Blog

Desszert | Dekor

  • márc032018

    Pain d’Epi

    Nincs hozzászólás

    Még csak most kezdődött a március, de én lélekben már inkább a vége felé járok.
    Várom a jó időt, a húsvétot és mindent ami ezzel jár.
    Kalácsot, hidegtálakat, kaszinótojást, friss zöldgségeket…kenyereket.
    Ezt a francia baguette szerűséget már korábban is elkészítettem, de most valamiért megint rákaptam,
    mert szerintem nagyon jól néz és praktikus is ez a rusztikus forma (ami amúgy a búzakalász mintájára ilyen).
    Az biztos, hogy legközelebb apróra vágott aszalt paradicsomot is keverek majd a tésztájába, de így is tökéletes!
    A “kialakítása” pedig pont olyan, hogy szeletelni sem kell, elég ha letörünk egy-egy kis bütyköt róla,
    így például piknikezéskor is hasznos lehet.
    A legjobb még melegen: fűszeres vajjal, krémekkel…csak hát igen gyorsan elfogy.

    Hozzávalók
    (2 kenyérhez)

    400 g liszt
    11 g szárított élesztő
    300 ml meleg víz
    1 tk só
    + igény szerint: szárított paradicsom, olívabogyó, rozmaring

    Elkészítés:

    Először összeállítunk egy élesztős keveréket 120 g lisztből, 4 g szárított élesztőből és 300 ml meleg (de nem forró!) vízből.
    40 percig kelesztjük meleg helyen, letakart konyharuhával.
    Miután megkelt az élesztő, hozzáadjuk a masszához a maradék élesztőt, lisztet, sót és az igény szerint apróra vágott bogyót/fűszereket/aszalt paradicsomot.
    Összedolgozzuk a tésztát (ha nem állna teljesen össze, akkor annyi lisztet teszünk még hozzá, hogy egy szép, gyúrható bucit kapjunk).
    Letakarjuk és 40 percig ezt a tésztát is a duplájára kelesztjük.
    Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk és két részre szedjük.
    Mindkét részből egy kisebb baguette formát gyúrúnk, kicsit megszórjuk a tetejüket liszttel, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.
    Egy megtisztított ollóval 45 fokos szögben a tészta 3/4 részéig bevágunk.
    Az első bevágott részt jobbra vagy balra húzzuk, majd a következő bevágást pont az előzőnek ellentétesen…és így tovább addig, amíg a tészta végéhez nem érünk. Ezt a másik baguetten is megismételjük.
    Előmelegített sütőben kb 220 fokon sütjük kb 20-30 percig, amíg szép barnás színt nem kap.
    Melegen az igazi! 🙂

    Részletek
  • febr242018

    Dutch baby

    Nincs hozzászólás

    Ez a palacsinta az egyik legegyszerűbb típus szerintem.
    Nem kell hozzá sok minden, jól variálható és pillanatok alatt kész van.
    Ami viszont fontos hozzá, az a serpenyő, ugyanis ezt reggelit a sütőben kell megsütni.
    Öntött vas serpenyőket sok helyen lehet már kapni, vannak kisebb méretűek is,
    én egy nagyobban készítettem most el, amit a Tescoban vettem.
    A tésztáját sós változatban is megsüthetjük: tojással, baconnel, hagymával a tetején,
    vagy édesen: gyümölcsökkel, porcukorral, juharsziruppal, esetleg tejszínhabbal.

    Hozzávalók
    (2 főre – édes változat)

    70 g liszt
    1,5 ek cukor
    2 tojás
    180 ml tej
    1 tk vanília aroma
    2-3 ek vaj

    Elkészítés:

    A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A lisztet elkeverjük a cukorral, tojással, tejjel és a vanília aromával.
    A tűzhelyen felmelegítjük a serpenyőt, belekanalazzuk a vajat és megolvasztjuk.
    Hozzáöntjük a palacsinta tésztát, majd egyből betesszük a sütőbe.
    20 percig sütjük, addig szépen fel fog emelkedni a tészta (ezért jó, ha minél nagyobb pereme van a serpenyőnek), de később majd kicsit visszahúzódik.
    Kivesszük a sütőből és innentől kezdve pedig bármit dobhatunk rá: gyümölcsöket, lekvárt, juharszirupot, mogyorókrémet…

    Részletek
  • febr112018

    Málnás-csokis nyers desszert

    Nincs hozzászólás

    Pinteresten futottam bele ebbe a jól kinéző édességbe, bár sejtettem,
    hogy nem teljesen ugyanúgy fog összeállni a recept, ahogy ott van.
    Azt nem tudom, hogy miért februárban jött az ötlet, mert alapvetően ez egy sütés nélküli, fagyasztott desszert.
    Szóval leginkább a nyári napokra tudnám elképzelni, de a torkomnak mondjuk így is jól esett.
    Az alapja leginkább magokból és kakaóból áll, a felső részéhez pedig málnát, mézet és kesudiót tettem.
    A tetejét leönthetjük még egy kis kakaó-méz-kókuszolaj keverékével, de legközelebb ezt lehet el is hagyom,
    mert e nélkül is teljesen szuper!

    Hozzávalók

    Az alaphoz
    50 g kesudió
    40 g dió
    40 g kókuszreszelék
    3-4 ek kókuszolaj
    30 g cukrozatlan kakaópor

    A málnás réteghez
    100 g kesudió (6 óráig vízben áztattam)
    5 ek méz
    1 ek víz
    200 g fagyasztott málna

    Tetejére
    3 ek kókuszolaj
    1-2 ek méz
    4 ek cukrozatlan kakaópor

    Elkészítés

    Az alaphoz előkészítünk egy kisebb formát. Ez tényleg elég kicsi, én egy 24 x 11 cm-es üveg formát használtam.
    Egy serpenyőben a kókuszolajat megmelegítettem, hozzáadtam a kakaóport, és alaposan elkevertem.
    Közben a magokat és a kókuszreszeléket kávédarálóban összedaraboltam, tálkába szedtem és összeforgattam a kakaóval.
    A tálkába belenyomogattam az alapot és mélyhűtőbe tettem addig, amíg a következő réteg kész nem lett.

    A kesudiót először ismét a kávédarálóban daraboltam fel, majd egy turmixgépbe öntöttem és rákanalaztam a mézet, a vizet, valamint a fagyott málnát is. Alaposan összeturmixoltam, majd a mélyhűtőből kivett alapra öntöttem.
    A tetejére még pár szem fagyasztott málnát tettem és ismét a hidegbe helyeztem.

    Szerintem legközelebb a felső csokis díszítést ki is hagyom, de ha nem szeretnétek, akkor ismét egy serpenyőben melegítsétek fel a kókuszolajat, mézet és forgassátok össze a kakaóporral. Én fecskendőbe tettem és úgy nyomtam rá a desszertre, de ha egy zacskóba teszitek és óvatosan kivágjátok a csücskét, az is tökéletes.
    Ismét mélyhűtőbe tesszük és a fogyasztáshoz még hagyjuk 2-3 órát dermedni az egészet.

    Miután kivesszük, késsel óvatosan körbevágjuk a desszertet és egy hirtelen mozdulattal kifordítjuk a formából (nekem rögtön ki is csúszott, de ha makacs lenne akkor várjatok pár percet, míg elkezd felolvadni).
    Hosszú szeletekre vágtam és még hagytam időt, amíg kicsit kiolvadnak.

    Részletek
  • okt012017

    Sütőtökös palacsinta

    Nincs hozzászólás

    Az esküvők végével jó egy kicsit újra visszamenni a konyhába.
    Több hónapig ilyenkor nyáron teljesen más a bioritmusom, egyszerűen semmire nincs időm, amire nagyon kell azt az alvásból próbálom elvenni, így a szeptember vége kicsit most olyan, mintha megkezdeném az idei nyarat.
    Nem bánom, hogy nekem ez őszre esik, mert ha napos, de hűvösebb idő van, akkor ez a kedvenc évszakom.
    Első körben mindenképp egy új palacsintát szerettem volna kipróbálni, mert iszonyatosan élvezem,
    hogy van időm elnyújtottan reggelizni.
    Ez a sütőtökös verzió elmenne karácsonyi palacsintának is,
    mert teljesen olyan a fűszerezése, mintha egy puha mézeskalácsot ennénk.

    Hozzávalók
    (12 db)

    180 g liszt
    2 tk sütőpor
    3 ek cukor
    0,5 tk só
    0,5 tk szerecsendió
    1 tk fahéj
    0,5 tk gyömbér
    1/4 tk szegfűszeg
    2 ek olvadt vaj
    1 tojás
    6 ek sült sütőtök
    240 ml tej


    Elkészítés:

    A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, cukor, só, fűszerek) kimérjük egy tálba.
    Egy másik edényben a vajat, a tojást, a sütőtököt és a tejet elkeverjük, majd óvatosan a száraz hozzávalókhoz adagoljuk.
    Az egészet alaposan összedolgozzuk, és serpenyőben pár perc alatt mindkét oldalát készre sütjük.
    A maradék sütőtökből pedig készíthetünk sütőtökös kenyeret vagy pumpkiniet is.

     

    Részletek
  • aug112017

    Heti menü tervező

    Nincs hozzászólás

    Keresztlányomnak készítettem ezt a sablont (vagyis inkább a nővéremnek), de azt gondoltam másnak is hasznos lehet.
    Ez egy heti menü tervező, amellyel előre összeállíthatjuk a jövő heti étrendünket,
    valamint a hozzávalókat is felírhatjuk a listára, így biztos nem marad ki semmi a bevásárláskor.
    Gyerekeknek, diétázóknak, vagy akik szeretik előre megtervezni az étrendjüket is hasznos lehet,
    ráadásul a napi 5 étkezést is talán így könnyebb tartani.
    A tervező a kép után letölthető pdf formátumban, A4-es méretben.

    Design és kivitelezés: © Bernuskaa.
    Minden jog fenntartva, kereskedelmi forgalomba nem hozható.

    LETÖLTÉS:

    (R: reggeli T: tízórai E: ebéd U: uzsonna V: vacsora)

    Heti menü tervező

    Részletek
  • aug052017

    Kiwis, chia pudingos jégkrém

    Nincs hozzászólás

    Mivel nincs olyan négyzetméter, ahol normális időjárás lenne, és a táplálkozásom ebben az éghajlatban leszűkül a dinnye-víz kombóra, ezért tegnap délután kitaláltam, hogy jégkrémet fogok reggelizni.
    Este összedobtam a hozzávalókat és reggelre össze is állt + olyan is lett, mint amilyet szerettem volna.
    A chia puding első látásra lehet, hogy furcsán néz ki, de nem fagyasztott állapotában is nagyon finom,  leginkább
    gyümölccsel és magokkal érdemes kipróbálni. Ha “sima” pudingot készítünk, akkor 2-3 órán át érdemes áztatni a tejben a magokat, viszont ennél a jégkrémnél erre nincs szükség, mert amíg a fagyasztóban jegesedik, addig pont meg is szívja magát.
    Így tehát csak annyi dolgunk van, hogy minden hozzávalót összekeverjünk egy tálban, és hagyjuk 4-5 óráig hűsölni a formákat.

    Hozzávalók
    400 ml kókusztej
    140 ml szójatej
    80 g chia mag
    2 ek méz
    3-4 db kiwi

    + forma

    Elkészítés
    Mérjük ki és öntsük össze a kókusztejet,  valamint a szójatejet.
    Édesítsük mézzel (vagy egyéb édesítővel) és adjuk hozzá a végén a chia magokat.
    Alaposan elkeverjük a tejjel, majd a kiwi szeletekkel kirakott formákba öntjük a “pudingot”.
    Pálcikát helyezünk a jégkrém közepébe, majd betesszük a fagyasztóba 4-5 órára.

    Részletek
  • ápr142017

    Répatorta

    Nincs hozzászólás

    Akármennyire is kevesebb időm van mostanság, ahogy Karácsonykor, úgy Húsvétkor is muszáj megsütni/megcsinálni néhány “kötelező kört”, amitől eljön az ünnepi hangulatom.
    Ez nálam most hétvégén a kaszinó tojás, tormával töltött sonka, kalács és a répatorta.
    Az utolsó kettőt már ki is pipáltam, és mivel a kalács receptjét már megosztottam régebben,
    ezért most a répatortát hoztam el.

    Nem szeretek minden répatortát, mert valahogy ez is olyan nekem, mint a sajttorta, nehéz eltalálni az állagát.
    Lehet puha, és lehet szárazabb, piskóta jellegűbb is. Én személy szerint azt szeretem, ha lágyabb, és ez a recept pont ilyen.

    Hozzávalók

    A piskótához
    2 ek liszt
    1 csomag sütőpor
    250 g darált dió
    5 tojás
    200 g cukor
    300 g reszelt sárgarépa
    1 citrom reszelt héja

    A krémhez
    2 ek cukor
    2 tojássárgája
    250 g mascarpone
    1 narancs reszelt héja
    3 ek narancslé

    Elkészítés

     A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítünk egy 20-25 cm-es kivajazott, kilisztezett tortaformát.
    A lisztet a sütőporral alaposan elkeverjük és hozzáadjuk a darált diót. A tojásokat kikeverjük a cukorral és az egészet a diós-lisztes keverékhez adjuk. A sárgarépát lereszeljük és a citrom héjával a masszához keverjük a legvégén.
    Tortaformába töltve 45-50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük az állagát.

    A krémhez a cukrot kikeverjük a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a mascarponét.
    Alaposan eldolgozzuk, a végén pedig a reszelt narancshéjat és a narancs levét is a masszához adagoljuk.
    Mikor kihűlt a piskóta, a tetjét és az oldalát megkenjük a krémmel, majd megszórjuk szeletelt mandulával.
    Kis marcipán répákkal vagy nyúllal (marcipán) díszíthetjük! 🙂

    Részletek
  • ápr082017

    Konyhai rendszerezés

    Nincs hozzászólás

    Mivel itt a tavasz és a jó idő, ezért szerettem volna valamilyen új rendszerezéssel felfrissíteni a lakást.
    Jelen állapot szerint ugyan nem a konyhában a legvészesebb a helyzet, mégis ezzel kezdtem,
    mert ez az, amit a legtöbbet használunk.

    Sajnos az íróasztalom környékén most elviselhetetlen állapotok vannak az esküvői meghívókból kifolyólag, de a szezon végével oda is tervezek készíteni egy “iroda” típusú sablont és reméljük ki is tart a rend a következő szezonig hónapig.

    Én most teljesen beleszerettem a víztiszta matricákba, ezért egyszerű feliratokban gondolkodtam,
    amik mindenen jól mutatnak.
    Egyébként teljesen olyan hatásuk van, mintha magára a műanyagra/üvegre lenne írva az alapanyagok neve,
    szóval engem megint meggyőzött az egyszerűség. A lista persze nem teljes, mert nincs az az oldalszám, amire kiférne minden,
    de azért igyekeztem felsorolni 1-2 fontosabb konyhai hozzávalót.

    Ha Ti is szeretnétek hasonló rendszerezést, akkor így tudjátok elkészíteni:

    1.) Víztiszta, öntapadós, nyomtatható fóliát vegyetek, de olyat ami a nyomtatóval kompatibilis
    (lehet külön lézer- és tintasugaras nyomtatókhoz is matricás fóliát kapni)
    tipp: ITT ki is tudjátok nyomtatni ilyen papírra

    2.) Tölts le az alsó linken található PDF-et, nyomtasd ki az öntapadós lapokra és vágd ki a címkéket

    3.) Tisztítsd meg a címkézni kívánt felületet és ragaszd fel a kivágott feliratokat

    Design és kivitelezés: © Bernuskaa.
    Minden jog fenntartva, kereskedelmi forgalomba nem hozható!

    Letöltés:

    Konyhai sablon

     

     

    Részletek
  • jan282017

    Almás-zablisztes palacsinta

    Nincs hozzászólás

    A január a diéták hónapja. Biztos vagyok benne, hogy ekkor kezdik el a legtöbben és ekkor is hagyják abba a legtöbben.
    A kitartóknak viszont itt egy egészségesebb palacsinta verzió, ami a képen ugyan nyakon van öntve karamellszósszal,
    de nyilván ezt nem kellene.
    Az alap recept viszont tényleg nagyon egyszerű, nekem most ez az abszolút kedvenc palacsinta receptem.

    Print

    Hozzávalók
    (kb 7-8 palacsintához)

    170 g zabliszt
    1 tk sütőpor
    0,5 tk szódabikarbóna
    0,5 tk só
    2 tk fahéj
    1 tojás
    1 ek méz
    100 ml tej
    180 g natúr joghurt
    1 tk vanília aroma
    1 alma (reszelve)

    Elkészítés

    Egy nagyobb tálba kimérjük a zablisztet és belekeverjük a sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat.
    Ezután a folyékony hozzávalókat is a tálba öntjük.
    A tojást, mézet, tejet, joghurtot és vanília aromát kézi mixerrel elkeverjük a hozzávalókkal, majd a legvégén a reszelt almát is a masszához adjuk.

    Kb fél merőkanálnyi palacsintatésztákat mérünk ki a serpenyőbe, és olvasztott vajon vagy kókuszzsíron kisütjük.
    Almaszósszal vagy karamellszósszal leöntve még finomabb, de gyümölcsökkel vagy joghurttal is nagyon laktató!

    Részletek
  • jan012017

    2016/2017

    Nincs hozzászólás

    Ez ez év nekem hihetetlen gyorsan eltelt, bár ezt mondom általában az összesre, de ez most tényleg különösen elrepült.
    Nagyon hálás vagyok azért, hogy sok új dolgot kipróbálhattam és rengeteg embert ismerhettem meg.
    Az év meghívó tervezéssel indult, ami tavaly még új dolog volt számomra, de egy baráti felkérés végül elindította az egészet.
    Ezt követően szerencsére még tervezhettem párat, és már most várom az ideieket, mert ez az ami az egyik kedvencem lett.
    Talán a legjobb az egészben, ahogy a párokkal együtt közösen, rájuk formáljuk az egészet.
    Van akinek a személyes “történetüket” visszük bele, van aki látott egyet, megtetszett neki, és hasonlót szeretne, átdolgozva.
    Előfordult, hogy valaki egy-az-egyben lemásolta az egyik párnak szánt meghívót, ilyenkor tényleg csak azt sajnálom, hogy  a személyes lényeg/fogalmazás/stb veszik el benne.
    De hát azért szerencsére nem ez az általános.

    Tavasszal a webshop megnyitása is egy teljesen új, izgalmas dolog volt számomra, amit szintén imádok, csak az év nagy részében nem jut elég időm arra, hogy megvalósítam azokat, amik még a fejemben vannak.
    Idén ezen is szeretnék majd változtatni, és megtervezni mindent, amit még tavaly szerettem volna.
    Az állandó lépés lemaradás sajnos végig kísérte az évet, de a szabadidőt már legalább háromszor annyira értékelem, mint azelőtt.

    Esküvőt is dekorálhattam tavaly, ami egy nagyobb kihívás elé állított, de imádtam őket és nagyon jó élmény volt.
    Rengeteg olyan pont van a dekornál azt hiszem, ami kiszámíthatatlan és azonnali döntést/cselekvést igényel, de szerencsére mindig volt segítségem, amit itt is köszönök egytől egyig azoknak, akik részt vettek benne.

    Összességében 2016 egy szuper év volt! Köszönöm mindenkinek aki keresett, írt, vagy sütött innen receptet.
    Köszönöm azoknak a pároknak  is, akik engem választottak annak ellenére, hogy abszolút kezdő dolgoról volt és még van is szó. Ennek ellenére mindenkinél a maximumot igyekeztem kihozni, és így lesz ez 2017-ben is. Ha az idei év fele olyan jó lesz, mint az előző, már szuper lesz az is! Mindenkinek Boldog Új Évet kívánok, és azt hiszem nem tudom jobban ebben a formában megköszönni a dolgokat, mint egy (vagy két) letölthető 2017-es naptárral.

    Sokan kértétek, írtatok, hogy nagyon hasznosnak találtátok, így bár nem terveztem de megcsináltam a 2017-es évre is a tavalyi típust. Őszintén szólva azt hittem egy évre ez bőven elég volt, ez a 2016-os évé volt és 2017-re szerettem volna egy teljesen más típust csinálni. Tudom, nem mindig (sőt) az én gondolatom alapján működik a többség, így tényleg fogalmam sincs mennyien szeretnék ezt, vagy kinek van már “elege” a tavalyiból.
    Szóval csináltam egy másikat is, nekem most idén inkább ez tetszik, de mivel teljesen más típusúak, ezért mindeki tud válogatni.

    Még egyszer Boldog Új Évet Nektek!

    2017naptar-01

    2017-es letölthető naptárak:

    2017 naptár

    2017 naptár (új)


    Design és kivitelezés: © Bernuskaa.
    Minden jog fenntartva, kereskedelmi forgalomba nem hozható.
    A naptár letöltése csak erről az oldalról engedélyezhető.

    Részletek