt
    1 tojás
    150 g  hideg vaj
    1 ek hideg tej
    1 kk só
    1 csipet kristálycukor

    A töltelékhez
    200 g bacon
    1 fej vöröshagyma
    3 tojás

    bors
    szerecsendió
    250 ml főzőtejszín
    kb 90 g reszelt trappista sajt
    kisebb konzerv kukorica
    apróra vágott petrezselyem

    A tetejére
    kb 170 g reszelt trappista sajt
    (+apróra vágott petrezselyem)

    Elkészítés:
    A tészta hozzávalóit robotgépben összegyúrjuk, majd 15-20 percre a hűtőbe tesszük.
    Mikor kellően lehűlt, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát és kibélelünk vele egy kb 28 cm-es, kivajazott piteformát (a forma oldalát is érje a tészta).
    Villával több helyen megszurkáljuk a tésztát és újra betesszük a hűtőbe egy negyed órára. Kivesszük, majd sütőpapírt vágunk a tészta belsejére és kerámia pitesúlyokat (vagy bármit ami hőálló, tiszta és van súlya: régen dekorkavicsot használtam)
    szórunk a papírra.
    Ez azért hasznos, mert miközben elősütjük a tésztát, a súlyok megakadályozzák,
    hogy az felpúposodjon vagy egyenetlenül süljön meg.
    200 fokon 15 percig sütjük alsó felső sütésen, majd kivesszük a formát és eltávolítjuk a pitesúlyokat és a sütőpapírt.
    Újra berakjuk még egy 8 percre a tésztánkat. Mikor megsült kivesszük és félretesszük.

    A töltelékhez a hagymát, a bacont felszeleteljük és kevés olajon megpirítjuk.
    A tojásokat felverjük egy tálban, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy kis szerecsendiót, majd hozzáöntjük a tejszínt, a reszelt sajtot és egy kis petrezselymet. A kisült tésztába beleöntjük a hagymás bacont és a kukorciát, majd ráöntjük a tojásos-tejszínes masszát. A tetejét még egy kis sajttal megszórjuk (+ akár újra petrezselyemmel) és berakjuk a sütőbe.
    200 fokon kb 20 percig sütjük, majd még a tetejére is rápirítunk.

    Részletek
  • máj122018

    Mini zabos palacsinta

    Nincs hozzászólás

    Ez most egy egészségesebb palacsinta verzió, amiben igazából nincs is sok minden.
    A tej nyugodtan kicserélhető növényi tejre, a gyümölcsöket akár bele is süthetjük a tésztába
    (én mindig tartok tőle, hogy így szétesik a tészta, ezért nem szoktam),
    és ha nem öntjük le juharsziruppal, anélkül is biztos finom.
    Mondjuk nem nekem, mert imádom a juharszirupot és legszívesebben még a kenyeret is leönteném vele,
    de szerencsére tartunk itthon egy cukormentes változatot, így az sem nagy bűnözés.
    Ebből az adagból nekem 4 db mini palacsinta jött ki, szerintem ezt egy 1 főre számoljátok, mert tényleg hamar el fog fogyni.
    Szóval ha családdal reggeliztek, nyugodtan duplázzatok-triplázzatok!

     

    Hozzávalók
    (1 főre, 4 mini palacsintára)

    1 banán
    80 g aprószemű zab
    120 ml tej
    1 ek méz
    csipet só
    0,5 tk sütőpor
    1 tk vanília aroma
    + kókuszolaj a serpenyő kikenéséhez
    + áfonya vagy egyéb gyümölcs
    + szeletelt mandula

    Elkészítés:

    Egy tálban a banánt villával szétnyomkodjuk és hozzáadjuk a zabot, a tejet, mézet, sót, sütőport és a vanília aromát.
    Szóval mindent!:)
    Egy teáskanálnyi kókuszolajat felhevítünk serpenyőben és alacsony-közepes fokozaton, kb 2 evőkanálnyi tészta mennyiséget aranybarnára sütünk mindkét oldalon. Fontos, hogy lassan süssük át a palacsintákat, ne kapjanak hirtelen egy kérget azzal, hogy magas hőfokon készítjük.
    A tetejét megszórhatjuk gyümölccsel, magvakkal és leönthetjük juharsziruppal vagy akár mézzel is!

    Részletek
  • márc032018

    Pain d’Epi

    Nincs hozzászólás

    Még csak most kezdődött a március, de én lélekben már inkább a vége felé járok.
    Várom a jó időt, a húsvétot és mindent ami ezzel jár.
    Kalácsot, hidegtálakat, kaszinótojást, friss zöldgségeket…kenyereket.
    Ezt a francia baguette szerűséget már korábban is elkészítettem, de most valamiért megint rákaptam,
    mert szerintem nagyon jól néz és praktikus is ez a rusztikus forma (ami amúgy a búzakalász mintájára ilyen).
    Az biztos, hogy legközelebb apróra vágott aszalt paradicsomot is keverek majd a tésztájába, de így is tökéletes!
    A “kialakítása” pedig pont olyan, hogy szeletelni sem kell, elég ha letörünk egy-egy kis bütyköt róla,
    így például piknikezéskor is hasznos lehet.
    A legjobb még melegen: fűszeres vajjal, krémekkel…csak hát igen gyorsan elfogy.

    Hozzávalók
    (2 kenyérhez)

    400 g liszt
    11 g szárított élesztő
    300 ml meleg víz
    1 tk só
    + igény szerint: szárított paradicsom, olívabogyó, rozmaring

    Elkészítés:

    Először összeállítunk egy élesztős keveréket 120 g lisztből, 4 g szárított élesztőből és 300 ml meleg (de nem forró!) vízből.
    40 percig kelesztjük meleg helyen, letakart konyharuhával.
    Miután megkelt az élesztő, hozzáadjuk a masszához a maradék élesztőt, lisztet, sót és az igény szerint apróra vágott bogyót/fűszereket/aszalt paradicsomot.
    Összedolgozzuk a tésztát (ha nem állna teljesen össze, akkor annyi lisztet teszünk még hozzá, hogy egy szép, gyúrható bucit kapjunk).
    Letakarjuk és 40 percig ezt a tésztát is a duplájára kelesztjük.
    Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk és két részre szedjük.
    Mindkét részből egy kisebb baguette formát gyúrúnk, kicsit megszórjuk a tetejüket liszttel, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.
    Egy megtisztított ollóval 45 fokos szögben a tészta 3/4 részéig bevágunk.
    Az első bevágott részt jobbra vagy balra húzzuk, majd a következő bevágást pont az előzőnek ellentétesen…és így tovább addig, amíg a tészta végéhez nem érünk. Ezt a másik baguetten is megismételjük.
    Előmelegített sütőben kb 220 fokon sütjük kb 20-30 percig, amíg szép barnás színt nem kap.
    Melegen az igazi! 🙂

    Részletek
  • febr242018

    Dutch baby

    Nincs hozzászólás

    Ez a palacsinta az egyik legegyszerűbb típus szerintem.
    Nem kell hozzá sok minden, jól variálható és pillanatok alatt kész van.
    Ami viszont fontos hozzá, az a serpenyő, ugyanis ezt reggelit a sütőben kell megsütni.
    Öntött vas serpenyőket sok helyen lehet már kapni, vannak kisebb méretűek is,
    én egy nagyobban készítettem most el, amit a Tescoban vettem.
    A tésztáját sós változatban is megsüthetjük: tojással, baconnel, hagymával a tetején,
    vagy édesen: gyümölcsökkel, porcukorral, juharsziruppal, esetleg tejszínhabbal.

    Hozzávalók
    (2 főre – édes változat)

    70 g liszt
    1,5 ek cukor
    2 tojás
    180 ml tej
    1 tk vanília aroma
    2-3 ek vaj

    Elkészítés:

    A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A lisztet elkeverjük a cukorral, tojással, tejjel és a vanília aromával.
    A tűzhelyen felmelegítjük a serpenyőt, belekanalazzuk a vajat és megolvasztjuk.
    Hozzáöntjük a palacsinta tésztát, majd egyből betesszük a sütőbe.
    20 percig sütjük, addig szépen fel fog emelkedni a tészta (ezért jó, ha minél nagyobb pereme van a serpenyőnek), de később majd kicsit visszahúzódik.
    Kivesszük a sütőből és innentől kezdve pedig bármit dobhatunk rá: gyümölcsöket, lekvárt, juharszirupot, mogyorókrémet…

    Részletek
  • febr112018

    Málnás-csokis nyers desszert

    Nincs hozzászólás

    Pinteresten futottam bele ebbe a jól kinéző édességbe, bár sejtettem,
    hogy nem teljesen ugyanúgy fog összeállni a recept, ahogy ott van.
    Azt nem tudom, hogy miért februárban jött az ötlet, mert alapvetően ez egy sütés nélküli, fagyasztott desszert.
    Szóval leginkább a nyári napokra tudnám elképzelni, de a torkomnak mondjuk így is jól esett.
    Az alapja leginkább magokból és kakaóból áll, a felső részéhez pedig málnát, mézet és kesudiót tettem.
    A tetejét leönthetjük még egy kis kakaó-méz-kókuszolaj keverékével, de legközelebb ezt lehet el is hagyom,
    mert e nélkül is teljesen szuper!

    Hozzávalók

    Az alaphoz
    50 g kesudió
    40 g dió
    40 g kókuszreszelék
    3-4 ek kókuszolaj
    30 g cukrozatlan kakaópor

    A málnás réteghez
    100 g kesudió (6 óráig vízben áztattam)
    5 ek méz
    1 ek víz
    200 g fagyasztott málna

    Tetejére
    3 ek kókuszolaj
    1-2 ek méz
    4 ek cukrozatlan kakaópor

    Elkészítés

    Az alaphoz előkészítünk egy kisebb formát. Ez tényleg elég kicsi, én egy 24 x 11 cm-es üveg formát használtam.
    Egy serpenyőben a kókuszolajat megmelegítettem, hozzáadtam a kakaóport, és alaposan elkevertem.
    Közben a magokat és a kókuszreszeléket kávédarálóban összedaraboltam, tálkába szedtem és összeforgattam a kakaóval.
    A tálkába belenyomogattam az alapot és mélyhűtőbe tettem addig, amíg a következő réteg kész nem lett.

    A kesudiót először ismét a kávédarálóban daraboltam fel, majd egy turmixgépbe öntöttem és rákanalaztam a mézet, a vizet, valamint a fagyott málnát is. Alaposan összeturmixoltam, majd a mélyhűtőből kivett alapra öntöttem.
    A tetejére még pár szem fagyasztott málnát tettem és ismét a hidegbe helyeztem.

    Szerintem legközelebb a felső csokis díszítést ki is hagyom, de ha nem szeretnétek, akkor ismét egy serpenyőben melegítsétek fel a kókuszolajat, mézet és forgassátok össze a kakaóporral. Én fecskendőbe tettem és úgy nyomtam rá a desszertre, de ha egy zacskóba teszitek és óvatosan kivágjátok a csücskét, az is tökéletes.
    Ismét mélyhűtőbe tesszük és a fogyasztáshoz még hagyjuk 2-3 órát dermedni az egészet.

    Miután kivesszük, késsel óvatosan körbevágjuk a desszertet és egy hirtelen mozdulattal kifordítjuk a formából (nekem rögtön ki is csúszott, de ha makacs lenne akkor várjatok pár percet, míg elkezd felolvadni).
    Hosszú szeletekre vágtam és még hagytam időt, amíg kicsit kiolvadnak.

    Részletek
  • okt012017

    Sütőtökös palacsinta

    Nincs hozzászólás

    Az esküvők végével jó egy kicsit újra visszamenni a konyhába.
    Több hónapig ilyenkor nyáron teljesen más a bioritmusom, egyszerűen semmire nincs időm, amire nagyon kell azt az alvásból próbálom elvenni, így a szeptember vége kicsit most olyan, mintha megkezdeném az idei nyarat.
    Nem bánom, hogy nekem ez őszre esik, mert ha napos, de hűvösebb idő van, akkor ez a kedvenc évszakom.
    Első körben mindenképp egy új palacsintát szerettem volna kipróbálni, mert iszonyatosan élvezem,
    hogy van időm elnyújtottan reggelizni.
    Ez a sütőtökös verzió elmenne karácsonyi palacsintának is,
    mert teljesen olyan a fűszerezése, mintha egy puha mézeskalácsot ennénk.

    Hozzávalók
    (12 db)

    180 g liszt
    2 tk sütőpor
    3 ek cukor
    0,5 tk só
    0,5 tk szerecsendió
    1 tk fahéj
    0,5 tk gyömbér
    1/4 tk szegfűszeg
    2 ek olvadt vaj
    1 tojás
    6 ek sült sütőtök
    240 ml tej


    Elkészítés:

    A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, cukor, só, fűszerek) kimérjük egy tálba.
    Egy másik edényben a vajat, a tojást, a sütőtököt és a tejet elkeverjük, majd óvatosan a száraz hozzávalókhoz adagoljuk.
    Az egészet alaposan összedolgozzuk, és serpenyőben pár perc alatt mindkét oldalát készre sütjük.
    A maradék sütőtökből pedig készíthetünk sütőtökös kenyeret vagy pumpkiniet is.

     

    Részletek
  • aug112017

    Heti menü tervező

    Nincs hozzászólás

    Keresztlányomnak készítettem ezt a sablont (vagyis inkább a nővéremnek), de azt gondoltam másnak is hasznos lehet.
    Ez egy heti menü tervező, amellyel előre összeállíthatjuk a jövő heti étrendünket,
    valamint a hozzávalókat is felírhatjuk a listára, így biztos nem marad ki semmi a bevásárláskor.
    Gyerekeknek, diétázóknak, vagy akik szeretik előre megtervezni az étrendjüket is hasznos lehet,
    ráadásul a napi 5 étkezést is talán így könnyebb tartani.
    A tervező a kép után letölthető pdf formátumban, A4-es méretben.

    Design és kivitelezés: © Bernuskaa.
    Minden jog fenntartva, kereskedelmi forgalomba nem hozható.

    LETÖLTÉS:

    (R: reggeli T: tízórai E: ebéd U: uzsonna V: vacsora)

    Heti menü tervező

    Részletek
  • aug052017

    Kiwis, chia pudingos jégkrém

    Nincs hozzászólás

    Mivel nincs olyan négyzetméter, ahol normális időjárás lenne, és a táplálkozásom ebben az éghajlatban leszűkül a dinnye-víz kombóra, ezért tegnap délután kitaláltam, hogy jégkrémet fogok reggelizni.
    Este összedobtam a hozzávalókat és reggelre össze is állt + olyan is lett, mint amilyet szerettem volna.
    A chia puding első látásra lehet, hogy furcsán néz ki, de nem fagyasztott állapotában is nagyon finom,  leginkább
    gyümölccsel és magokkal érdemes kipróbálni. Ha “sima” pudingot készítünk, akkor 2-3 órán át érdemes áztatni a tejben a magokat, viszont ennél a jégkrémnél erre nincs szükség, mert amíg a fagyasztóban jegesedik, addig pont meg is szívja magát.
    Így tehát csak annyi dolgunk van, hogy minden hozzávalót összekeverjünk egy tálban, és hagyjuk 4-5 óráig hűsölni a formákat.

    Hozzávalók
    400 ml kókusztej
    140 ml szójatej
    80 g chia mag
    2 ek méz
    3-4 db kiwi

    + forma

    Elkészítés
    Mérjük ki és öntsük össze a kókusztejet,  valamint a szójatejet.
    Édesítsük mézzel (vagy egyéb édesítővel) és adjuk hozzá a végén a chia magokat.
    Alaposan elkeverjük a tejjel, majd a kiwi szeletekkel kirakott formákba öntjük a “pudingot”.
    Pálcikát helyezünk a jégkrém közepébe, majd betesszük a fagyasztóba 4-5 órára.

    Részletek
  • ápr142017

    Répatorta

    Nincs hozzászólás

    Akármennyire is kevesebb időm van mostanság, ahogy Karácsonykor, úgy Húsvétkor is muszáj megsütni/megcsinálni néhány “kötelező kört”, amitől eljön az ünnepi hangulatom.
    Ez nálam most hétvégén a kaszinó tojás, tormával töltött sonka, kalács és a répatorta.
    Az utolsó kettőt már ki is pipáltam, és mivel a kalács receptjét már megosztottam régebben,
    ezért most a répatortát hoztam el.

    Nem szeretek minden répatortát, mert valahogy ez is olyan nekem, mint a sajttorta, nehéz eltalálni az állagát.
    Lehet puha, és lehet szárazabb, piskóta jellegűbb is. Én személy szerint azt szeretem, ha lágyabb, és ez a recept pont ilyen.

    Hozzávalók

    A piskótához
    2 ek liszt
    1 csomag sütőpor
    250 g darált dió
    5 tojás
    200 g cukor
    300 g reszelt sárgarépa
    1 citrom reszelt héja

    A krémhez
    2 ek cukor
    2 tojássárgája
    250 g mascarpone
    1 narancs reszelt héja
    3 ek narancslé

    Elkészítés

     A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítünk egy 20-25 cm-es kivajazott, kilisztezett tortaformát.
    A lisztet a sütőporral alaposan elkeverjük és hozzáadjuk a darált diót. A tojásokat kikeverjük a cukorral és az egészet a diós-lisztes keverékhez adjuk. A sárgarépát lereszeljük és a citrom héjával a masszához keverjük a legvégén.
    Tortaformába töltve 45-50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük az állagát.

    A krémhez a cukrot kikeverjük a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a mascarponét.
    Alaposan eldolgozzuk, a végén pedig a reszelt narancshéjat és a narancs levét is a masszához adagoljuk.
    Mikor kihűlt a piskóta, a tetjét és az oldalát megkenjük a krémmel, majd megszórjuk szeletelt mandulával.
    Kis marcipán répákkal vagy nyúllal (marcipán) díszíthetjük! 🙂

    Részletek
  • ápr082017

    Konyhai rendszerezés

    Nincs hozzászólás

    Mivel itt a tavasz és a jó idő, ezért szerettem volna valamilyen új rendszerezéssel felfrissíteni a lakást.
    Jelen állapot szerint ugyan nem a konyhában a legvészesebb a helyzet, mégis ezzel kezdtem,
    mert ez az, amit a legtöbbet használunk.

    Sajnos az íróasztalom környékén most elviselhetetlen állapotok vannak az esküvői meghívókból kifolyólag, de a szezon végével oda is tervezek készíteni egy “iroda” típusú sablont és reméljük ki is tart a rend a következő szezonig hónapig.

    Én most teljesen beleszerettem a víztiszta matricákba, ezért egyszerű feliratokban gondolkodtam,
    amik mindenen jól mutatnak.
    Egyébként teljesen olyan hatásuk van, mintha magára a műanyagra/üvegre lenne írva az alapanyagok neve,
    szóval engem megint meggyőzött az egyszerűség. A lista persze nem teljes, mert nincs az az oldalszám, amire kiférne minden,
    de azért igyekeztem felsorolni 1-2 fontosabb konyhai hozzávalót.

    Ha Ti is szeretnétek hasonló rendszerezést, akkor így tudjátok elkészíteni:

    1.) Víztiszta, öntapadós, nyomtatható fóliát vegyetek, de olyat ami a nyomtatóval kompatibilis
    (lehet külön lézer- és tintasugaras nyomtatókhoz is matricás fóliát kapni)
    tipp: ITT ki is tudjátok nyomtatni ilyen papírra

    2.) Tölts le az alsó linken található PDF-et, nyomtasd ki az öntapadós lapokra és vágd ki a címkéket

    3.) Tisztítsd meg a címkézni kívánt felületet és ragaszd fel a kivágott feliratokat

    Design és kivitelezés: © Bernuskaa.
    Minden jog fenntartva, kereskedelmi forgalomba nem hozható!

    Letöltés:

    Konyhai sablon

     

     

    Részletek