Blog

Desszert | Dekor

  • aug262016

    Napi tervező

    Nincs hozzászólás

    Minden grafománnak, vagy aki csak szereti szervezni-tervezni a napjait, annak úgy gondolom jól jön egy ilyen napi tervező.

    Azt már a heti kiadásnál is mondtam, hogy én nagyon szeretem előre látni a hetem/napom, de a legtöbb
    feladat és teendő mindig nap közben derül ki.

    Így telefonba, határidőnaplóba, post it-re is írok, majd próbálom egy végleges helyen összesíteni ezeket.
    Amit tudok előre azt mindig beírom abba a noteszbe ami velem van, ami hirtelen jön ötlet vagy bármi egyéb azt a telefonba írom, és végül amit muszáj aznap elintéznem, az a post it-re kerül.
    A post it-et végül beragasztom a határidőnaplóba és a telefonos kiegészítéseket pedig otthon beírom.
    Szóval az ismételten nagy káoszra való tekintettel csináltam egy olyan napi tervezőt,
    amivel személy szerint nekem könnyebb uralni a mostani helyzetet.

    Nem mondom, hogy így tökéletes lesz minden (nyilván rákerül még pár post it és a telefonomba is fogok írni),
    de ha egy fokkal is rendezettebb lesz, már örülni fogok.
    Ráadásul került bele egy 5 x-i étkezést és vízfogyasztást figyelő rész is, így ez is jobban szem előtt van
    (mondjuk ezt azért nem mindig töltöm).

    Most megosztom veletek ezt két méretben és két színben (tudom lányos, de fiút ilyennel még nem láttam).
    Az A5-ös méret kivágható és lefűzhető, így napközben is könnyebb magunkkal vinni.
    Az A4-es leginkább annak szerencsés, aki egész nap többnyire egy helyen van (iroda, otthon…..) így az időközben jött teendőket folyamatosan fel tudja vezetni.
    Remélem Ti is hasznosnak találjátok majd, töltsétek le és akár egy csíptető táblán vagy lespirálozva, de használjátok és tervezzetek!

    2-01

    1-01

    Design és kivitelezés: © Bernuskaa.
    Minden jog fenntartva, kereskedelmi forgalomba nem hozható!

    LETÖLTÉS

    Napi tervező (menta) A4

    Napi tervező (menta) A5

    Napi tervező (barack) A4

    Napi tervező (barack) A5

    Részletek
  • aug202016

    Madeleine

    3 hozzászólás

    Mostanában kevesebb időm jutott a sütésre, de ezt most pótlom és ezzel madeleine recepttel el is kezdem újra a feltöltést.
    Sokan azt hiszik, hogy ez a kis francia desszert körülményes és bonyolult,
    de igazából egy összetevőkben és elkészítésben is nagyon egyszerű süteményről van szó.
    Arról nem is beszélve, hogy remekül variálható, rengeteg változtata létezik, egészen a levenduláson át a mogyoróvajasig.
    Én most egy citromosat próbáltam ki (nyilván) és nem bántam meg,
    a délutáni kávé/tea mellé ennél jobbat most nem tudok elképzelni!MAdeleine44-01
    Hozzávalók:
    (kb 20 adagra)

    3 tojás
    140 g cukor
    155 g liszt
    2 tk sütőpor
    1 citrom reszelt héja
    1 kisebb citrom leve
    100 g vaj

    Elkészítés:

    A tojást a cukorral 3-4 percig magas fokozaton felverjük.
    A lisztet a sütőporral elkeverjük és kisebb adagokban hozzáadjuk a tojásos masszához.
    Belereszeljük a citromhéjat és a citrom levét is belekeverjük a tésztába.
    A vajat megolvasztjuk, de csak akkor öntjük a keverékhez, mikor már szobahőmérsékletű.
    (Érdemes az elején ezzel kezdeni)
    Egy éjszakára betesszük a tésztát a hűtőbe, majd másnap a kivajazott-kilisztezett formákba betöltve 170 fokon kb 20 percig sütjük.

    Miután megsültek, rögtön kivesszük őket a formákból és úgy hűtjük ki, hogy a kagyló forma felfelé nézzen.
    Porcukorral meghintjük és akár csokiba/lekvárba/nutellába mártva is ehetjük őket!

    Részletek
  • júl102016

    Joghurtos pite

    Nincs hozzászólás

    Nyáron -a többséghez hasonlóan- nem kívánom a nehezebb desszerteket, ezért sokszor nyúlok a joghurthoz
    és a hűsítőbb gyümölcsökhöz, mint a citrom, lime, menta.
    Mondjuk nekem ez dupla öröm, mert amúgy is képes vagyok mindenbe citromot és limeot tenni.
    Ez a pite nagyon hamar elkészíthető és legalább ilyen gyorsan is fog elfogyni, nálunk legalábbis
    minden hűtő nyitáskor kevesebb lett belőle.
    Majd 5-6 sütés után lehet, hogy kipróbálom úgy is, hogy gyümölcsöt is keverek a krémbe.
    Egyelőre így is olyan finom, hogy még nem változtatok!

    Untitled-9-01

    Hozzávalók:

    A linzer tésztához

    135 g liszt
    45 g porcukor
    90 g hideg vaj

    A krémhez:

    500 g joghurt
    170 g kristálycukor
    35 g étkezési keményítő
    2 egész tojás
    1 citrom reszelt héja
    1/2 citrom leve
    75 g ovasztott vaj

    Elkészítés:

    A linzer alaphoz a lisztet elkeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a hideg vajat és a kezünkkel összeállítjuk a tésztát.
    Miután összedolgoztuk, kivajazott-lisztezett piteforma aljába nyomkodjuk egyenletesen és 180 fokon kb. 13 percig (elő)sütjük.

    Közben elkészítjük a „krémet”, amihez a joghurtot elkeverjük a cukorral, a keményítővel, a tojásokkal, a reszelt citromhéjjal, és a citromlével.
    Az olvasztott vajat óvatosan, kis adagokban adjuk hozzá a krémhez, amit közben folyamatosan keverünk, hogy a vaj hőmérséklete könnyebben kiegyenlítődjön.
    A krémet az elősütött linzerre öntjük, majd 170 fokon sütjük kb. 45 percig.

    Citromfű levéllel, mentával, citromal vagy friss gyümölcsökkel is díszíthetjük!

    Részletek
  • júl022016

    Házi jégkrém

    Nincs hozzászólás

    Ez igazából nem is recept, mert onnantól fogva, hogy kitaláljuk mi legyen a jégkrémünk alapja
    (joghurt, gyümölcsös joghurt, tejszín, mascarpone, sűrített tej, stb. illetve ezek kombinálása)
    már bárhogy dobálhatjuk bele a gyümölcsöket.
    Én most egy citromos joghurtos-tejszínes alapot csináltam, majd díszítésnek
    a jégkrém forma falára tettem felszeletelt gyümölcsöket és egy kis citromfüvet.
    Ezután beletöltöttem a jégkrém alapot és betettem egy estére a fagyasztóba.
    Úgy is megtölthetjük a formákat, hogy a gyümölcsöket leturmixoljuk a joghurttal/tejjel, a lehetőségek tényleg végtelenek!
    Édesíthetjük porcukorral, édesítőszerrel, mézzel, mazsolával vagy más egészséges hozzávalókkal.
    Próbáljátok ki, én biztos egész nyáron kísérletezni fogok!

    Untitled-1-01

    Hozzávalók:
    (kb 10-12 kisebb adagra)

    500 g görög joghurt
    1,5 dl habtejszín
    1 citrom leve
    3-4 kk folyékony édesítőszer

    + díszítéshez: gyümölcsdarabok, lime, citromfű, menta, stb.

    Jégkrém készítő:

    IKEA
    Gasztroshop

    Pálcikát én most Kreatív Hobbyban vettem, de ezt is meg tudjátok rendelni a Gasztroshopból.

    Részletek
  • júl012016

    Levendula szörp

    Nincs hozzászólás

    Minden júniusban megfogadom, hogy eljutok a Levendula Fesztiválra, de eddig még sosem sikerült,
    mert mindig közbejött valami.
    Most is hasonlóan alakult ez a hónap, de szerencsére kaptam egy nagy csokor levendulát
    és rögtön tudtam is mit fogok belőle készíteni.
    Szörpöt tavaly már csináltam és egész nyáron jó szolgálatot tett nekünk, az egyik kedvencünk lett.
    A színét tekintve senki se számítson igazi levendula-lila színre, sajnos ezt
    maximum kis ételfestékkel rásegítve tudjuk csak megkapni.
    A kifőzött szirup inkább rózsaszínes, de az íze nagyon jó levendulás!

    Untitled-14-01

    Hozzávalók:

    1 liter víz
    1 kg kristálycukor
    30 g levendula
    1 citrom leve
    1 tk citromsav

    Elkészítés:

    A levendula virágos részét levágjuk (kb a felső 1/3), így mérjük ki a 30 grammot a sziruphoz.
    A vizet a cukorral együtt feltesszük forrni, majd mikor elérte a forráspontot, beleszórjuk a levendulát.
    Főzzük még pár percig, végül beleöntjük a citromlevet és a citromsavat is hozzáadjuk.
    Miután lekapcsoltuk a tűzről, fedő alatt egy estén át áztatjuk a szirupban a levendulát.
    Másnap leszűrjük egy sűrűn szőtt textilen keresztül (pl.: tiszta konyharuha), és még egyszer felforraljuk.

    Kihűtjük és üvegbe töltjük. Hűtőben hónapokig eláll!

    Részletek
  • jún062016

    Kanelbullar

    Nincs hozzászólás

    Ez az édesség egy hagyományos svéd desszert.
    Ugyan nem pontosan ebben a „csomó” formában szokták mindig enni, de én azért is szeretem, mert kevésbé látszik rajta, ha kifolyik a töltelék, vagy ha valami miatt elrontjuk.
    És itt legalább nem áll fenn az a klasszikus probléma, mint az összes többi csigánál, hogy ha a csiga belseje a legjobb, akkor mivel kezdjem… kívülről befelé vagy belülről kifelé haladjak.
    Egyébként visszatérve a receptre, amitől más ez a desszert, mint egy fahéjas csiga, az a kardamom, ami a tésztájában van.
    Én a töltelékébe is tettem egy kicsit, biztos ami biztos alapon, és végül jó döntésnek bizonyult.
    Egyébként érdemes kipróbálni a svéd desszerteket, Karácsonykor szerepelt is már egy a blogon, a Pepparkakor (mellesleg abban is van kardamom).

    A kardamomot legegyszerűbben a Vámház körúton, az Ázsia Bt.-ben tudjátok beszerezni.

    image1-37

    image1-39

    Hozzávalók:

    A tésztához

    2,5 dl langyos tej
    80 g cukor
    25 g élesztő
    400 g liszt
    egy csipet só
    1 tk kardamom
    80 g vaj

    A töltelékhez

    50 g szobahőmérsékletű vaj
    80 g cukor
    2 tk fahéj
    1 tk kardamom

    + 1 tojás a tetejére

    Elkészítés:

    Langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
    Egy másik tálban a liszthez hozzáadjuk a sót és a kardamomot, majd végül a vajat is belemorzsoljuk.
    Az élesztős tejes keveréket hozzáöntjük a liszthez, és a kezünkkel kelt tésztát gyúrúnk belőle.
    Ha nem áll össze a tészta, vagy nagyon ragad, akkor még kis lisztet adhatunk hozzá.
    Meleg helyen a duplájára kelesztjük.

    Közben összeállítjuk a tölteléket, amihez a szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a cukorral.
    A végén hozzáadjuk a fahéjat és a kardamomot és alaposan összekeverjük a masszát.
    Nekem akkorára kelt a tésztám, hogy végül rögtön dupla adag tölteléket csináltam ( receptben leírt számok egy adagra vonatkoznak, én ezt kettőztem).

    Mikor a tésztánk megkelt, kinyújtjuk kb 5-7 mm vastag téglalapra, majd megkentjük a fahájas-kardamomos töltelékkel. A téglalap egyik felét behajtjuk, majd ráhagyjtjuk a másik felét is, így egy keskenyebb téglalapot kapunk.
    A hosszú oldalán felcsíkozzuk kb 2 ujjnyi szélesre.
    Az így kapott csíkokat hosszában bevagdossuk úgy, hogy a tésztacsíkok végét már ne vágjuk szét.
    ITT egy bejegyzés a folyamatról.
    A csíkok két szárát megcsavarjuk, majd csomót formázunk belőle.

    Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, egymástól kellő  távolságra és megkenjük tojással.
    Előremelegített sütőben, 220 fokon kb 10-13 perc alatt készre sülnek.

    Részletek
  • máj282016

    Fordított almatorta

    1 hozzászólás

    Úgy emlékszem ez volt a legelső desszert, amit megsütöttem.
    Ez akkor egyben elárulja azt is, hogy nagyon egyszerű az elkészítése, nem igényel különösebb jártasságot a konyhában, de én ettől függetlenül mégis mindig visszatérek hozzá.
    Amilyen egyszerű, olyan finom!
    Igaz, hogy vannak ennél esztétikusabb torták is, de volt már, hogy gyorsan össze kellett dobni valamit szülinapra és ezt sütöttem meg.
    Most kipróbáltam úgy is, hogy meglocsoltam egy kis karamellszósszal, hát így még jobb lett!

    DSC_0794-01

    Hozzávalók:

    A tortához:

    4 db alma
    50 g cukor
    2 tk fahéj
    150 g liszt
    1 csomag sütőpor
    1 csomag vaníliás cukor
    150 g cukor
    2 tojás
    200 g olvasztott margarin
    1 citrom reszelt héja
    1 dl tej

    A karamell szószhoz:

    125 g cukor
    2 ek víz
    75 ml habtejszín
    25 g vaj
    egy csipet só

    Elkészítés:

    A sütőt előmelegítjük 150 fokra és sütőpapírral kibélelünk egy kapcsos tortaformát.
    Csak a legalját kell kibélelni, az oldalaira már ne tegyünk sütőpapírt.
    Az almákat meghámozzuk, negyedekre vágjuk, majd a negyedeket hosszában elvágjuk 3-4 részre.
    Az így kapott „csíkokra” merőlegesen felaprítjuk az almát kisebb szeletekre (kb. 4-5 mm), majd megszórjuk fahéjjal és egy kis cukorral.
    Egy másik tálban a lisztet elkeverjük a sütőporral, vaníliás cukorral, a kristálycukorral és a tojásokkal.
    Hozzáadjuk az olvasztott margarint, a reszelt citromhéjat és a tejet.
    A tortaformába beleszórjuk a fahéjas almaszeleteket, elegyengetjük őket, majd ráöntjük a jól elkevert masszát.
    40-50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük az állagát.
    A sütés után szobahőmérsékletűre hűtjük, levesszük róla a kapcsot és egy hirtelen mozdulattal átfordítjuk egy nagyobb tányérra vagy tortatartóra.
    Óvatosan lehúzzuk a tetejéről (ami az alja volt a sütésnél) a sütőpapírt és meglocsoljuk a karamell szósszal (én még ezt is megszórtam fahéjjal, mert abból sosem elég nekem).

    A szószt érdemes előző nap elkészíteni, hogy megfelelően ki tudjon hűlni.
    A cukrot a vízzel közepes lángon feltesszük főni, majd mikor a cukor elolvadt, nagyobb lángon főzzük, egészen addig, míg aranybarna nem lesz.
    Ekkor levesszük a tűzről, óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és a a sót.
    Visszatesszük a tűzhelyre és alacsony hőfokon, folyamatosan keverjük még kb 5 percig.
    Üvegekbe tölthetjük, majd megvárjuk míg kihűl. Amennyiben nem használjuk fel az összes karamellszószt, akkor hűtőben tároljuk a felhasználásig.
    Ha nagyon szilárd lesz a szószunk másnapra, még egy kis melegítéssel folyósabbá tehetjük.

    Részletek
  • ápr282016

    Anyák napi sablon

    Nincs hozzászólás

    Virágot nem csak kapni, de adni is jó.
    Máig párhuzamban élek az orgona illat és Anyák napja/ballagás kapcsán, de szerencsére már nagyon sok virágbolt és virág közül választhatunk.
    Vannak akik a hagyományos csokrokra esküsznek, de manapság előtérbe kerültek a lazább, rusztikusabb fajták is, amik szerintem sokkal természetesebbek.
    Szóval ebből az alkalomból a napokban készítettem egy sablont, amivel egy kicsit feldobhatjuk a csokrunkat/csomagolásunkat, de igazság szerint bármilyen ajándékot.
    Vastagabb papírra nyomtatva ajándékkísérőként is funkcionálhat, vagy matricás lapon, akár a csomagolást is ragaszthatjuk vele.

    Minden Anyukát és Nagymamát Isten éltessen sokáig!
    (A sablon letölthető a képek után)

    anyaknapisablon1

    anyaknapisablon2

    Letöltés:

    Anyák napi sablon

    Részletek
  • ápr242016

    Csoki mousse

    Nincs hozzászólás

    Sajnos az utóbbi hetekben nem jutott a sütésre annyi időm és energiám, mint amennyit szerettem volna.
    Pénteken viszont már annyira hiányzott, hogy éjfélkor nekiálltam csoki mousse-t készíteni.
    Eszembe is jutott, hogy legközelebb lefagyasztom kis jégkrém formákban, nyáron a nagy melegben majd biztos jól jön.
    Azért hogy ne legyen túl sok önmagában a csoki, én kekszes alapot is szoktam készíteni hozzá, de most nem volt itthon zabfalat, ezért azt háztartási keksszel helyettesítettem.
    Az alsó réteg receptje ugyanaz, mint a mini sajttortának.

    csokimousse1

    csokimousse2

    Hozzávalók:

    Mousse-hoz

    100 g étcsokoládé
    50 g vaj
    2 tojás
    2 ek cukor
    3 dl habtejszín
    (lehetőleg olyan fajta, ami
    előre cukrozott)

    Zabos réteghez

    130 g zabfalatok vagy háztartási keksz
    50 g kissé olvasztott vaj

    Elkészítés:

    Először a zabos alapot készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni, mire összeállítjuk a desszertet.
    A sütőt előmelegítjük 170 fokra, közben a kekszet apró darabokká morzsoljuk a kezünkkel (vagy zacskóba tesszük, körbetekerjük konyharuhával és elkezdjük ütni egy sodrófával, esetleg darálóval apróra zúzzuk).
    Hozzáadjuk az enyhén olvasztott vajat és összedolgozzuk egy kanállal.
    170 fokon sütjük 10 percig sütőpapírral bélelt tepsiben, majd megvárjuk míg kihűl.

    A mousse-hoz az étcsokit és a vajat vízgőz felett elkezdjük olvasztani, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a cukrot.
    Mikor egyneművé váltak a hozzávalók, akkor levesszük a vízgőzről és kicsit kihűtjük.

    Közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a csokis masszához keverjük (ne legyen meleg a csoki).
    Végül a tejszínhabot is felverjük, és finoman beleforgatjuk a fehérjés-csokis alapba.

    A zabfalatokat apró poharakba töltjük és rákanalazzuk a mousse-t.
    Egy éjszakát pihentetjük, majd tálalásnál csokiforgáccsal/gyümölccsel még díszíthetjük.

    Részletek
  • ápr052016

    Recept sablon

    Nincs hozzászólás

    Egyik nap kezembe akadt egy régi, megsárgult lap, rajta alig olvasható kézírással egy recept.
    Olvasni is és sütni is nagyon szeretek ezekből a régi jegyzetekből, mert valahogy sokkal bátrabban nyúlok hozzájuk, mint az “újakhoz”.
    Nekem is van egy receptes könyvem, amit még 2010-ben kezdtem el vezetni.
    Igaz, hogy már ütött-kopott, és az erdegyümölcsös krém leírásánál egy nagy lila folt jelzi, hogy ezt már nem csak megcsináltam, de azzal a lendülettel meg is áztattam benne a könyvet….de én így szeretem.
    Sok receptnél találok benne még hasonló “lenyomatot”, másoknál pedig apró ceruzás széljegyzetek egészítik ki a leírásokat évről-évre, de valahogy nekem így tetszik a legjobban.
    Szeretném, hogy majd később ezt a könyvet is elővegye valaki és lapozgassa, süssön belőle.
    Ettől függetlenül nem mondom, hogy minden receptet leírok, csakis a legjobbakat, de azokat becsületesen.
    A napokban ezen felbuzdulva csináltam egy sablont, hogy aki esetleg tervezi, hogy elkezdi rendszerezni a receptjeit, annak könnyebb legyen.
    Tudom, hogy manapság ez nem olyan divatos, de hiszem, hogy később nagyon jó lesz majd valakinek visszaolvasni azokat a leírt sorokat.

    A kinyomtatott sablont egy A5-ös vagy A4-es méretű gyűrűs füzetben könnyen le tudjátok fűzni!

    recept

    Letöltés:

    A5
    Recept_a5

    A4
    Recept_a4

    Részletek