Blog

Desszert | Dekor

  • nov162015

    Popcornos sajttorta

    Nincs hozzászólás

    A sajttorta rajongásom ezzel a kevésbé édes változattal csak tovább mélyült.
    A ricottától ebben a receptben tartottam egy kicsit, de végülis amiben/amin sajt van az nem lehet rossz.
    Sok sajttal gyakorlatilag majdnem mindent meg tudok enni, olyan kicsit, mint a nutella.
    Csak azt sajnálom ilyenkor, hogy egy estét várni kell a kóstolásra.

    popcornos-sajttorta


    Hozzávalók:

    A keksz alaphoz:
    200 g háztartási keksz
    100 g sótlan vaj

    A sajttortához:
    500 g Philadelphia natúr krémsajt
    250 g ricotta
    120 g barna cukor
    4 tojás
    0,5 tk só
    2 tk vanília kivonat
    100 ml zsíros tejszín (30%-os)

    A karamellhez:
    200 g cukor
    100 g sótlan vaj
    200 ml zsíros tejszín (30%-os)

    + vajas popcorn


    Elkészítés:

    A keksz alaphoz a háztartási kekszet robotgépben összetörjük, vagy egy sodrófával apróvá zúzzuk. Az enyhén olvasztott vajat elkeverjük a keksszel, és egy – alulról sütőpapírral bélelt – kapcsos tortaformába (kb. 22-23 cm) nyomkodjuk, egyenletesen.
    Előmelegített sütőben 160 fokon sütjük 10 percig.

    A sajttortához a krémsajtot és a ricottát kézi mixerrel eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és további 2-3 percig keverjük.
    Ezután a tojásokat is hozzáadjuk, végül beletesszük a sót, a vanília kivonatot és a tejszínt is. A mixerrel ezt követően még 4-5 percig jó alaposan eldolgozzuk a hozzávalókat.

    Mikor a keksz alapunk kihűlt, a tortaformát kívülről többszörösen körbetekerjük alufóliával és belehelyezzük egy mély tepsibe. Enyhén forrásban lévő vizet öntünk köré úgy, hogy a tortaforma 3/4-ig érjen a víz. A tortaformába beleöntjük a sajtkrémet és előmelegített sütőben 165 fokon sütjük 90 percig. 30 perc elteltével a tetejét befedjük alufóliával, de érdemes a sütés előtt még 10-15 percre újra sülni hagyni a tetejét is.

    A tortát egy éjszakán keresztül érdemes pihentetni.

    A karamell öntethez egy tapadásmentes edényben felhevítjük közepes lángon a cukrot, majd mikor aranybarnára olvadt, hozzáadjuk a vajat. A tűzön 2-3 percig kevergetjük, végül hozzáöntjük a tejszínt is, amivel újabb 2-3 percig összefőzzük. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd üvegbe tölthetjük.

    Másnap leöntjük a tortát a karamellás öntettel, valamint díszíthetjük vajas popcornnal is, melyet előzőleg a karamellás szószba forgattunk.

    Részletek
  • nov152015

    Sütőtökös kenyér

    Nincs hozzászólás

    A sütőtök egy megosztó étel, de én nagyon szeretem.
    Ebben a receptben pedig pont az a jó, hogy annak is ízleni fog, aki nem rajong érte, mert a fahéj-szerecsendió-szegfűszeg hármasa annyira elnyomja a sütőtököt, hogy igazából nem is érezni benne.
    A “kenyér” megnevezés pedig ne riasszon el senkit, egy nagyon puha állagú süti a végeredmény.

    sutotokoskenyer
    Hozzávalók:
    230 g liszt
    1 tk szódabikarbóna
    3 tk őrölt fahéj
    1/4 tk őrölt szerecsendió
    1/4 tk őrölt szegfűszeg
    3/4 tk só
    2 db tojás
    150 g cukor
    100 g barna cukor (light brown sugar)
    350 g sütőtök
    120 ml napraforgó olaj
    60 ml narancslé
    120 g étcsokoládé


    Elkészítés:

    A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
    A tököt félbevágjuk, kimagozzuk és nagyobb darabokra szeljük.
    Sütőpapírral bélelt tepsiben legalább 50-60 percig sütjük.

    Egy tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget és a sót.
    Egy másik edényben a tojáshoz adjuk a kristálycukrot, valamint a barna cukrot, és ezt is összedolgozzuk.
    A kimért, sült sütőtök püréhez öntjük a narancslevet és az olajat, majd hozzáadjuk a tojásos-cukros masszát.
    Végül a száraz, lisztes hozzávalókat is apránként beleforgatjuk, és óvatosan hozzáadjuk az apróra vágott csokidarabokat.
    Egy kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát és 180 fokon 60-65 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
    A sütés felénél letakarhatjuk alufóliával a tetejét, ha túlságosan pirulni kezd a kenyér.

    Részletek