Blog

Desszert | Dekor

  • dec102015

    Nutellás csokis kosár

    Nincs hozzászólás

    Tudom, hogy nem egy kalóriaszegény darab, de karácsony előtt/közben/után már teljesen mindegy, mert úgyis mindenki januárban kezdi a diétát.
    Vagy minden hétfőn, ugye.
    Szóval akár vasárnap délutánra is tökéletes desszert lehet azoknak, akik valami csokisra vágynak.
    A kosár lényege, hogy a tésztát kis mélyedéssel sütjük ki a muffin formákban, így jobban meg tudjuk tölteni a krémmel.
    Nem feltétlenül kell így csinálni, később is ki lehet vágni a megsült süti tetejét, vagy el is hagyhatjuk ezt a lépést, de én jobban szeretem, ha belül is van egy kisebb dózis nutella! : )

    nutellascsokikosar

    Hozzávalók:

    A csokis kosárhoz:
    195 g cukor
    180 g vaj
    1 tojás
    1 tk vanília aroma
    155 g liszt
    50 g kakaópor
    1 tk szódabikarbóna

    A tetejére:
    250 g mascarpone
    110 g porcukor
    1 tk vanília aroma
    160 g nutella


    Elkészítés:

    A tésztához a cukrot a vajjal 5-6 percen keresztül habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a vanília aromát.
    A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a szódabikarbónával, ezt több részletben a cukros masszához adjuk.
    A muffin sütőformáit kivajazzuk, ezután a tésztából kb. 2 evőkanálnyi gombócokat formázunk.
    Minden kivajazott formába teszünk egy darabot ebből, a gombóc közepébe pedig belenyomjuk az ujjunkat.
    Egy kicsit eldolgozzuk úgy, hogy majd később sok töltelék férjen bele.

    Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 percig sütjük, majd a formában hagyva kihűtjük őket.
    Mikor szobahőmérsékletűek lettek, akkor szépen kiemeljük a sütiket a formákból.

    A krémhez összekeverjük a mascarponét, a porcukrot, a vaníliát és a nutellát.
    Egy éjszakán keresztül pihentetjük a hűtőben, majd másnap habzsákba töltve, a megsült formákat díszítjük vele.

    Részletek
  • dec052015

    Svéd fűszeres keksz

    4 hozzászólás

    A karácsonyi ajándéknak szánt sütik közül ez az egyik kedvencem.
    Az elmúlt évek alatt sokszor a tipikus mézeskalács vonalon mozogtam, de bevallom, egy kicsit már meguntam.
    Finom-finom persze az is, de ha van még jobb, akkor inkább az.
    És ez olyan.
    Nem csak arról van szó, hogy nagyon jó az íze -bár nyilván ez a központi kérdés-, de még a sütipecsét is működik nála, amiből tavaly elég tetemes mennyiséget gyűjtöttem össze.
    Csak ugye a pecsét nem minden tésztában őrzi meg a mintáját, ezért nehéz összehozni, hogy finom is és dekoratív is legyen az, amit sütünk.
    Nekem ezért ez a tökéletes karácsonyi keksz, remélem újabb 20-30 évig! : )
    A receptben olvasható golden szirupot otthon is el lehet készíteni, én tavaly kipóbáltam és nagyon jó lett, itt találtok hozzá leírást.

    svedfuszereskeksz1

    svedfuszereskeksz2


    Hozzávalók:

    1 kk őrölt fahéj
    1/2 kk őrölt gyömbér
    1/2 kk őrölt szegfűszeg
    1/2 kk őrölt kardamom
    1/4 kk őrölt szegfűbors
    1 csapott kk szódabikarbóna
    100 g vaj (szobahőmérsékletű)
    120 g nádcukor
    1 citrom reszelt héja
    100 ml golden syrup
    100 ml 30 %-os tejszín
    350 g tönkölyliszt

    Elkészítés:

    Minden tésztához valót egybe gyúrunk, és egy éjszakán keresztül folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük.
    Az egész recept akkor működik jól, ha lisztezett gyúródeszkán nagyon vékonyra (kb 2-3 mm) nyújtjuk a tésztát.
    A szirup miatt ragadni fog egy kicsit, így minidg csak annyit szedjünk ki a hűtőből, amennyivel éppen dolgozunk.
    A kiszaggatott, vagy a sütipecséttel elkészített darabokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd 180 fokon kb 8-9 perc alatt készre sütjük.

    Amennyiben gondoltok lenne az őrölt szegfűbors, kardamom, vagy a golden szirup beszerzésével, ajánlom a Vásárcsarnok melletti Ázsia Bt. -t.

    Recept: Colors in the Kitchen

    Részletek
  • dec012015

    Kakaós kalács

    1 hozzászólás

    Ebben a receptben azt szeretem a legjobban, hogy nem kell órákat tölteni a kelesztéssel, gyakorlatilag pillanatok alatt elkészül a tészta.
    Innentől kezdve a kalács összeállítására választhatjuk a hosszabb utat (amit lent, az elkészítésnél írok le), vagy a lustábbaknak van egy másik út is, amit én is sokszor használok.
    Ez annyiból áll, hogy a tésztát és a tölteléket elfelezzük, majd az így kapott 2 tészta lapot megkenjük a töltelékekkel és felcsavarjuk mindkettőt úgy, mint a bejglit.
    Ezután hosszában kettévágjuk őket, és összecsavarjuk a 2-2 szárat.
    Ebből az adagból két kalácsunk lesz, de akinek segít, annak itt van egy kis képi segítség.
    Erre a változatra nem szoktam tojást kenni a végén, hamarabb is végzünk vele, mint a másik variációval, de esztétikailag inkább a hosszú utat (lásd: lenti elkészítés) javaslom annak, aki teheti.

    Bevallom, én sokszor a tölteléket inkább fahéjra cserélem, kakaópor helyett ebből teszek bele, így is remekül működik.

    kakaoskalacs1

    kakaoskalacs2

    Hozzávalók:

    A tésztához:
    60 dkg liszt
    3 tojás sárgája
    3 ek cukor
    3-4 dl langyos tej
    2 ek olaj
    5 dkg élesztő(instant is lehet)
    1 csipet só

    A töltelékhez:
    20 dkg margarin
    17 dkg kristálycukor
    4 ek kakaópor
    1 vaniliás cukor

    A tetejére:
    1 db tojás


    Elkészítés:

    A tésztához valókat összegyúrjuk egy tálban, és lágy kelt tésztát készítünk.
    (Amennyiben még szükséges, akkor adhatunk hozzá lisztet.)
    Nem kell keleszteni, csak éppen annyi ideig, amíg a kakaós krémet összeállítjuk.

    A töltelékhez jól kikavarjuk az enyhén olvasztott margarint a cukorral és a kakaóporral.
    A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd 2 egyforma részre osztjuk.
    Ebből az egyik darabot 3 és a másik darabot is 3 részre szedjük.
    Az első 3 darabot egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a kakaós krémmel.
    (A krémet is 2 részre kell elosztani előzőleg, majd azt is 3-3 részre.)
    Feltekerjük őket úgy, mint a bejglit, majd hármas fonással kalácsot hajtogatunk belőlük.
    A másik 3 darabbal ugyanígy járunk el.
    Ebből a receptből két nagy kalácsunk lesz, amelyeket sütőpapírral bélelt, magas falú tepsibe teszünk, tetejüket pedig megkenjük tojással.
    Annál jobb, minél magasabb az edény fala, mert így csak felfelé növekedhet a kalács.
    10 perc pihenés után 35-40 percig sütjük kb. 180 fokon.

    Részletek
  • nov282015

    Karácsonyfa a falon

    Nincs hozzászólás

    Sok dolog miatt szeretem a Karácsonyt, de leginkább azért, mert “három az egyben”.
    Sütés, dekorálás, csomagolás. Minden együtt van ilyenkor, amit szeretek.
    Már régi vágyam volt egy ilyen “karácsonyfa”, mert nem kell hozzá sok minden és a lakást is feldobja.
    Mindemellett helytakarékos, olcsó és környezetbarát.
    Nyilván nem ér fel egy eredetivel, de most nem is ez a lényeg.

    A karácsonyfát egy táblafalra “ragasztottam”, ehhez pedig fényképeket válogattam az idei évről.
    A fekete-fehér fotók kicsit egységesebbé teszik az összképet és nem vonják el a figyelmet a többi elemről, ezért is szeretem őket.
    Ezen kívül még led fényfüzért, dekortapaszt, pékzsineget, apró fa csipeszeket, és a  régi karácsonyfa díszekből párat használtam fel.

    karacsonyfafalon

    Pinteresten nagyon sok jó variáció van az ilyen típusú karácsonyfákra, érdemes megnézni őket itt.

    (Dekortapasz és pékzsineg: Dekorella Shop)

    Részletek
  • nov252015

    Citromos habos pite

    1 hozzászólás

    A citrom nekem örök. Sütiben, tortakrémben, üdítőben, csak úgy magában, de még a fagyisnál is az átlag 2 gombócból az egyik, az mindig citrom.
    Pár éve kezdtem el ennek a pitének a sütését, és annyira ízlett a Férjemnek (most hirtelen pár évvel idősebbnek érzem magam ettől a mondattól), hogy azóta is mindig ezt kéri, amikor megkérdezem, hogy mit süssek.
    Időközben Édesanyám is az egyik legnagyobb tesztelője lett, egyszer 2 nagy pite járta meg a Budapest-Balaton utat (vonaton állva) csak, hogy méltó örömet szerezzen.

    citromoshabospite


    Hozzávalók:

    A tésztához
    100 g liszt
    30 g cukor
    csipet só
    70 g hideg vaj
    + 1 tojás sárgája

    A töltelékhez
    200 g cukor
    2 ek reszelt citromhéj
    60 g liszt
    3 tojás
    csipet só
    1-1,5 dl citromlé

    A tojáshabhoz
    4 tojás fehérje
    8 dkg cukor
    3 csepp citromlé


    Elkészítés:

    A lisztet, a cukrot, a sót és a vajat összemorzsoljuk a kezünkkel.
    Itt fontos megjegyezni, hogy a vaj hideg legyen és lehetőleg a legkevésbé melegítsük fel.
    Egy nagyobb, vagy 4 kisebb piteformát kivajazunk-kilisztezünk, és belenyomkodjuk az ujjunkkal a tésztát a formá(k)ba.
    Előmelegített sütőben, 180 fokon 10-15 percig elősütjük, közben összeállítjuk a citromos alapot.

    A citromlevet a tojásokkal és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sót, a citromhéjat, valamint a lisztet is.

    Mikor a tésztánk megpirult a sütőben, egy tojás sárgájával lekenjük a tetejét, majd ráöntjük a tölteléket. Nem kell megijedni, a töltelék folyós lesz, de a sütés végére nagyon szépen össze fog állni.

    180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
    Mikor kivesszük a sütőből a pitét és már egy kicsit kihűlt, akkor megcsináljuk a tojáshabos tetőt.

    A habhoz 4 tojás fehérjét felverünk, majd 3-4 adagban hozzáadjuk a kristálycukrot.
    Mikor elkezd keményedni a hab, pár csepp citromlevet is hozzáöntünk, majd még 1-2 percig verjük.
    Habzsákba töltjük, és rányomjuk a pitére.

    10 percig sütjük még a pitét,180 fokon.

    Részletek
  • nov222015

    Granola

    Nincs hozzászólás

    Azt hiszem tavaly előtt csináltam először házi müzlit.
    Dupla adagban sütöttem meg, mert nagy a család, de még így sem volt elég, olyan gyorsan elfogyott.
    Kis üvegekbe csomagolva nagyon jó ajándék szerintem, például karácsonyra.
    Én általában joghurtba szoktam keverni, de van, hogy csak simán rájárunk a konyhában, ha épp arra van dolgunk.
    Így utólag belegondolva pedig inkább ez az általános.

    granola1

    granola2

    Hozzávalók:

    200 g apró szemű zab
    100 g napraforgómag
    100 g tökmag
    kb 4 ek vaj (kissé olvasztva)
    1 dl méz
    5 tk fahéj
    2,5 tk szerecsendió
    egy csipet só

    + tetszés szerint: aszalt áfonya, mazsola, dió, mogyoró, mandula…stb

    Elkészítés:

    Minden hozzávalót egy nagyobb tálba öntök, alaposan elkeverem őket.
    Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a müzlit, és előmelegített sütőben 160 fokon 30-35 percig pirítom.
    Időközben 3-4 alkalommal átkeverem a sütőben a granolát, majd miután kivettem, kihűtöm.
    Mikor már szobahőmérsékletű, akkor fog összeállni szilárdabb müzlivé.
    Kis üvegekbe, vagy légmentesen zárható dobozba töltöm, 2-3 hétig biztosan eláll.

    (Pékzsineg és szívószál: Dekorella Shop)

    Részletek
  • nov162015

    Popcornos sajttorta

    Nincs hozzászólás

    A sajttorta rajongásom ezzel a kevésbé édes változattal csak tovább mélyült.
    A ricottától ebben a receptben tartottam egy kicsit, de végülis amiben/amin sajt van az nem lehet rossz.
    Sok sajttal gyakorlatilag majdnem mindent meg tudok enni, olyan kicsit, mint a nutella.
    Csak azt sajnálom ilyenkor, hogy egy estét várni kell a kóstolásra.

    popcornos-sajttorta


    Hozzávalók:

    A keksz alaphoz:
    200 g háztartási keksz
    100 g sótlan vaj

    A sajttortához:
    500 g Philadelphia natúr krémsajt
    250 g ricotta
    120 g barna cukor
    4 tojás
    0,5 tk só
    2 tk vanília kivonat
    100 ml zsíros tejszín (30%-os)

    A karamellhez:
    200 g cukor
    100 g sótlan vaj
    200 ml zsíros tejszín (30%-os)

    + vajas popcorn


    Elkészítés:

    A keksz alaphoz a háztartási kekszet robotgépben összetörjük, vagy egy sodrófával apróvá zúzzuk. Az enyhén olvasztott vajat elkeverjük a keksszel, és egy – alulról sütőpapírral bélelt – kapcsos tortaformába (kb. 22-23 cm) nyomkodjuk, egyenletesen.
    Előmelegített sütőben 160 fokon sütjük 10 percig.

    A sajttortához a krémsajtot és a ricottát kézi mixerrel eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és további 2-3 percig keverjük.
    Ezután a tojásokat is hozzáadjuk, végül beletesszük a sót, a vanília kivonatot és a tejszínt is. A mixerrel ezt követően még 4-5 percig jó alaposan eldolgozzuk a hozzávalókat.

    Mikor a keksz alapunk kihűlt, a tortaformát kívülről többszörösen körbetekerjük alufóliával és belehelyezzük egy mély tepsibe. Enyhén forrásban lévő vizet öntünk köré úgy, hogy a tortaforma 3/4-ig érjen a víz. A tortaformába beleöntjük a sajtkrémet és előmelegített sütőben 165 fokon sütjük 90 percig. 30 perc elteltével a tetejét befedjük alufóliával, de érdemes a sütés előtt még 10-15 percre újra sülni hagyni a tetejét is.

    A tortát egy éjszakán keresztül érdemes pihentetni.

    A karamell öntethez egy tapadásmentes edényben felhevítjük közepes lángon a cukrot, majd mikor aranybarnára olvadt, hozzáadjuk a vajat. A tűzön 2-3 percig kevergetjük, végül hozzáöntjük a tejszínt is, amivel újabb 2-3 percig összefőzzük. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd üvegbe tölthetjük.

    Másnap leöntjük a tortát a karamellás öntettel, valamint díszíthetjük vajas popcornnal is, melyet előzőleg a karamellás szószba forgattunk.

    Részletek
  • nov152015

    Sütőtökös kenyér

    Nincs hozzászólás

    A sütőtök egy megosztó étel, de én nagyon szeretem.
    Ebben a receptben pedig pont az a jó, hogy annak is ízleni fog, aki nem rajong érte, mert a fahéj-szerecsendió-szegfűszeg hármasa annyira elnyomja a sütőtököt, hogy igazából nem is érezni benne.
    A “kenyér” megnevezés pedig ne riasszon el senkit, egy nagyon puha állagú süti a végeredmény.

    sutotokoskenyer
    Hozzávalók:
    230 g liszt
    1 tk szódabikarbóna
    3 tk őrölt fahéj
    1/4 tk őrölt szerecsendió
    1/4 tk őrölt szegfűszeg
    3/4 tk só
    2 db tojás
    150 g cukor
    100 g barna cukor (light brown sugar)
    350 g sütőtök
    120 ml napraforgó olaj
    60 ml narancslé
    120 g étcsokoládé


    Elkészítés:

    A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
    A tököt félbevágjuk, kimagozzuk és nagyobb darabokra szeljük.
    Sütőpapírral bélelt tepsiben legalább 50-60 percig sütjük.

    Egy tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget és a sót.
    Egy másik edényben a tojáshoz adjuk a kristálycukrot, valamint a barna cukrot, és ezt is összedolgozzuk.
    A kimért, sült sütőtök püréhez öntjük a narancslevet és az olajat, majd hozzáadjuk a tojásos-cukros masszát.
    Végül a száraz, lisztes hozzávalókat is apránként beleforgatjuk, és óvatosan hozzáadjuk az apróra vágott csokidarabokat.
    Egy kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát és 180 fokon 60-65 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
    A sütés felénél letakarhatjuk alufóliával a tetejét, ha túlságosan pirulni kezd a kenyér.

    Részletek