Blog

Desszert | Dekor

  • jan282016

    Zabpelyhes keksz

    Nincs hozzászólás

    A téli hónapokban sokszor szoktam zabkekszet csinálni, mert ilyenkor a friss, gyümölcsös sütik általában kiesnek a listámról, a fahéj illata meg nekem egyértelműen
    ezekre a hónapokra jellemző.
    Ezen a héten többször is rohanásban voltam reggel, így nagyon jól jött, hogy épp volt mit felkapni, pedig imádok reggelizni!
    Ez a süti sem a bonyolultságáról híres, 40-50 perc alatt kész is!

    zabpelyheskeksz1

    Hozzávalók:

    15 dkg aprószemű zabpehely
    10 dkg liszt
    1 tk szódabikarbóna
    1,5 púpozott tk fahéj
    1 csipet só
    12 dkg cukor
    1 tojás
    15 dkg enyhén olvadt vaj
    1 tk vanília aroma
    2 ek tej
    10 dkg étcsokoládé

    Elkészítés:

    A sütőt előmelegítjük 180 fokra és előkészítünk egy sütőpapírral bélelt tepsit.
    A zabot, a lisztet és a szódabikarbónát összekeverjük, majd hozzáadjuk a fahéjat és a sót.
    Egy másik tálban alaposan elkeverjük a cukrot a tojással, és belekeverjük az enyhén olvadt vajat.
    A két masszát eggyé dolgozzuk, majd a legvégén hozzáadjuk a vanília aromát, a tejet, és az apróra szelt étcsokoládét.
    Evőkanálnyi adagokat helyezünk a sütőpapírra, egymástól 8-10 cm távolságra, mert még nőni fognak a kekszek.
    20 percig sütjük, majd miután kihűltek a tepsiben, légmentesen zárható dobozba tesszük őket a fogyasztásig.

    Részletek
  • jan172016

    Citromos kenyér

    Nincs hozzászólás

    Ez a recept már régóta itt van a piszkozatok között, nem tudom eddig miért nem osztottam meg, mert az egyik kedvenc citromos sütim a pite mellett.
    Most rádöbbentem, hogy ez már a harmadik ilyen téma, ami nagyon részrehajló, így egy ideig leállok a citrom mániámmal.
    Csak még ezt az egyet megosztom, mert e nélkül nem lenne teljes a “kollekció”.
    Én leginkább vajjal eszem, de önmagában is nagyon finom!

    citromoskenyer1

    Hozzávalók:

    A kenyérhez
    210 g cukor
    2 citrom reszelt héja
    3 tojás
    1/2 tk vanília aroma
    1,2 dl tej
    3 ek citromlé
    230 g liszt
    1,5 tk sütőpor
    1/4 tk szódabikarbóna
    1/2 tk só
    1 ek chia mag vagy mák
    105 g olvasztott vaj

    A mázhoz
    80 g porcukor
    3 ek citromlé


    Elkészítés:

    Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és előkészítünk egy sütőpapírral bélelt kenyér formát.
    Egy nagyobb edényben összekeverjük a cukrot és a citrom héjat, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vanília aromát (ebben az edényben fog a végén minden összeállni).
    A folyékony hozzávalókhoz egy külön edényben elkeverjük a tejet a citromlével.
    A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót egy harmadik tálban összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a cukros-tojásos masszához, óvatosan beleadagolva a tejjel elkevert citromlevet is.
    Alaposan összekeverjük a hozzávalókat, végül az olvasztott vajat és a mákot/chia magot is a masszához adjuk.
    A sütőpapírral bélelt kenyérformába öntjük a tésztát és kb 45-55 percig sütjük.
    Mikor szobahőmérsékletűre hűlt a kenyér, akkor ráöntjük a porcukorral elkevert citromlevet és betesszük a hűtőbe, hogy a máz megszilárduljon rajta.

    Részletek
  • jan102016

    Mini sajttorták

    Nincs hozzászólás

    A sajttorta kérdést én is nagyon sokáig húztam-halasztottam, szerintem még macaront is előbb készítettem, de utólag belegondolva nem akkora mumus.
    Azóta nagyon sokszor veszem elő a klasszikus sajttora receptet, most mégis egy másik változatot hoztam el, mert ez sokkal egyszerűbb és gyorsabb.
    Egy óra alatt kész az egész, de azzal számoljunk, hogy egy este
    pihentetés kell neki a hűtőben.
    Ebből az adagból nekem 5 sajttorta jön ki, de nyilván függ az üveg méretétől is.

    sajttorta1

    sajttorta2

    Hozzávalók:

    Sajtkrémhez:
    250 g mascarpone
    100 g cukor
    3 tojás
    112 g tejföl (20%-os)
    1 ek citromlé
    1/4 tk só

    Zabos réteghez:
    10 db natúr zabfalatok keksz (kb 130 g)
    50 g kissé olvasztott vaj

    + gyümölcslekvár

    Elkészítés:

    Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, majd a mascarponét alaposan kikeverjük a cukorral és a tojással.
    Hozzáadjuk a tejfölt, a citromlét és a sót.
    Kisebb hőálló üvegekbe töltjük a sajtkrémet, és mindegyiket lefedjük alufólia darabokkal, amire kis lyukakat szúrunk a távozó gőznek.

    Forrásban lévő vízzel felöntünk egy mélyebb tepsit, aminek legalább akkora pereme van, mint az üvegeinknek.
    A vízbe helyezzük a sajtkrémmel teli üvegeket, majd 30-40 percig a vízgőzben sütjük.
    A sütési idő függ a poharunk méretétől is, ezért a 25. perctől figyeljük, hogy mikor lesznek a pohár szélénél szilárd, de a középén még kicsit remegős állagú sajttortáink.
    Kiemeljük a vízből, majd mikor szobahőmérsékletűre hűlt, betesszük a hűtőbe.

    A zabos alaphoz a kekszet apró darabokká morzsoljuk a kezünkkel (vagy zacskóba tesszük, körbetekerjük konyharuhával és elkezdjük ütni egy sodrófával).
    Hozzáadjuk az enyhén olvasztott vajat és összedolgozzuk.
    A 170 fokon sütjük 10 percig sütőpapírral bélelt tepsiben, majd megvárjuk míg kihűl.

    Összeállítjuk a sajttorát: A sajtkrémet megkenjük egy tetszés szerinti lekvárral (vagy karamell öntettel), majd erre kerül a zabos réteg.

    Részletek
  • jan032016

    Naptár

    5 hozzászólás

    Nem igazán szeretem a január elejét, mert az ünnepek végével valahogy
    minden sokkal rosszabb.
    Valószínűleg ha nem zsonganék be ennyire a karácsonytól, akkor jobban menne az átállás az új évre, de eddig az a tendencia, hogy két hétig legalább konstans rosszkedv gyötör.
    Ezért ilyenkor próbálom minden mással feldobni ezeket a napokat.
    Most egy 2016-os naptárat csináltam, ezzel is mindenkinek Boldog Új Évet kívánok!
    Sajnos ezen nincsenek tájképek és kisállatok, de ezt leszámítva tökéletesen funkcionál.
    Mikor ősszel költözködtünk, az IKEA-ban vettem pár “írótáblát”, amikben én képeket is tartok, mert nagyon feldobják a falat, ennek a naptárnak is most az egyik ilyenben lett a helye. (erről van szó)

    naptar1

    naptar2naptar3

    Letöltés:

    2016 naptár

    Részletek
  • dec302015

    Citromos-kókuszos szeletek

    Nincs hozzászólás

    Ez is egy viszonylag gyors recept, legalábbis ahogy számoltam nem több, mint egy 3/4 óra alatt sütéssel együtt meg is van a desszert.
    Nem tudtam kreatívabb címet kitalálni neki, mint a “szeletek”, mert egy gyúrható tésztát kell felszelni 8 darabra és így kisütni.
    A végeredményt illetően máskor lehet egy kicsivel több cukrot teszek bele, de így is nagyon finom lett.

    kokuszos-szelet1

    kokuszos-szelet2

    Hozzávalók:

    250 g liszt
    1 ek sütőpor (kb 1/2 csomag)
    3 ek cukor
    1/2 tk só
    2 citrom reszelt héja
    35 g kókuszreszelék
    85 g hideg vaj
    200 ml habtejszín
    1 ek citromlé
    1 tk vanília aroma

    Mázhoz:

    125 g porcukor
    1 tk ciromhéj
    1 citrom leve

    + tetejére tetszés szerint pirított kókuszreszelék/
    kókuszforgács/szeletelt mandula


    Elkészítés:

    A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és előkészítünk egy sütőpapírral bélelt tepsit.
    Elkeverjük a lisztet a sütőporral, a cukorral, sóval, a kókuszreszelékkel és a citromhéjjal, majd a hideg vajat ezekhez morzsoljuk a kezünkkel.
    Egy másik tálban elkeverjük a tejszínt a citromlével és a vanília aromával.
    A folyékony hozzávalókat a száraz anyagokhoz öntjük, és szintén a kezünkkel összedolgozzuk a tészát.
    Lisztezett gyúródeszkán kör alakban egy ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd a kört 8 szeletre vágjuk.
    Ráemeljük a tészta darabokat a tepsire és 15-17 percig sütjük őket.

    A mázhoz elkeverjük a hozzávalókat, és amíg sül a tésztánk addig a hűtőbe tesszük.
    Mikor kihűltek a szeletek, rácsorgatjuk a citromos mázat, és megszórjuk pirított kókusszal/mandulával.

    Részletek
  • dec202015

    Mogyoróvajas keksz

    1 hozzászólás

    Vagyis Peanut Butter Cookies.
    Az amerikaiak nagy kedvence, legalábbis ők nagyon sok mindenhez használják a mogyoróvajat: kenyérre-lekvárral (?), kenyérre-baconnel, sütibe, tortába, fagylaltba, gyümölcsre.
    A felét megértem, mert én is nagyon szeretem, főleg vajas kenyérre kenni, de mondjuk sose tennék rá semmi mást ezen kívül.
    Régen csak a nagy áruházak nemzetközi polcain lehetett beszerezni a mogyoróvajat, de ma már kisebb boltokban is belefuthatunk, egyre elfogadhatóbb árakon.
    A “light brown sugar” beszerezhető az Ázsia Bt.-ben, ez egy nagyon finom szemcsés barna cukor, én sok más receptben is szoktam használni, mert nagyon jó ízt ad a sütiknek.

    mogyorovajaskeksz1

    mogyorovajaskeksz2

    Hozzávalók:

    195 g krémes mogyoróvaj
    155 g light brown sugar (vagy kristálycukor)
    100 g kissé olvasztott vaj
    1/2 tk vanília aroma
    1 tojás
    180 g liszt
    1 tk szódabikarbóna

    Elkészítés:

    Egy tálban összekeverjük a mogyoróvajat, cukrot, vajat, a vaníliát és a tojást.
    A krémes állaghoz hozzáadjuk a lisztet -több részletben-, majd végül a szódabikarbónát.
    Diónyi golyókat formázunk a tésztából, és a sütőpapírral bélelt tespibe helyezzük őket, egymástól kellő távolságra.
    A gombócokba felülről, keresztbe belenyomunk egy villát, ezzel kicsit lelapul a kekszünk (sütés után még fognak oldalra növekedni).
    Előmelegített sütőben, 190 fokon kb 6-9 percig készre sütjük.
    Sütőrácson vagy a tepsiben kihűtjük (ilyenkor még szilárdul egy kicsit), majd légmetesen zárható dobozba tesszük.

    Részletek
  • dec182015

    Csokis pöfeteg

    3 hozzászólás

    A pöfeteg sütést akkor veszem elő, amikor valami gyors sütit szeretnék csinálni.
    Olyat, ami a legminimálisabb konyhai koszolással és rendetlenséggel jár, emellett még csokis is, szállítható, és jól is néz ki.
    Ez a kis süti pedig pont megfelel mindennek.
    Az összeállítás kb. 5-6 perc, majd egy órás pihenés után golyókat gyúrunk és hempergetünk, végül 10-12 percig sütjük.
    Tökéletes.

    csokispofeteg1

    csokispofeteg2

    Hozzávalók:

    150 g liszt
    1/2 csomag sütőpor
    60 g kakaópor
    200 g cukor
    1 citrom reszelt héja
    fél tk őrölt gyömbér
    60 g margarin (hideg)
    2 db tojás

    + porcukor a hempergetéshez

    Elkészítés:

    A lisztet elkeverjük a sütőporral (6-7 gramm), majd hozzáadjuk a kakaóport és a cukrot.
    Belereszeljük a citrom héját, valamint a gyömbért, a vajat és a tojásokat is a száraz hozzávalókhoz adjuk.
    Mikor összeállt a tészta, folpackba csomagoljuk és 1 órán keresztül a hűtőben pihentetjük.
    Egy óra elteltével a tésztából diónyi nagyságú golyókat formálunk, és jó alaposan meghempergetjük őket porcukorban.
    Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a formákat (nem kell keksz alakúra nyomogatni őket, a sütőben majd felveszik az alakjukat), egymástól kellő távolságnyira, mert nőni fognak sütés közben.
    200 fokon 10-12 percig sütjük, majd a tepsin kicsit hűlni hagyjuk.

    Recept: Puffinos

    Részletek
  • dec152015

    Karácsonyi sablon

    3 hozzászólás

    Nagyon szeretem az internetről letöltött, kinyomtatható sablonokat.
    Minden évben elterveztem, hogy csinálok egy sajátot is, mert a külföldi “merry christmas”,”merry and bright” és hasonló angol jellegű szavakat annyira nem szerettem volna az ajándékokra kötni.
    Most sikerült összetennem egyet, ami lehet nem olyan jó, de legalább magyar.
    Az a legjobb, ha egy kicsit keményebb papírra nyomtatjuk ki az egész dokumentumot, ezért én 250 grammos papírt választottam erre.
    Kivágtam a kártyákat, lyukasztóval átmentem minden darab tetején, majd madzagot kötöttem rá.
    Ha nektek is tetszik, akkor töltsétek le, vigyétek el egy fénymásoló szalonba és használjátok az ajándékaitokon.
    Én már leteszteltem, ez lett a végeredmény:

    karacsonyisablon1

    karacsonyisablon2

    karácsonyi sablon

    Részletek
  • dec102015

    Nutellás csokis kosár

    Nincs hozzászólás

    Tudom, hogy nem egy kalóriaszegény darab, de karácsony előtt/közben/után már teljesen mindegy, mert úgyis mindenki januárban kezdi a diétát.
    Vagy minden hétfőn, ugye.
    Szóval akár vasárnap délutánra is tökéletes desszert lehet azoknak, akik valami csokisra vágynak.
    A kosár lényege, hogy a tésztát kis mélyedéssel sütjük ki a muffin formákban, így jobban meg tudjuk tölteni a krémmel.
    Nem feltétlenül kell így csinálni, később is ki lehet vágni a megsült süti tetejét, vagy el is hagyhatjuk ezt a lépést, de én jobban szeretem, ha belül is van egy kisebb dózis nutella! : )

    nutellascsokikosar

    Hozzávalók:

    A csokis kosárhoz:
    195 g cukor
    180 g vaj
    1 tojás
    1 tk vanília aroma
    155 g liszt
    50 g kakaópor
    1 tk szódabikarbóna

    A tetejére:
    250 g mascarpone
    110 g porcukor
    1 tk vanília aroma
    160 g nutella


    Elkészítés:

    A tésztához a cukrot a vajjal 5-6 percen keresztül habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a vanília aromát.
    A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a szódabikarbónával, ezt több részletben a cukros masszához adjuk.
    A muffin sütőformáit kivajazzuk, ezután a tésztából kb. 2 evőkanálnyi gombócokat formázunk.
    Minden kivajazott formába teszünk egy darabot ebből, a gombóc közepébe pedig belenyomjuk az ujjunkat.
    Egy kicsit eldolgozzuk úgy, hogy majd később sok töltelék férjen bele.

    Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 percig sütjük, majd a formában hagyva kihűtjük őket.
    Mikor szobahőmérsékletűek lettek, akkor szépen kiemeljük a sütiket a formákból.

    A krémhez összekeverjük a mascarponét, a porcukrot, a vaníliát és a nutellát.
    Egy éjszakán keresztül pihentetjük a hűtőben, majd másnap habzsákba töltve, a megsült formákat díszítjük vele.

    Részletek
  • dec052015

    Svéd fűszeres keksz

    4 hozzászólás

    A karácsonyi ajándéknak szánt sütik közül ez az egyik kedvencem.
    Az elmúlt évek alatt sokszor a tipikus mézeskalács vonalon mozogtam, de bevallom, egy kicsit már meguntam.
    Finom-finom persze az is, de ha van még jobb, akkor inkább az.
    És ez olyan.
    Nem csak arról van szó, hogy nagyon jó az íze -bár nyilván ez a központi kérdés-, de még a sütipecsét is működik nála, amiből tavaly elég tetemes mennyiséget gyűjtöttem össze.
    Csak ugye a pecsét nem minden tésztában őrzi meg a mintáját, ezért nehéz összehozni, hogy finom is és dekoratív is legyen az, amit sütünk.
    Nekem ezért ez a tökéletes karácsonyi keksz, remélem újabb 20-30 évig! : )
    A receptben olvasható golden szirupot otthon is el lehet készíteni, én tavaly kipóbáltam és nagyon jó lett, itt találtok hozzá leírást.

    svedfuszereskeksz1

    svedfuszereskeksz2


    Hozzávalók:

    1 kk őrölt fahéj
    1/2 kk őrölt gyömbér
    1/2 kk őrölt szegfűszeg
    1/2 kk őrölt kardamom
    1/4 kk őrölt szegfűbors
    1 csapott kk szódabikarbóna
    100 g vaj (szobahőmérsékletű)
    120 g nádcukor
    1 citrom reszelt héja
    100 ml golden syrup
    100 ml 30 %-os tejszín
    350 g tönkölyliszt

    Elkészítés:

    Minden tésztához valót egybe gyúrunk, és egy éjszakán keresztül folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük.
    Az egész recept akkor működik jól, ha lisztezett gyúródeszkán nagyon vékonyra (kb 2-3 mm) nyújtjuk a tésztát.
    A szirup miatt ragadni fog egy kicsit, így minidg csak annyit szedjünk ki a hűtőből, amennyivel éppen dolgozunk.
    A kiszaggatott, vagy a sütipecséttel elkészített darabokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd 180 fokon kb 8-9 perc alatt készre sütjük.

    Amennyiben gondoltok lenne az őrölt szegfűbors, kardamom, vagy a golden szirup beszerzésével, ajánlom a Vásárcsarnok melletti Ázsia Bt. -t.

    Recept: Colors in the Kitchen

    Részletek