- dec152015
Karácsonyi sablon
3 hozzászólásRészletekNagyon szeretem az internetről letöltött, kinyomtatható sablonokat.
Minden évben elterveztem, hogy csinálok egy sajátot is, mert a külföldi “merry christmas”,”merry and bright” és hasonló angol jellegű szavakat annyira nem szerettem volna az ajándékokra kötni.
Most sikerült összetennem egyet, ami lehet nem olyan jó, de legalább magyar.
Az a legjobb, ha egy kicsit keményebb papírra nyomtatjuk ki az egész dokumentumot, ezért én 250 grammos papírt választottam erre.
Kivágtam a kártyákat, lyukasztóval átmentem minden darab tetején, majd madzagot kötöttem rá.
Ha nektek is tetszik, akkor töltsétek le, vigyétek el egy fénymásoló szalonba és használjátok az ajándékaitokon.
Én már leteszteltem, ez lett a végeredmény:[Nem található a letöltés]
30bernuskaa - dec102015
Nutellás csokis kosár
Nincs hozzászólásRészletekTudom, hogy nem egy kalóriaszegény darab, de karácsony előtt/közben/után már teljesen mindegy, mert úgyis mindenki januárban kezdi a diétát.
Vagy minden hétfőn, ugye.
Szóval akár vasárnap délutánra is tökéletes desszert lehet azoknak, akik valami csokisra vágynak.
A kosár lényege, hogy a tésztát kis mélyedéssel sütjük ki a muffin formákban, így jobban meg tudjuk tölteni a krémmel.
Nem feltétlenül kell így csinálni, később is ki lehet vágni a megsült süti tetejét, vagy el is hagyhatjuk ezt a lépést, de én jobban szeretem, ha belül is van egy kisebb dózis nutella! : )Hozzávalók:
A csokis kosárhoz:
195 g cukor
180 g vaj
1 tojás
1 tk vanília aroma
155 g liszt
50 g kakaópor
1 tk szódabikarbónaA tetejére:
250 g mascarpone
110 g porcukor
1 tk vanília aroma
160 g nutella
Elkészítés:A tésztához a cukrot a vajjal 5-6 percen keresztül habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a vanília aromát.
A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a szódabikarbónával, ezt több részletben a cukros masszához adjuk.
A muffin sütőformáit kivajazzuk, ezután a tésztából kb. 2 evőkanálnyi gombócokat formázunk.
Minden kivajazott formába teszünk egy darabot ebből, a gombóc közepébe pedig belenyomjuk az ujjunkat.
Egy kicsit eldolgozzuk úgy, hogy majd később sok töltelék férjen bele.Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 percig sütjük, majd a formában hagyva kihűtjük őket.
Mikor szobahőmérsékletűek lettek, akkor szépen kiemeljük a sütiket a formákból.A krémhez összekeverjük a mascarponét, a porcukrot, a vaníliát és a nutellát.
Egy éjszakán keresztül pihentetjük a hűtőben, majd másnap habzsákba töltve, a megsült formákat díszítjük vele.bernuskaa - dec052015
Svéd fűszeres keksz
4 hozzászólásRészletekA karácsonyi ajándéknak szánt sütik közül ez az egyik kedvencem.
Az elmúlt évek alatt sokszor a tipikus mézeskalács vonalon mozogtam, de bevallom, egy kicsit már meguntam.
Finom-finom persze az is, de ha van még jobb, akkor inkább az.
És ez olyan.
Nem csak arról van szó, hogy nagyon jó az íze -bár nyilván ez a központi kérdés-, de még a sütipecsét is működik nála, amiből tavaly elég tetemes mennyiséget gyűjtöttem össze.
Csak ugye a pecsét nem minden tésztában őrzi meg a mintáját, ezért nehéz összehozni, hogy finom is és dekoratív is legyen az, amit sütünk.
Nekem ezért ez a tökéletes karácsonyi keksz, remélem újabb 20-30 évig! : )
A receptben olvasható golden szirupot otthon is el lehet készíteni, én tavaly kipóbáltam és nagyon jó lett, itt találtok hozzá leírást.
Hozzávalók:1 kk őrölt fahéj
1/2 kk őrölt gyömbér
1/2 kk őrölt szegfűszeg
1/2 kk őrölt kardamom
1/4 kk őrölt szegfűbors
1 csapott kk szódabikarbóna
100 g vaj (szobahőmérsékletű)
120 g nádcukor
1 citrom reszelt héja
100 ml golden syrup
100 ml 30 %-os tejszín
350 g tönkölylisztElkészítés:
Minden tésztához valót egybe gyúrunk, és egy éjszakán keresztül folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük.
Az egész recept akkor működik jól, ha lisztezett gyúródeszkán nagyon vékonyra (kb 2-3 mm) nyújtjuk a tésztát.
A szirup miatt ragadni fog egy kicsit, így minidg csak annyit szedjünk ki a hűtőből, amennyivel éppen dolgozunk.
A kiszaggatott, vagy a sütipecséttel elkészített darabokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd 180 fokon kb 8-9 perc alatt készre sütjük.Amennyiben gondoltok lenne az őrölt szegfűbors, kardamom, vagy a golden szirup beszerzésével, ajánlom a Vásárcsarnok melletti Ázsia Bt. -t.
Recept: Colors in the Kitchen
bernuskaa - dec012015
Kakaós kalács
1 hozzászólásRészletekEbben a receptben azt szeretem a legjobban, hogy nem kell órákat tölteni a kelesztéssel, gyakorlatilag pillanatok alatt elkészül a tészta.
Innentől kezdve a kalács összeállítására választhatjuk a hosszabb utat (amit lent, az elkészítésnél írok le), vagy a lustábbaknak van egy másik út is, amit én is sokszor használok.
Ez annyiból áll, hogy a tésztát és a tölteléket elfelezzük, majd az így kapott 2 tészta lapot megkenjük a töltelékekkel és felcsavarjuk mindkettőt úgy, mint a bejglit.
Ezután hosszában kettévágjuk őket, és összecsavarjuk a 2-2 szárat.
Ebből az adagból két kalácsunk lesz, de akinek segít, annak itt van egy kis képi segítség.
Erre a változatra nem szoktam tojást kenni a végén, hamarabb is végzünk vele, mint a másik variációval, de esztétikailag inkább a hosszú utat (lásd: lenti elkészítés) javaslom annak, aki teheti.Bevallom, én sokszor a tölteléket inkább fahéjra cserélem, kakaópor helyett ebből teszek bele, így is remekül működik.
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
3 tojás sárgája
3 ek cukor
3-4 dl langyos tej
2 ek olaj
5 dkg élesztő(instant is lehet)
1 csipet sóA töltelékhez:
20 dkg margarin
17 dkg kristálycukor
4 ek kakaópor
1 vaniliás cukorA tetejére:
1 db tojás
Elkészítés:A tésztához valókat összegyúrjuk egy tálban, és lágy kelt tésztát készítünk.
(Amennyiben még szükséges, akkor adhatunk hozzá lisztet.)
Nem kell keleszteni, csak éppen annyi ideig, amíg a kakaós krémet összeállítjuk.A töltelékhez jól kikavarjuk az enyhén olvasztott margarint a cukorral és a kakaóporral.
A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd 2 egyforma részre osztjuk.
Ebből az egyik darabot 3 és a másik darabot is 3 részre szedjük.
Az első 3 darabot egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a kakaós krémmel.
(A krémet is 2 részre kell elosztani előzőleg, majd azt is 3-3 részre.)
Feltekerjük őket úgy, mint a bejglit, majd hármas fonással kalácsot hajtogatunk belőlük.
A másik 3 darabbal ugyanígy járunk el.
Ebből a receptből két nagy kalácsunk lesz, amelyeket sütőpapírral bélelt, magas falú tepsibe teszünk, tetejüket pedig megkenjük tojással.
Annál jobb, minél magasabb az edény fala, mert így csak felfelé növekedhet a kalács.
10 perc pihenés után 35-40 percig sütjük kb. 180 fokon.bernuskaa - nov282015
Karácsonyfa a falon
Nincs hozzászólásRészletekSok dolog miatt szeretem a Karácsonyt, de leginkább azért, mert “három az egyben”.
Sütés, dekorálás, csomagolás. Minden együtt van ilyenkor, amit szeretek.
Már régi vágyam volt egy ilyen “karácsonyfa”, mert nem kell hozzá sok minden és a lakást is feldobja.
Mindemellett helytakarékos, olcsó és környezetbarát.
Nyilván nem ér fel egy eredetivel, de most nem is ez a lényeg.A karácsonyfát egy táblafalra “ragasztottam”, ehhez pedig fényképeket válogattam az idei évről.
A fekete-fehér fotók kicsit egységesebbé teszik az összképet és nem vonják el a figyelmet a többi elemről, ezért is szeretem őket.
Ezen kívül még led fényfüzért, dekortapaszt, pékzsineget, apró fa csipeszeket, és a régi karácsonyfa díszekből párat használtam fel.Pinteresten nagyon sok jó variáció van az ilyen típusú karácsonyfákra, érdemes megnézni őket itt.
(Dekortapasz és pékzsineg: Dekorella Shop)
bernuskaa - nov252015
Citromos habos pite
1 hozzászólásRészletekA citrom nekem örök. Sütiben, tortakrémben, üdítőben, csak úgy magában, de még a fagyisnál is az átlag 2 gombócból az egyik, az mindig citrom.
Pár éve kezdtem el ennek a pitének a sütését, és annyira ízlett a Férjemnek (most hirtelen pár évvel idősebbnek érzem magam ettől a mondattól), hogy azóta is mindig ezt kéri, amikor megkérdezem, hogy mit süssek.
Időközben Édesanyám is az egyik legnagyobb tesztelője lett, egyszer 2 nagy pite járta meg a Budapest-Balaton utat (vonaton állva) csak, hogy méltó örömet szerezzen.
Hozzávalók:A tésztához
100 g liszt
30 g cukor
csipet só
70 g hideg vaj
+ 1 tojás sárgájaA töltelékhez
200 g cukor
2 ek reszelt citromhéj
60 g liszt
3 tojás
csipet só
1-1,5 dl citromléA tojáshabhoz
4 tojás fehérje
8 dkg cukor
3 csepp citromlé
Elkészítés:A lisztet, a cukrot, a sót és a vajat összemorzsoljuk a kezünkkel.
Itt fontos megjegyezni, hogy a vaj hideg legyen és lehetőleg a legkevésbé melegítsük fel.
Egy nagyobb, vagy 4 kisebb piteformát kivajazunk-kilisztezünk, és belenyomkodjuk az ujjunkkal a tésztát a formá(k)ba.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 10-15 percig elősütjük, közben összeállítjuk a citromos alapot.A citromlevet a tojásokkal és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sót, a citromhéjat, valamint a lisztet is.
Mikor a tésztánk megpirult a sütőben, egy tojás sárgájával lekenjük a tetejét, majd ráöntjük a tölteléket. Nem kell megijedni, a töltelék folyós lesz, de a sütés végére nagyon szépen össze fog állni.
180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
Mikor kivesszük a sütőből a pitét és már egy kicsit kihűlt, akkor megcsináljuk a tojáshabos tetőt.A habhoz 4 tojás fehérjét felverünk, majd 3-4 adagban hozzáadjuk a kristálycukrot.
Mikor elkezd keményedni a hab, pár csepp citromlevet is hozzáöntünk, majd még 1-2 percig verjük.
Habzsákba töltjük, és rányomjuk a pitére.10 percig sütjük még a pitét,180 fokon.
bernuskaa - nov222015
Granola
Nincs hozzászólásRészletekAzt hiszem tavaly előtt csináltam először házi müzlit.
Dupla adagban sütöttem meg, mert nagy a család, de még így sem volt elég, olyan gyorsan elfogyott.
Kis üvegekbe csomagolva nagyon jó ajándék szerintem, például karácsonyra.
Én általában joghurtba szoktam keverni, de van, hogy csak simán rájárunk a konyhában, ha épp arra van dolgunk.
Így utólag belegondolva pedig inkább ez az általános.Hozzávalók:
200 g apró szemű zab
100 g napraforgómag
100 g tökmag
kb 4 ek vaj (kissé olvasztva)
1 dl méz
5 tk fahéj
2,5 tk szerecsendió
egy csipet só+ tetszés szerint: aszalt áfonya, mazsola, dió, mogyoró, mandula…stb
Elkészítés:
Minden hozzávalót egy nagyobb tálba öntök, alaposan elkeverem őket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a müzlit, és előmelegített sütőben 160 fokon 30-35 percig pirítom.
Időközben 3-4 alkalommal átkeverem a sütőben a granolát, majd miután kivettem, kihűtöm.
Mikor már szobahőmérsékletű, akkor fog összeállni szilárdabb müzlivé.
Kis üvegekbe, vagy légmentesen zárható dobozba töltöm, 2-3 hétig biztosan eláll.(Pékzsineg és szívószál: Dekorella Shop)
bernuskaa - nov162015
Popcornos sajttorta
Nincs hozzászólásRészletekA sajttorta rajongásom ezzel a kevésbé édes változattal csak tovább mélyült.
A ricottától ebben a receptben tartottam egy kicsit, de végülis amiben/amin sajt van az nem lehet rossz.
Sok sajttal gyakorlatilag majdnem mindent meg tudok enni, olyan kicsit, mint a nutella.
Csak azt sajnálom ilyenkor, hogy egy estét várni kell a kóstolásra.
Hozzávalók:
A keksz alaphoz:
200 g háztartási keksz
100 g sótlan vajA sajttortához:
500 g Philadelphia natúr krémsajt
250 g ricotta
120 g barna cukor
4 tojás
0,5 tk só
2 tk vanília kivonat
100 ml zsíros tejszín (30%-os)A karamellhez:
200 g cukor
100 g sótlan vaj
200 ml zsíros tejszín (30%-os)+ vajas popcorn
Elkészítés:A keksz alaphoz a háztartási kekszet robotgépben összetörjük, vagy egy sodrófával apróvá zúzzuk. Az enyhén olvasztott vajat elkeverjük a keksszel, és egy – alulról sütőpapírral bélelt – kapcsos tortaformába (kb. 22-23 cm) nyomkodjuk, egyenletesen.
Előmelegített sütőben 160 fokon sütjük 10 percig.A sajttortához a krémsajtot és a ricottát kézi mixerrel eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és további 2-3 percig keverjük.
Ezután a tojásokat is hozzáadjuk, végül beletesszük a sót, a vanília kivonatot és a tejszínt is. A mixerrel ezt követően még 4-5 percig jó alaposan eldolgozzuk a hozzávalókat.Mikor a keksz alapunk kihűlt, a tortaformát kívülről többszörösen körbetekerjük alufóliával és belehelyezzük egy mély tepsibe. Enyhén forrásban lévő vizet öntünk köré úgy, hogy a tortaforma 3/4-ig érjen a víz. A tortaformába beleöntjük a sajtkrémet és előmelegített sütőben 165 fokon sütjük 90 percig. 30 perc elteltével a tetejét befedjük alufóliával, de érdemes a sütés előtt még 10-15 percre újra sülni hagyni a tetejét is.
A tortát egy éjszakán keresztül érdemes pihentetni.
A karamell öntethez egy tapadásmentes edényben felhevítjük közepes lángon a cukrot, majd mikor aranybarnára olvadt, hozzáadjuk a vajat. A tűzön 2-3 percig kevergetjük, végül hozzáöntjük a tejszínt is, amivel újabb 2-3 percig összefőzzük. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd üvegbe tölthetjük.
Másnap leöntjük a tortát a karamellás öntettel, valamint díszíthetjük vajas popcornnal is, melyet előzőleg a karamellás szószba forgattunk.
bernuskaa - nov152015
Sütőtökös kenyér
Nincs hozzászólásRészletekA sütőtök egy megosztó étel, de én nagyon szeretem.
Ebben a receptben pedig pont az a jó, hogy annak is ízleni fog, aki nem rajong érte, mert a fahéj-szerecsendió-szegfűszeg hármasa annyira elnyomja a sütőtököt, hogy igazából nem is érezni benne.
A “kenyér” megnevezés pedig ne riasszon el senkit, egy nagyon puha állagú süti a végeredmény.
Hozzávalók:
230 g liszt
1 tk szódabikarbóna
3 tk őrölt fahéj
1/4 tk őrölt szerecsendió
1/4 tk őrölt szegfűszeg
3/4 tk só
2 db tojás
150 g cukor
100 g barna cukor (light brown sugar)
350 g sütőtök
120 ml napraforgó olaj
60 ml narancslé
120 g étcsokoládé
Elkészítés:A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A tököt félbevágjuk, kimagozzuk és nagyobb darabokra szeljük.
Sütőpapírral bélelt tepsiben legalább 50-60 percig sütjük.Egy tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget és a sót.
Egy másik edényben a tojáshoz adjuk a kristálycukrot, valamint a barna cukrot, és ezt is összedolgozzuk.
A kimért, sült sütőtök püréhez öntjük a narancslevet és az olajat, majd hozzáadjuk a tojásos-cukros masszát.
Végül a száraz, lisztes hozzávalókat is apránként beleforgatjuk, és óvatosan hozzáadjuk az apróra vágott csokidarabokat.
Egy kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát és 180 fokon 60-65 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A sütés felénél letakarhatjuk alufóliával a tetejét, ha túlságosan pirulni kezd a kenyér.bernuskaa