Blog

Desszert | Dekor

  • márc252016

    Almás crumble

    Nincs hozzászólás

    Az a jó a crumble-ben, hogy nagyon sokféleképpen variálható.
    A legtöbb gyümölccsel elkészíthető, emellett gyors, egyszerű és finom.
    Karácsonykor például mézeskalácsos fűszerrel szórom meg az almát, annyira jól alakítható, hogy nekem az egyik kedvencem lett az évek során.
    Vaníliafagyival az igazi, de anélkül is szuper, főleg még melegen!

    crumble1

    crumble2

    Hozzávalók:
    (kb 6 főre)

    3 db alma
    2 tk fahéj
    150 g liszt
    100 g cukor
    100 g margarin (hideg)
    50 g apró szemű zabpehely
    1 citrom reszelt héja

    Elkészítés:

    Az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, majd a negyedeket hosszában kb. 4-5 “csíkra” osztjuk.
    Erre merőlegesen, 3 mm vastagságúra szeleteljük fel az almákat, a végén megszórjuk fahéjjal és alaposan elkeverjük, hogy minden almadarab fűszeres legyen.
    Egy másik tálban összeállítjuk a morzsát, amihez a lisztet, a cukrot, a hideg margarint, a zabot és a citromhéjat a kezünkkel összemorzsoljuk.

    Kivajazunk egy nagyobb jénai tálat, vagy néhány szuflé formát, majd a fahéjas almát a tál aljába szórjuk és rámorzsoljuk a “tésztát”.
    Majdnem karamellát is csurgattam az almára még a morzsa előtt, végül az most kimaradt, de legközelebb már így fogom csinálni.

    Előmelegített sütőbe, 180 fokra tesszük be a crumble-t, alufóliával letakarva.
    Így sütjük kb 20-25 percet, majd alufólia nélkül még 15-20 percet, hogy a teteje is megpiruljon.

    Részletek
  • febr292016

    Mogyoróvajas-csokis banánkenyér

    Nincs hozzászólás

    Be kell valljam, hogy a banán nem a kedvencem.
    Néhány dologban nagyon szeretem, de a banános csoki és fagyi hallatán egyszerűen kiráz a hideg.
    Valószínűleg azért, mert sosem ettem ezekből olyat, amiről ne az a tipikus mű íz jutna eszembe.
    Ettől függetlenül a banánkenyér mindig is nagy kedvencem volt!
    Reggelire, tízóraira, uzsonnára, de nálam még vacsorára is megállja a helyét.
    És ami még jobb hír, hogy annyira egyszerű az elkészítése, hogy erősen elgondolkodtam, hogy kell-e ehhez bármilyen leírás is egyáltalán.
    Magában is nagyon finom, de én mindig kenek rá egy kis nutellát vajat, úgy az igazi! 🙂

    banankenyer1

    banankenyer2

    Hozzávalók:

    180 g liszt
    1 tk sütőpor
    1 tk szódabikarbóna
    1 tk só
    3 tk fahéj
    150 g cukor
    4 ek  napraforgó olaj
    2 tojás
    80 g mogyoróvaj
    2 érett banán
    1 tk vanília aroma
    100 g étcsokoládé

    Elkészítés:

    A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd sütőpapírral kibélelünk egy kenyérformát.
    Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, a fahéjat és a cukrot.
    Hozzáadjuk az olajat, a tojásokat, a mogyoróvajat és a villával pépesre tört banánt is, majd az egészet alaposan összekeverjük.
    A végén beletesszük a vanília aromát és az apróra vágott étcsokoládét.
    A masszát beletöltjük a sütőpapírral bélelt formába, és 180 fokon, kb. 45-50 percig sütjük.

    Részletek
  • febr212016

    Babaváró

    Nincs hozzászólás

    A babaváró bulik csak pár éve kezdtek elterjedni nálunk, ami lehet hogy így elsőre egy újabb felesleges ünneplésnek tűnik.
    Viszont ha onnan nézzük, hogy mennyi hasznos és emlékezetes ajándékkal segíthetjük a kismamát és a babát, akkor már más szemmel nézhetünk rá.
    Sokan kértétek, hogy osszam meg azt a letölthető sablont, amit nemrég egy babaváróra készítettem.
    Szerettem volna, ha az ajándékok mellett lenne egy olyan személyesebb emlék is az estéről, amit később vissza tudnak nézni, el tudnak olvasni.

    Ezen kívül készítettem még egy naptárat is, ami a születés hónapját mutatta, így mindenki meg tudta tippelni, hogy szerinte mikor érkezik az újszülött.
    Mi 14-en végigtippeltük a hónap első felét, és végül a kisbaba pont azon az egy napon született, amire senki nem írt semmit.
    Ettől függetlenül jó ötlet lehet! 🙂

    Játékok terén kifogyhatatlan a lehetősége egy ilyen bulinak, lehet visszafogottabbat, lehet kicsit viccesebbet is csinálni.
    Igazából ez a kismamától függ és szerintem mindig azt kell szem előtt tartani, hogy ő jól érezze magát.

    Ha Ti is szeretnétek meglepni a kismamát a sablonnal, akkor az alsó linken le tudjátok tölteni!

     babavaro1

    babavaro2

    Letöltés:

    Lány
    Kívánság lista (lány)

    Fiú

    Kívánság lista (fiú)

    Részletek
  • febr142016

    Brownie

    1 hozzászólás

    Szerintem mindenkinek van legalább egy brownie receptje, ha nem több.
    Nekem csak ez az egy van, de ehhez nagyon ragaszkodom, eszembe sem jut mást kipróbálni, annyira szeretem.
    Ahogy látszik ezt sem túl nehéz összeállítani, egy órán belül kész is van.
    Egy hátránya, hogy nagyon hamar elfogy!

    brownie01

    Hozzávalók:

    20 dkg margarin
    20 dkg étcsokoládé
    4 tojás
    20 dkg cukor
    10 dkg liszt

    Elkészítés:

    A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és előkészítünk egy sütőpapírral bélelt sütőformát.
    (Én egy 19x32x5 cm-es kisebb tepsiben szoktam sütni.)
    A csokit a margarinnal vízgőz felett elkezdjük felolvasztani, közben a tojást összekeverjük a cukorral és végül a lisztet is apránként hozzáadjuk.
    Megvárjuk amíg a csoki felolvad a margarinnal, majd egy kicsit hagyjuk kihűlni, hogy ne forrón öntsük a tojásos masszába.
    Mikor összeállt a tésztánk, beleöntjük a sütőpapírral bélelt formánkba és 30 perc alatt készre sütjük.
    A brownie akkor jó, ha a teteje berepedezik és az állaga nem száraz, hanem inkább puha, tömör.

    Vaníliafagyival, lekvárral vagy nutellával…igazából bármivel nagyon finom, még önmagában is! 🙂

    Részletek
  • febr012016

    Heti tervező

    2 hozzászólás

    Nem tudom ki, hogy van vele, de én szeretem előre látni a hetem.
    Megnézem, hogy mit kell elintéznem, kivel találkozom, hova kell elmennem, melyik nap főzök, mikor kell vásárolni és a többi.
    Ebből persze örülök, ha a fele teljesül, nyilván sok mindent felülír az idő, de valami rendszert muszáj volt csinálnom.
    A rendszer pedig nálam most ez a papírka lett, ami nem tudom, hogy beválik-e, de a
    post it-ek már elfogytak, meg 2 nap után már amúgy sem ragadnak.
    Eszembe jutott, hogy vizsgák előtt régen is csináltam valami hasonlót, összeszedtem hány tétel jut egy napra, mennyi idő marad ismétlésre (haha)…..igen, hát az nem volt hatásos.
    Most a lényeg nekem az volt, hogy egy kicsit rendszerezzem a káoszt, és tudjam követni, hogy mi az ami kész, és mi az, ami még hátravan a heti teendőkből.
    Ha ti is hasonló gondban vagytok mindig, akkor az alsó linken le tudjátok tölteni a tervezőt! 🙂

    Szép hetet!

    HT2-01-1

    HT

    Letöltés:

    Heti_tervező

    Részletek
  • jan282016

    Zabpelyhes keksz

    Nincs hozzászólás

    A téli hónapokban sokszor szoktam zabkekszet csinálni, mert ilyenkor a friss, gyümölcsös sütik általában kiesnek a listámról, a fahéj illata meg nekem egyértelműen
    ezekre a hónapokra jellemző.
    Ezen a héten többször is rohanásban voltam reggel, így nagyon jól jött, hogy épp volt mit felkapni, pedig imádok reggelizni!
    Ez a süti sem a bonyolultságáról híres, 40-50 perc alatt kész is!

    zabpelyheskeksz1

    Hozzávalók:

    15 dkg aprószemű zabpehely
    10 dkg liszt
    1 tk szódabikarbóna
    1,5 púpozott tk fahéj
    1 csipet só
    12 dkg cukor
    1 tojás
    15 dkg enyhén olvadt vaj
    1 tk vanília aroma
    2 ek tej
    10 dkg étcsokoládé

    Elkészítés:

    A sütőt előmelegítjük 180 fokra és előkészítünk egy sütőpapírral bélelt tepsit.
    A zabot, a lisztet és a szódabikarbónát összekeverjük, majd hozzáadjuk a fahéjat és a sót.
    Egy másik tálban alaposan elkeverjük a cukrot a tojással, és belekeverjük az enyhén olvadt vajat.
    A két masszát eggyé dolgozzuk, majd a legvégén hozzáadjuk a vanília aromát, a tejet, és az apróra szelt étcsokoládét.
    Evőkanálnyi adagokat helyezünk a sütőpapírra, egymástól 8-10 cm távolságra, mert még nőni fognak a kekszek.
    20 percig sütjük, majd miután kihűltek a tepsiben, légmentesen zárható dobozba tesszük őket a fogyasztásig.

    Részletek
  • jan172016

    Citromos kenyér

    Nincs hozzászólás

    Ez a recept már régóta itt van a piszkozatok között, nem tudom eddig miért nem osztottam meg, mert az egyik kedvenc citromos sütim a pite mellett.
    Most rádöbbentem, hogy ez már a harmadik ilyen téma, ami nagyon részrehajló, így egy ideig leállok a citrom mániámmal.
    Csak még ezt az egyet megosztom, mert e nélkül nem lenne teljes a “kollekció”.
    Én leginkább vajjal eszem, de önmagában is nagyon finom!

    citromoskenyer1

    Hozzávalók:

    A kenyérhez
    210 g cukor
    2 citrom reszelt héja
    3 tojás
    1/2 tk vanília aroma
    1,2 dl tej
    3 ek citromlé
    230 g liszt
    1,5 tk sütőpor
    1/4 tk szódabikarbóna
    1/2 tk só
    1 ek chia mag vagy mák
    105 g olvasztott vaj

    A mázhoz
    80 g porcukor
    3 ek citromlé


    Elkészítés:

    Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és előkészítünk egy sütőpapírral bélelt kenyér formát.
    Egy nagyobb edényben összekeverjük a cukrot és a citrom héjat, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vanília aromát (ebben az edényben fog a végén minden összeállni).
    A folyékony hozzávalókhoz egy külön edényben elkeverjük a tejet a citromlével.
    A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót egy harmadik tálban összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a cukros-tojásos masszához, óvatosan beleadagolva a tejjel elkevert citromlevet is.
    Alaposan összekeverjük a hozzávalókat, végül az olvasztott vajat és a mákot/chia magot is a masszához adjuk.
    A sütőpapírral bélelt kenyérformába öntjük a tésztát és kb 45-55 percig sütjük.
    Mikor szobahőmérsékletűre hűlt a kenyér, akkor ráöntjük a porcukorral elkevert citromlevet és betesszük a hűtőbe, hogy a máz megszilárduljon rajta.

    Részletek
  • jan102016

    Mini sajttorták

    Nincs hozzászólás

    A sajttorta kérdést én is nagyon sokáig húztam-halasztottam, szerintem még macaront is előbb készítettem, de utólag belegondolva nem akkora mumus.
    Azóta nagyon sokszor veszem elő a klasszikus sajttora receptet, most mégis egy másik változatot hoztam el, mert ez sokkal egyszerűbb és gyorsabb.
    Egy óra alatt kész az egész, de azzal számoljunk, hogy egy este
    pihentetés kell neki a hűtőben.
    Ebből az adagból nekem 5 sajttorta jön ki, de nyilván függ az üveg méretétől is.

    sajttorta1

    sajttorta2

    Hozzávalók:

    Sajtkrémhez:
    250 g mascarpone
    100 g cukor
    3 tojás
    112 g tejföl (20%-os)
    1 ek citromlé
    1/4 tk só

    Zabos réteghez:
    10 db natúr zabfalatok keksz (kb 130 g)
    50 g kissé olvasztott vaj

    + gyümölcslekvár

    Elkészítés:

    Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, majd a mascarponét alaposan kikeverjük a cukorral és a tojással.
    Hozzáadjuk a tejfölt, a citromlét és a sót.
    Kisebb hőálló üvegekbe töltjük a sajtkrémet, és mindegyiket lefedjük alufólia darabokkal, amire kis lyukakat szúrunk a távozó gőznek.

    Forrásban lévő vízzel felöntünk egy mélyebb tepsit, aminek legalább akkora pereme van, mint az üvegeinknek.
    A vízbe helyezzük a sajtkrémmel teli üvegeket, majd 30-40 percig a vízgőzben sütjük.
    A sütési idő függ a poharunk méretétől is, ezért a 25. perctől figyeljük, hogy mikor lesznek a pohár szélénél szilárd, de a középén még kicsit remegős állagú sajttortáink.
    Kiemeljük a vízből, majd mikor szobahőmérsékletűre hűlt, betesszük a hűtőbe.

    A zabos alaphoz a kekszet apró darabokká morzsoljuk a kezünkkel (vagy zacskóba tesszük, körbetekerjük konyharuhával és elkezdjük ütni egy sodrófával).
    Hozzáadjuk az enyhén olvasztott vajat és összedolgozzuk.
    A 170 fokon sütjük 10 percig sütőpapírral bélelt tepsiben, majd megvárjuk míg kihűl.

    Összeállítjuk a sajttorát: A sajtkrémet megkenjük egy tetszés szerinti lekvárral (vagy karamell öntettel), majd erre kerül a zabos réteg.

    Részletek
  • jan032016

    Naptár

    5 hozzászólás

    Nem igazán szeretem a január elejét, mert az ünnepek végével valahogy
    minden sokkal rosszabb.
    Valószínűleg ha nem zsonganék be ennyire a karácsonytól, akkor jobban menne az átállás az új évre, de eddig az a tendencia, hogy két hétig legalább konstans rosszkedv gyötör.
    Ezért ilyenkor próbálom minden mással feldobni ezeket a napokat.
    Most egy 2016-os naptárat csináltam, ezzel is mindenkinek Boldog Új Évet kívánok!
    Sajnos ezen nincsenek tájképek és kisállatok, de ezt leszámítva tökéletesen funkcionál.
    Mikor ősszel költözködtünk, az IKEA-ban vettem pár “írótáblát”, amikben én képeket is tartok, mert nagyon feldobják a falat, ennek a naptárnak is most az egyik ilyenben lett a helye. (erről van szó)

    naptar1

    naptar2naptar3

    Letöltés:

    2016 naptár

    Részletek
  • dec302015

    Citromos-kókuszos szeletek

    Nincs hozzászólás

    Ez is egy viszonylag gyors recept, legalábbis ahogy számoltam nem több, mint egy 3/4 óra alatt sütéssel együtt meg is van a desszert.
    Nem tudtam kreatívabb címet kitalálni neki, mint a “szeletek”, mert egy gyúrható tésztát kell felszelni 8 darabra és így kisütni.
    A végeredményt illetően máskor lehet egy kicsivel több cukrot teszek bele, de így is nagyon finom lett.

    kokuszos-szelet1

    kokuszos-szelet2

    Hozzávalók:

    250 g liszt
    1 ek sütőpor (kb 1/2 csomag)
    3 ek cukor
    1/2 tk só
    2 citrom reszelt héja
    35 g kókuszreszelék
    85 g hideg vaj
    200 ml habtejszín
    1 ek citromlé
    1 tk vanília aroma

    Mázhoz:

    125 g porcukor
    1 tk ciromhéj
    1 citrom leve

    + tetejére tetszés szerint pirított kókuszreszelék/
    kókuszforgács/szeletelt mandula


    Elkészítés:

    A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és előkészítünk egy sütőpapírral bélelt tepsit.
    Elkeverjük a lisztet a sütőporral, a cukorral, sóval, a kókuszreszelékkel és a citromhéjjal, majd a hideg vajat ezekhez morzsoljuk a kezünkkel.
    Egy másik tálban elkeverjük a tejszínt a citromlével és a vanília aromával.
    A folyékony hozzávalókat a száraz anyagokhoz öntjük, és szintén a kezünkkel összedolgozzuk a tészát.
    Lisztezett gyúródeszkán kör alakban egy ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd a kört 8 szeletre vágjuk.
    Ráemeljük a tészta darabokat a tepsire és 15-17 percig sütjük őket.

    A mázhoz elkeverjük a hozzávalókat, és amíg sül a tésztánk addig a hűtőbe tesszük.
    Mikor kihűltek a szeletek, rácsorgatjuk a citromos mázat, és megszórjuk pirított kókusszal/mandulával.

    Részletek