Blog

Desszert | Dekor

  • dec192016

    Jelszó emlékeztető

    Nincs hozzászólás

    Az év végén próbálom mindig összeszedni és rendszerezni azokat a dolgokat, amikre máskor nem nagyon jut idő.
    Ilyenkor átnézem a gépemen is a mappákat, törlöm a felesleges anyagokat, lementem az összes képet
    és munka anyagot külső tárolókra.
    Ezt az emlékeztetőt már régóta terveztem (külföldi verziókat már láttam erre a sablonra), mert nem mindig tudom már követni mit hova írok be és mikor frissítek.
    Azt persze tény, hogy ennek legbiztonságosabb helye nem egy papírlapon, hanem a fejünkben lenne, de ha valakinek segítség egy ilyen kis emlékeztető, akkor az töltse le az alsó linken, nyomtassa ki és használja bátran!

    jelszo_emlekezteto-01

    Letöltés

    Jelszó emlékeztető

    Mentés

    Mentés

    Mentés

    Mentés

    Mentés

    Mentés

    Részletek
  • dec042016

    Fahéjas, cukrozott földimogyoró

    Nincs hozzászólás

    Ha pillanatok alatt elkészíthető és finom gasztro ajándékot keresel, akkor ez a recept biztos, hogy tetszeni fog!
    Viszont az is biztos, hogy ez nem egy diétás kiadás, de végülis ha úgyis ajándékba adjuk,
    akkor hízás szempontjából mindegy is.
    Mondjuk aki kibírja, hogy ne kóstolja meg, annak minden elismerésem.
    Mi az ilyen próbasütések alkalmával az ajándékozott szerepet is szívesen magunkra vállaljuk,
    így sajnos tényleg nagyon hamar elfogy! 🙁
    A recept sűrített tejet tartalmaz, így azért ne készítsük el hetekkel az ajándékozás előtt.

    karacsony22-01

    karacsony1-01

    Hozzávalók
    320 g sótlan földimogyoró
    4 ek víz
    3,5 ek sűrített tej
    140 g cukor
    1 csomag vaníliás cukor
    3 tk fahéj
    1/4 tk szerecsendió
    1/4 tk mézeskalács fűszerkeverék

     

    Elkészítés
    A sótlan földimogyorót pár percig egy serpenyőben megpirítjuk, mikor kész van félretesszük.
    Egy közepes edényben a vízzel elkeverjük a sűrített tejet és hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, fűszereket.
    Közepes lángon elkezdjük melegíteni, majd mikor a cukor felolvadt, hozzáadjuk a pirított mogyorót.
    Villával folyamatosan kevergetjük és várjuk, hogy a szirup besűrűsödjön, kikristályosodjon.
    (Ne ijedjünk meg, ha eleinte túl hígnak tűnik a szirup, ahogy a víz elpárolog belőle egyre sűrűbb lesz, míg a végén a cukor nagyobb darabokban körbeveszi a mogyorót.)
    A végén az edényből a sütőpapírra borítjuk a cukrozott mogyorókat és itt hűtjük ki őket.
    Légmentesen zárható üvegbe vagy celofán zacskóba csomagoljuk!

    Gasztroajándékok még itt:

    http://bernuskaa.hu/mogyorovajas-keksz/

    http://bernuskaa.hu/csokis-pofeteg/

    http://bernuskaa.hu/sved-fuszeres-keksz/

    http://bernuskaa.hu/granola/

     

    Részletek
  • nov272016

    Mákos pohárkrém

    Nincs hozzászólás

    Bár nagyon szeretem a mákot, valamiért csak karácsony környékén eszem, de akkor brutális mennyiségben.
    Mákos bejgli, mákos guba, pozsonyi kifli, bögrés mákos, és most a mákos pohárkrém.

    Valamiért szerintem ez egy eléggé megosztó alapanyag, bár én nem is értem, hogy lehet ezt nem szeretni.
    Mondjuk én meg a sokak által kedvelt krumplis tészta puszta látványától leszek rosszul, nem is megyek ebbe bele.

    Aki viszont szereti, annak jó hír, hogy szinte percek alatt kész van!
    Mindig is gyűjtöttem azokat az ételeket/desszerteket, amik 20-30 perc alatt elkészíthetőek,
    mert a sok recept olvasás belém tette azt a parát, hogy “mit szolgálj fel, ha hirtelen betoppan 1 vendégsereg”.
    Nem annyira életszerű, de hát mindenre fel kell készülni.

    Ez is például pont egy ilyen időkímélő megoldás.

    untitled-8-01

    Hozzávalók:

    150 g  natúr joghurt
    120 g darált mák
    4 ek virágméz
    3 dl habtejszín
    25 g porcukor

    +80 g natúr zabfalat és lekvár (mondjuk meggy)

    Elkészítés:

    Egy nagyobb tálban a mákot elkeverjük a joghurttal, majd hozzáadjuk a mézet és ezt is alaposan eldolgozzuk.
    A habtejszínt felverjük, és közben apránként adagoljuk hozzá az átszitált porcukrot.
    Óvatosan összeforgatjuk a 2 masszát és üvegpoharakba töltjük, hűtőbe tesszük.

    A zabfalatot apró darabokká morzsoljuk és egy serpenyőben közepes lángon pár percig pirítjuk (kb. 8 perc).
    Miután kihűlt és ropogós lett, a pohárkrém tetejére szórjuk és leöntjük lekvárral, majd tálaljuk.

    Részletek
  • nov012016

    Sütőtökös szirup

    Nincs hozzászólás

    Amíg tart még a szezon, addig kihasználom, hogy gyakorlatilag mindenhez amihez tudom felhasználom a sütőtököt.
    Most nem egy desszert, hanem egy fűszeres szirup készült belőle, amit nagyon sokoldalúan tudunk hasznosítani.

    Meglocsolhatjuk vele a sütiket, kuglófokat, tortákat, vagy akár a palacsintára is kerülhet rá, a lényeg,
    hogy kísérletezzük ki a kívánt mennyiséget.
    Én a kávéba tettem most belőle, más édesítőt nem is használtam, és pont egy kellemes, fűszeres ízt kaptam.
    (Használat előtt érdemes lehet felrázni az üvegbe zárt szirupot)

    Az elkészítése mindenesetre nagyon egyszerű, a megmaradt sütőtökből pedig süthetünk Pumpkinie-t is
    (igazából egy egész adag sütőtökünk fog maradni, mert nem ez a 3 evőkanál vesz el a mennyiségéből).

    szirup-01

    Hozzávalók

    350 ml víz
    270 g cukor
    70 g sült sütőtökpüré
    2 tk őrölt fahéj
    0,5 tk őrölt gyömbér
    0,5 tk őrölt szerecsendió
    0,5 tk őrölt szegfűszeg
    1,5 tk vanília aroma

    Elkészítés:

     A vizet a cukorral fetesszük közepes lángon főzni addig, míg a cukor a vízben fel nem olvadt.
    Hozzáadjuk a sütőtökpürét, a fűszereket és a vanília aromát, majd még 7-8 percig tovább melegítjük.
    Ügyeljünk arra, hogy ne forraljuk fel a szirupot!
    Mikor levesszük a tűzről, sűrűn szőtt anyagon keresztül leszűrjük, és kihűlés után felhasználásig hűtőben tároljuk.
    Pár hetet biztosan eláll hűvös helyen.

    Részletek
  • szept302016

    Pumpkinie

    Nincs hozzászólás

    Az, hogy a brownie egy örök kedvenc az érthető.
    De hogy megtaláltam a sütőtökös verzióját ami legalább olyan jó…na az indokolja a fenti ‘pumpkinie’ megnevezést.

    Az ősz több szempontból is a kedvenc évszakom, egyrészt ekkor van a szülinapom, amit én tényleg nagyon szeretek (még),  másrészt jön a másik kedvenc ünnepem, a karácsony!
    Nem azt mondom, hogy már októberben kidekorálom a lakást és csúnya kötött pulcsiban hallgatom a Bublét, de már ekkor hangolódom a sütéssel és a fűszerekkel.
    Újra előkerül a jól bevált fahéj-kardamom-gyömbér-szerecsendió összeállítás, ami nálam nagyon sok süti alapja.

    Ebben a receptben is ezek dominálnak a sütőtök mellett, és a végeredmény tényleg egy nagyon finom fűszeres süti!
    Aki amiatt aggódna, hogy túlságosan érződik a sütőtök, az ne tegye, mert egyáltalán nem markáns az íze.

    Szóval íme a ‘Pumpkinie’, vagy a ‘Sütőtökös-csokis süti’, kinek mi.pumpkinie-01

    Hozzávalók:

    227 g vaj (olvadt)
    160 g cukor
    1 tojás
    2 tk vanília aroma
    430 g sütőtök püré
    (megsült sütőtökszeletekből kanalazom ki,szóval nem is annyira püré, inkább sült sütőtök.)
    320 g liszt
    2,5 tk fahéj
    0,5 tk gyömbér
    0,5 tk szerecsendió
    0,5 tk kardamom
    0,5 tk só
    200 g étcsokoládé

    Elkészítés:

    Sütőpapírral kibélelünk egy kb  19 x 32 x 6 cm-es tepsit (én azt szoktam, amiben a browniet is készítem), majd előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

    Egy tálban összekeverjük az olvasztott vajat és a cukrot, majd hozzáadjuk a tojást, és alaposan eldolgozzuk.
    Végül a vanília aromát és a sütötök pürét is a masszához forgatjuk.
    Egy másik tálban a liszthez hozzáadjuk a fűszereket (fahéj, gyömbér, szerecsendió, kardamom) és a sót.
    Ehhez adjuk majd hozzá a sütőtökös keveréket és jó alaposan -egy fakanál segítségével- összedolgozzuk az alapanyagokat.
    Az étcsokit apró darabokra vágjuk és beleforgatjuk a tésztába.

    Kb 35 percig sütjük alsó-felső sütésen, majd megvárjuk míg kihűl és csak akkor szeleteljük fel.
    Ahogy a brownie-nál, itt is az a jó állag, amikor a süti tömör, és puha.

    Részletek
  • aug262016

    Napi tervező

    Nincs hozzászólás

    Minden grafománnak, vagy aki csak szereti szervezni-tervezni a napjait, annak úgy gondolom jól jön egy ilyen napi tervező.

    Azt már a heti kiadásnál is mondtam, hogy én nagyon szeretem előre látni a hetem/napom, de a legtöbb
    feladat és teendő mindig nap közben derül ki.

    Így telefonba, határidőnaplóba, post it-re is írok, majd próbálom egy végleges helyen összesíteni ezeket.
    Amit tudok előre azt mindig beírom abba a noteszbe ami velem van, ami hirtelen jön ötlet vagy bármi egyéb azt a telefonba írom, és végül amit muszáj aznap elintéznem, az a post it-re kerül.
    A post it-et végül beragasztom a határidőnaplóba és a telefonos kiegészítéseket pedig otthon beírom.
    Szóval az ismételten nagy káoszra való tekintettel csináltam egy olyan napi tervezőt,
    amivel személy szerint nekem könnyebb uralni a mostani helyzetet.

    Nem mondom, hogy így tökéletes lesz minden (nyilván rákerül még pár post it és a telefonomba is fogok írni),
    de ha egy fokkal is rendezettebb lesz, már örülni fogok.
    Ráadásul került bele egy 5 x-i étkezést és vízfogyasztást figyelő rész is, így ez is jobban szem előtt van
    (mondjuk ezt azért nem mindig töltöm).

    Most megosztom veletek ezt két méretben és két színben (tudom lányos, de fiút ilyennel még nem láttam).
    Az A5-ös méret kivágható és lefűzhető, így napközben is könnyebb magunkkal vinni.
    Az A4-es leginkább annak szerencsés, aki egész nap többnyire egy helyen van (iroda, otthon…..) így az időközben jött teendőket folyamatosan fel tudja vezetni.
    Remélem Ti is hasznosnak találjátok majd, töltsétek le és akár egy csíptető táblán vagy lespirálozva, de használjátok és tervezzetek!

    2-01

    1-01

    Design és kivitelezés: © Bernuskaa.
    Minden jog fenntartva, kereskedelmi forgalomba nem hozható!

    LETÖLTÉS

    Napi tervező (menta) A4

    Napi tervező (menta) A5

    Napi tervező (barack) A4

    Napi tervező (barack) A5

    Részletek
  • aug202016

    Madeleine

    2 hozzászólás

    Mostanában kevesebb időm jutott a sütésre, de ezt most pótlom és ezzel madeleine recepttel el is kezdem újra a feltöltést.
    Sokan azt hiszik, hogy ez a kis francia desszert körülményes és bonyolult,
    de igazából egy összetevőkben és elkészítésben is nagyon egyszerű süteményről van szó.
    Arról nem is beszélve, hogy remekül variálható, rengeteg változtata létezik, egészen a levenduláson át a mogyoróvajasig.
    Én most egy citromosat próbáltam ki (nyilván) és nem bántam meg,
    a délutáni kávé/tea mellé ennél jobbat most nem tudok elképzelni!MAdeleine44-01
    Hozzávalók:
    (kb 20 adagra)

    3 tojás
    140 g cukor
    155 g liszt
    2 tk sütőpor
    1 citrom reszelt héja
    1 kisebb citrom leve
    100 g vaj

    Elkészítés:

    A tojást a cukorral 3-4 percig magas fokozaton felverjük.
    A lisztet a sütőporral elkeverjük és kisebb adagokban hozzáadjuk a tojásos masszához.
    Belereszeljük a citromhéjat és a citrom levét is belekeverjük a tésztába.
    A vajat megolvasztjuk, de csak akkor öntjük a keverékhez, mikor már szobahőmérsékletű.
    (Érdemes az elején ezzel kezdeni)
    Egy éjszakára betesszük a tésztát a hűtőbe, majd másnap a kivajazott-kilisztezett formákba betöltve 170 fokon kb 20 percig sütjük.

    Miután megsültek, rögtön kivesszük őket a formákból és úgy hűtjük ki, hogy a kagyló forma felfelé nézzen.
    Porcukorral meghintjük és akár csokiba/lekvárba/nutellába mártva is ehetjük őket!

    Részletek
  • júl102016

    Joghurtos pite

    Nincs hozzászólás

    Nyáron -a többséghez hasonlóan- nem kívánom a nehezebb desszerteket, ezért sokszor nyúlok a joghurthoz
    és a hűsítőbb gyümölcsökhöz, mint a citrom, lime, menta.
    Mondjuk nekem ez dupla öröm, mert amúgy is képes vagyok mindenbe citromot és limeot tenni.
    Ez a pite nagyon hamar elkészíthető és legalább ilyen gyorsan is fog elfogyni, nálunk legalábbis
    minden hűtő nyitáskor kevesebb lett belőle.
    Majd 5-6 sütés után lehet, hogy kipróbálom úgy is, hogy gyümölcsöt is keverek a krémbe.
    Egyelőre így is olyan finom, hogy még nem változtatok!

    Untitled-9-01

    Hozzávalók:

    A linzer tésztához

    135 g liszt
    45 g porcukor
    90 g hideg vaj

    A krémhez:

    500 g joghurt
    170 g kristálycukor
    35 g étkezési keményítő
    2 egész tojás
    1 citrom reszelt héja
    1/2 citrom leve
    75 g ovasztott vaj

    Elkészítés:

    A linzer alaphoz a lisztet elkeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a hideg vajat és a kezünkkel összeállítjuk a tésztát.
    Miután összedolgoztuk, kivajazott-lisztezett piteforma aljába nyomkodjuk egyenletesen és 180 fokon kb. 13 percig (elő)sütjük.

    Közben elkészítjük a “krémet”, amihez a joghurtot elkeverjük a cukorral, a keményítővel, a tojásokkal, a reszelt citromhéjjal, és a citromlével.
    Az olvasztott vajat óvatosan, kis adagokban adjuk hozzá a krémhez, amit közben folyamatosan keverünk, hogy a vaj hőmérséklete könnyebben kiegyenlítődjön.
    A krémet az elősütött linzerre öntjük, majd 170 fokon sütjük kb. 45 percig.

    Citromfű levéllel, mentával, citromal vagy friss gyümölcsökkel is díszíthetjük!

    Részletek
  • júl022016

    Házi jégkrém

    Nincs hozzászólás

    Ez igazából nem is recept, mert onnantól fogva, hogy kitaláljuk mi legyen a jégkrémünk alapja
    (joghurt, gyümölcsös joghurt, tejszín, mascarpone, sűrített tej, stb. illetve ezek kombinálása)
    már bárhogy dobálhatjuk bele a gyümölcsöket.
    Én most egy citromos joghurtos-tejszínes alapot csináltam, majd díszítésnek
    a jégkrém forma falára tettem felszeletelt gyümölcsöket és egy kis citromfüvet.
    Ezután beletöltöttem a jégkrém alapot és betettem egy estére a fagyasztóba.
    Úgy is megtölthetjük a formákat, hogy a gyümölcsöket leturmixoljuk a joghurttal/tejjel, a lehetőségek tényleg végtelenek!
    Édesíthetjük porcukorral, édesítőszerrel, mézzel, mazsolával vagy más egészséges hozzávalókkal.
    Próbáljátok ki, én biztos egész nyáron kísérletezni fogok!

    Untitled-1-01

    Hozzávalók:
    (kb 10-12 kisebb adagra)

    500 g görög joghurt
    1,5 dl habtejszín
    1 citrom leve
    3-4 kk folyékony édesítőszer

    + díszítéshez: gyümölcsdarabok, lime, citromfű, menta, stb.

    Jégkrém készítő:

    IKEA
    Gasztroshop

    Pálcikát én most Kreatív Hobbyban vettem, de ezt is meg tudjátok rendelni a Gasztroshopból.

    Részletek
  • júl012016

    Levendula szörp

    Nincs hozzászólás

    Minden júniusban megfogadom, hogy eljutok a Levendula Fesztiválra, de eddig még sosem sikerült,
    mert mindig közbejött valami.
    Most is hasonlóan alakult ez a hónap, de szerencsére kaptam egy nagy csokor levendulát
    és rögtön tudtam is mit fogok belőle készíteni.
    Szörpöt tavaly már csináltam és egész nyáron jó szolgálatot tett nekünk, az egyik kedvencünk lett.
    A színét tekintve senki se számítson igazi levendula-lila színre, sajnos ezt
    maximum kis ételfestékkel rásegítve tudjuk csak megkapni.
    A kifőzött szirup inkább rózsaszínes, de az íze nagyon jó levendulás!

    Untitled-14-01

    Hozzávalók:

    1 liter víz
    1 kg kristálycukor
    30 g levendula
    1 citrom leve
    1 tk citromsav

    Elkészítés:

    A levendula virágos részét levágjuk (kb a felső 1/3), így mérjük ki a 30 grammot a sziruphoz.
    A vizet a cukorral együtt feltesszük forrni, majd mikor elérte a forráspontot, beleszórjuk a levendulát.
    Főzzük még pár percig, végül beleöntjük a citromlevet és a citromsavat is hozzáadjuk.
    Miután lekapcsoltuk a tűzről, fedő alatt egy estén át áztatjuk a szirupban a levendulát.
    Másnap leszűrjük egy sűrűn szőtt textilen keresztül (pl.: tiszta konyharuha), és még egyszer felforraljuk.

    Kihűtjük és üvegbe töltjük. Hűtőben hónapokig eláll!

    Részletek