- aug052017
Kiwis, chia pudingos jégkrém
Nincs hozzászólásRészletekMivel nincs olyan négyzetméter, ahol normális időjárás lenne, és a táplálkozásom ebben az éghajlatban leszűkül a dinnye-víz kombóra, ezért tegnap délután kitaláltam, hogy jégkrémet fogok reggelizni.
Este összedobtam a hozzávalókat és reggelre össze is állt + olyan is lett, mint amilyet szerettem volna.
A chia puding első látásra lehet, hogy furcsán néz ki, de nem fagyasztott állapotában is nagyon finom, leginkább
gyümölccsel és magokkal érdemes kipróbálni. Ha „sima” pudingot készítünk, akkor 2-3 órán át érdemes áztatni a tejben a magokat, viszont ennél a jégkrémnél erre nincs szükség, mert amíg a fagyasztóban jegesedik, addig pont meg is szívja magát.
Így tehát csak annyi dolgunk van, hogy minden hozzávalót összekeverjünk egy tálban, és hagyjuk 4-5 óráig hűsölni a formákat.Hozzávalók
400 ml kókusztej
140 ml szójatej
80 g chia mag
2 ek méz
3-4 db kiwi+ forma
Elkészítés
Mérjük ki és öntsük össze a kókusztejet, valamint a szójatejet.
Édesítsük mézzel (vagy egyéb édesítővel) és adjuk hozzá a végén a chia magokat.
Alaposan elkeverjük a tejjel, majd a kiwi szeletekkel kirakott formákba öntjük a „pudingot”.
Pálcikát helyezünk a jégkrém közepébe, majd betesszük a fagyasztóba 4-5 órára.
00bernuskaa - ápr142017
Répatorta
Nincs hozzászólásRészletekAkármennyire is kevesebb időm van mostanság, ahogy Karácsonykor, úgy Húsvétkor is muszáj megsütni/megcsinálni néhány „kötelező kört”, amitől eljön az ünnepi hangulatom.
Ez nálam most hétvégén a kaszinó tojás, tormával töltött sonka, kalács és a répatorta.
Az utolsó kettőt már ki is pipáltam, és mivel a kalács receptjét már megosztottam régebben,
ezért most a répatortát hoztam el.Nem szeretek minden répatortát, mert valahogy ez is olyan nekem, mint a sajttorta, nehéz eltalálni az állagát.
Lehet puha, és lehet szárazabb, piskóta jellegűbb is. Én személy szerint azt szeretem, ha lágyabb, és ez a recept pont ilyen.Hozzávalók
A piskótához
2 ek liszt
1 csomag sütőpor
250 g darált dió
5 tojás
200 g cukor
300 g reszelt sárgarépa
1 citrom reszelt héjaA krémhez
2 ek cukor
2 tojássárgája
250 g mascarpone
1 narancs reszelt héja
3 ek narancsléElkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítünk egy 20-25 cm-es kivajazott, kilisztezett tortaformát.
A lisztet a sütőporral alaposan elkeverjük és hozzáadjuk a darált diót. A tojásokat kikeverjük a cukorral és az egészet a diós-lisztes keverékhez adjuk. A sárgarépát lereszeljük és a citrom héjával a masszához keverjük a legvégén.
Tortaformába töltve 45-50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük az állagát.A krémhez a cukrot kikeverjük a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a mascarponét.
Alaposan eldolgozzuk, a végén pedig a reszelt narancshéjat és a narancs levét is a masszához adagoljuk.
Mikor kihűlt a piskóta, a tetjét és az oldalát megkenjük a krémmel, majd megszórjuk szeletelt mandulával.
Kis marcipán répákkal vagy nyúllal (marcipán) díszíthetjük! 🙂bernuskaa - ápr082017
Konyhai rendszerezés
Nincs hozzászólásRészletekMivel itt a tavasz és a jó idő, ezért szerettem volna valamilyen új rendszerezéssel felfrissíteni a lakást.
Jelen állapot szerint ugyan nem a konyhában a legvészesebb a helyzet, mégis ezzel kezdtem,
mert ez az, amit a legtöbbet használunk.Sajnos az íróasztalom környékén most elviselhetetlen állapotok vannak az esküvői meghívókból kifolyólag, de a szezon végével oda is tervezek készíteni egy „iroda” típusú sablont és reméljük ki is tart a rend a következő
szezonighónapig.Én most teljesen beleszerettem a víztiszta matricákba, ezért egyszerű feliratokban gondolkodtam,
amik mindenen jól mutatnak.
Egyébként teljesen olyan hatásuk van, mintha magára a műanyagra/üvegre lenne írva az alapanyagok neve,
szóval engem megint meggyőzött az egyszerűség. A lista persze nem teljes, mert nincs az az oldalszám, amire kiférne minden,
de azért igyekeztem felsorolni 1-2 fontosabb konyhai hozzávalót.Ha Ti is szeretnétek hasonló rendszerezést, akkor így tudjátok elkészíteni:
1.) Víztiszta, öntapadós, nyomtatható fóliát vegyetek, de olyat ami a nyomtatóval kompatibilis
(lehet külön lézer- és tintasugaras nyomtatókhoz is matricás fóliát kapni)
tipp: ITT ki is tudjátok nyomtatni ilyen papírra2.) Tölts le az alsó linken található PDF-et, nyomtasd ki az öntapadós lapokra és vágd ki a címkéket
3.) Tisztítsd meg a címkézni kívánt felületet és ragaszd fel a kivágott feliratokat
Design és kivitelezés: © Bernuskaa.
Minden jog fenntartva, kereskedelmi forgalomba nem hozható!Letöltés:
bernuskaa - jan282017
Almás-zablisztes palacsinta
Nincs hozzászólásRészletekA január a diéták hónapja. Biztos vagyok benne, hogy ekkor kezdik el a legtöbben és ekkor is hagyják abba a legtöbben.
A kitartóknak viszont itt egy egészségesebb palacsinta verzió, ami a képen ugyan nyakon van öntve karamellszósszal,
de nyilván ezt nem kellene.
Az alap recept viszont tényleg nagyon egyszerű, nekem most ez az abszolút kedvenc palacsinta receptem.Hozzávalók
(kb 7-8 palacsintához)170 g zabliszt
1 tk sütőpor
0,5 tk szódabikarbóna
0,5 tk só
2 tk fahéj
1 tojás
1 ek méz
100 ml tej
180 g natúr joghurt
1 tk vanília aroma
1 alma (reszelve)Elkészítés
Egy nagyobb tálba kimérjük a zablisztet és belekeverjük a sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat.
Ezután a folyékony hozzávalókat is a tálba öntjük.
A tojást, mézet, tejet, joghurtot és vanília aromát kézi mixerrel elkeverjük a hozzávalókkal, majd a legvégén a reszelt almát is a masszához adjuk.Kb fél merőkanálnyi palacsintatésztákat mérünk ki a serpenyőbe, és olvasztott vajon vagy kókuszzsíron kisütjük.
Almaszósszal vagy karamellszósszal leöntve még finomabb, de gyümölcsökkel vagy joghurttal is nagyon laktató!bernuskaa - jan012017
2016/2017
Nincs hozzászólásRészletekEz ez év nekem hihetetlen gyorsan eltelt, bár ezt mondom általában az összesre, de ez most tényleg különösen elrepült.
Nagyon hálás vagyok azért, hogy sok új dolgot kipróbálhattam és rengeteg embert ismerhettem meg.
Az év meghívó tervezéssel indult, ami tavaly még új dolog volt számomra, de egy baráti felkérés végül elindította az egészet.
Ezt követően szerencsére még tervezhettem párat, és már most várom az ideieket, mert ez az ami az egyik kedvencem lett.
Talán a legjobb az egészben, ahogy a párokkal együtt közösen, rájuk formáljuk az egészet.
Van akinek a személyes „történetüket” visszük bele, van aki látott egyet, megtetszett neki, és hasonlót szeretne, átdolgozva.
Előfordult, hogy valaki egy-az-egyben lemásolta az egyik párnak szánt meghívót, ilyenkor tényleg csak azt sajnálom, hogy a személyes lényeg/fogalmazás/stb veszik el benne.
De hát azért szerencsére nem ez az általános.Tavasszal a webshop megnyitása is egy teljesen új, izgalmas dolog volt számomra, amit szintén imádok, csak az év nagy részében nem jut elég időm arra, hogy megvalósítam azokat, amik még a fejemben vannak.
Idén ezen is szeretnék majd változtatni, és megtervezni mindent, amit még tavaly szerettem volna.
Az állandó lépés lemaradás sajnos végig kísérte az évet, de a szabadidőt már legalább háromszor annyira értékelem, mint azelőtt.Esküvőt is dekorálhattam tavaly, ami egy nagyobb kihívás elé állított, de imádtam őket és nagyon jó élmény volt.
Rengeteg olyan pont van a dekornál azt hiszem, ami kiszámíthatatlan és azonnali döntést/cselekvést igényel, de szerencsére mindig volt segítségem, amit itt is köszönök egytől egyig azoknak, akik részt vettek benne.Összességében 2016 egy szuper év volt! Köszönöm mindenkinek aki keresett, írt, vagy sütött innen receptet.
Köszönöm azoknak a pároknak is, akik engem választottak annak ellenére, hogy abszolút kezdő dolgoról volt és még van is szó. Ennek ellenére mindenkinél a maximumot igyekeztem kihozni, és így lesz ez 2017-ben is. Ha az idei év fele olyan jó lesz, mint az előző, már szuper lesz az is! Mindenkinek Boldog Új Évet kívánok, és azt hiszem nem tudom jobban ebben a formában megköszönni a dolgokat, mint egy (vagy két) letölthető 2017-es naptárral.Sokan kértétek, írtatok, hogy nagyon hasznosnak találtátok, így bár nem terveztem de megcsináltam a 2017-es évre is a tavalyi típust. Őszintén szólva azt hittem egy évre ez bőven elég volt, ez a 2016-os évé volt és 2017-re szerettem volna egy teljesen más típust csinálni. Tudom, nem mindig (sőt) az én gondolatom alapján működik a többség, így tényleg fogalmam sincs mennyien szeretnék ezt, vagy kinek van már „elege” a tavalyiból.
Szóval csináltam egy másikat is, nekem most idén inkább ez tetszik, de mivel teljesen más típusúak, ezért mindeki tud válogatni.Még egyszer Boldog Új Évet Nektek!
2017-es letölthető naptárak:
Design és kivitelezés: © Bernuskaa.
Minden jog fenntartva, kereskedelmi forgalomba nem hozható.
A naptár letöltése csak erről az oldalról engedélyezhető.bernuskaa - dec192016
Jelszó emlékeztető
Nincs hozzászólásRészletekAz év végén próbálom mindig összeszedni és rendszerezni azokat a dolgokat, amikre máskor nem nagyon jut idő.
Ilyenkor átnézem a gépemen is a mappákat, törlöm a felesleges anyagokat, lementem az összes képet
és munka anyagot külső tárolókra.
Ezt az emlékeztetőt már régóta terveztem (külföldi verziókat már láttam erre a sablonra), mert nem mindig tudom már követni mit hova írok be és mikor frissítek.
Azt persze tény, hogy ennek legbiztonságosabb helye nem egy papírlapon, hanem a fejünkben lenne, de ha valakinek segítség egy ilyen kis emlékeztető, akkor az töltse le az alsó linken, nyomtassa ki és használja bátran!Letöltés
Mentés
Mentés
Mentés
Mentés
Mentés
Mentés
bernuskaa - dec042016
Fahéjas, cukrozott földimogyoró
Nincs hozzászólásRészletekHa pillanatok alatt elkészíthető és finom gasztro ajándékot keresel, akkor ez a recept biztos, hogy tetszeni fog!
Viszont az is biztos, hogy ez nem egy diétás kiadás, de végülis ha úgyis ajándékba adjuk,
akkor hízás szempontjából mindegy is.
Mondjuk aki kibírja, hogy ne kóstolja meg, annak minden elismerésem.
Mi az ilyen próbasütések alkalmával az ajándékozott szerepet is szívesen magunkra vállaljuk,
így sajnos tényleg nagyon hamar elfogy! 🙁
A recept sűrített tejet tartalmaz, így azért ne készítsük el hetekkel az ajándékozás előtt.Hozzávalók
320 g sótlan földimogyoró
4 ek víz
3,5 ek sűrített tej
140 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tk fahéj
1/4 tk szerecsendió
1/4 tk mézeskalács fűszerkeverékElkészítés
A sótlan földimogyorót pár percig egy serpenyőben megpirítjuk, mikor kész van félretesszük.
Egy közepes edényben a vízzel elkeverjük a sűrített tejet és hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, fűszereket.
Közepes lángon elkezdjük melegíteni, majd mikor a cukor felolvadt, hozzáadjuk a pirított mogyorót.
Villával folyamatosan kevergetjük és várjuk, hogy a szirup besűrűsödjön, kikristályosodjon.
(Ne ijedjünk meg, ha eleinte túl hígnak tűnik a szirup, ahogy a víz elpárolog belőle egyre sűrűbb lesz, míg a végén a cukor nagyobb darabokban körbeveszi a mogyorót.)
A végén az edényből a sütőpapírra borítjuk a cukrozott mogyorókat és itt hűtjük ki őket.
Légmentesen zárható üvegbe vagy celofán zacskóba csomagoljuk!Gasztroajándékok még itt:
http://bernuskaa.hu/mogyorovajas-keksz/
http://bernuskaa.hu/csokis-pofeteg/
http://bernuskaa.hu/sved-fuszeres-keksz/
bernuskaa - nov272016
Mákos pohárkrém
Nincs hozzászólásRészletekBár nagyon szeretem a mákot, valamiért csak karácsony környékén eszem, de akkor brutális mennyiségben.
Mákos bejgli, mákos guba, pozsonyi kifli, bögrés mákos, és most a mákos pohárkrém.Valamiért szerintem ez egy eléggé megosztó alapanyag, bár én nem is értem, hogy lehet ezt nem szeretni.
Mondjuk én meg a sokak által kedvelt krumplis tészta puszta látványától leszek rosszul, nem is megyek ebbe bele.Aki viszont szereti, annak jó hír, hogy szinte percek alatt kész van!
Mindig is gyűjtöttem azokat az ételeket/desszerteket, amik 20-30 perc alatt elkészíthetőek,
mert a sok recept olvasás belém tette azt a parát, hogy „mit szolgálj fel, ha hirtelen betoppan 1 vendégsereg”.
Nem annyira életszerű, de hát mindenre fel kell készülni.Ez is például pont egy ilyen időkímélő megoldás.
Hozzávalók:
150 g natúr joghurt
120 g darált mák
4 ek virágméz
3 dl habtejszín
25 g porcukor+80 g natúr zabfalat és lekvár (mondjuk meggy)
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban a mákot elkeverjük a joghurttal, majd hozzáadjuk a mézet és ezt is alaposan eldolgozzuk.
A habtejszínt felverjük, és közben apránként adagoljuk hozzá az átszitált porcukrot.
Óvatosan összeforgatjuk a 2 masszát és üvegpoharakba töltjük, hűtőbe tesszük.A zabfalatot apró darabokká morzsoljuk és egy serpenyőben közepes lángon pár percig pirítjuk (kb. 8 perc).
Miután kihűlt és ropogós lett, a pohárkrém tetejére szórjuk és leöntjük lekvárral, majd tálaljuk.
bernuskaa - nov012016
Sütőtökös szirup
Nincs hozzászólásRészletekAmíg tart még a szezon, addig kihasználom, hogy gyakorlatilag mindenhez amihez tudom felhasználom a sütőtököt.
Most nem egy desszert, hanem egy fűszeres szirup készült belőle, amit nagyon sokoldalúan tudunk hasznosítani.Meglocsolhatjuk vele a sütiket, kuglófokat, tortákat, vagy akár a palacsintára is kerülhet rá, a lényeg,
hogy kísérletezzük ki a kívánt mennyiséget.
Én a kávéba tettem most belőle, más édesítőt nem is használtam, és pont egy kellemes, fűszeres ízt kaptam.
(Használat előtt érdemes lehet felrázni az üvegbe zárt szirupot)Az elkészítése mindenesetre nagyon egyszerű, a megmaradt sütőtökből pedig süthetünk Pumpkinie-t is
(igazából egy egész adag sütőtökünk fog maradni, mert nem ez a 3 evőkanál vesz el a mennyiségéből).Hozzávalók
350 ml víz
270 g cukor
70 g sült sütőtökpüré
2 tk őrölt fahéj
0,5 tk őrölt gyömbér
0,5 tk őrölt szerecsendió
0,5 tk őrölt szegfűszeg
1,5 tk vanília aromaElkészítés:
A vizet a cukorral fetesszük közepes lángon főzni addig, míg a cukor a vízben fel nem olvadt.
Hozzáadjuk a sütőtökpürét, a fűszereket és a vanília aromát, majd még 7-8 percig tovább melegítjük.
Ügyeljünk arra, hogy ne forraljuk fel a szirupot!
Mikor levesszük a tűzről, sűrűn szőtt anyagon keresztül leszűrjük, és kihűlés után felhasználásig hűtőben tároljuk.
Pár hetet biztosan eláll hűvös helyen.bernuskaa - szept302016
Pumpkinie
Nincs hozzászólásRészletekAz, hogy a brownie egy örök kedvenc az érthető.
De hogy megtaláltam a sütőtökös verzióját ami legalább olyan jó…na az indokolja a fenti ‘pumpkinie’ megnevezést.Az ősz több szempontból is a kedvenc évszakom, egyrészt ekkor van a szülinapom, amit én tényleg nagyon szeretek (még), másrészt jön a másik kedvenc ünnepem, a karácsony!
Nem azt mondom, hogy már októberben kidekorálom a lakást és csúnya kötött pulcsiban hallgatom a Bublét, de már ekkor hangolódom a sütéssel és a fűszerekkel.
Újra előkerül a jól bevált fahéj-kardamom-gyömbér-szerecsendió összeállítás, ami nálam nagyon sok süti alapja.Ebben a receptben is ezek dominálnak a sütőtök mellett, és a végeredmény tényleg egy nagyon finom fűszeres süti!
Aki amiatt aggódna, hogy túlságosan érződik a sütőtök, az ne tegye, mert egyáltalán nem markáns az íze.Szóval íme a ‘Pumpkinie’, vagy a ‘Sütőtökös-csokis süti’, kinek mi.
Hozzávalók:
227 g vaj (olvadt)
160 g cukor
1 tojás
2 tk vanília aroma
430 g sütőtök püré
(megsült sütőtökszeletekből kanalazom ki,szóval nem is annyira püré, inkább sült sütőtök.)
320 g liszt
2,5 tk fahéj
0,5 tk gyömbér
0,5 tk szerecsendió
0,5 tk kardamom
0,5 tk só
200 g étcsokoládéElkészítés:
Sütőpapírral kibélelünk egy kb 19 x 32 x 6 cm-es tepsit (én azt szoktam, amiben a browniet is készítem), majd előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Egy tálban összekeverjük az olvasztott vajat és a cukrot, majd hozzáadjuk a tojást, és alaposan eldolgozzuk.
Végül a vanília aromát és a sütötök pürét is a masszához forgatjuk.
Egy másik tálban a liszthez hozzáadjuk a fűszereket (fahéj, gyömbér, szerecsendió, kardamom) és a sót.
Ehhez adjuk majd hozzá a sütőtökös keveréket és jó alaposan -egy fakanál segítségével- összedolgozzuk az alapanyagokat.
Az étcsokit apró darabokra vágjuk és beleforgatjuk a tésztába.Kb 35 percig sütjük alsó-felső sütésen, majd megvárjuk míg kihűl és csak akkor szeleteljük fel.
Ahogy a brownie-nál, itt is az a jó állag, amikor a süti tömör, és puha.bernuskaa