- nov162015
Popcornos sajttorta
Nincs hozzászólásRészletekA sajttorta rajongásom ezzel a kevésbé édes változattal csak tovább mélyült.
A ricottától ebben a receptben tartottam egy kicsit, de végülis amiben/amin sajt van az nem lehet rossz.
Sok sajttal gyakorlatilag majdnem mindent meg tudok enni, olyan kicsit, mint a nutella.
Csak azt sajnálom ilyenkor, hogy egy estét várni kell a kóstolásra.
Hozzávalók:
A keksz alaphoz:
200 g háztartási keksz
100 g sótlan vajA sajttortához:
500 g Philadelphia natúr krémsajt
250 g ricotta
120 g barna cukor
4 tojás
0,5 tk só
2 tk vanília kivonat
100 ml zsíros tejszín (30%-os)A karamellhez:
200 g cukor
100 g sótlan vaj
200 ml zsíros tejszín (30%-os)+ vajas popcorn
Elkészítés:A keksz alaphoz a háztartási kekszet robotgépben összetörjük, vagy egy sodrófával apróvá zúzzuk. Az enyhén olvasztott vajat elkeverjük a keksszel, és egy – alulról sütőpapírral bélelt – kapcsos tortaformába (kb. 22-23 cm) nyomkodjuk, egyenletesen.
Előmelegített sütőben 160 fokon sütjük 10 percig.A sajttortához a krémsajtot és a ricottát kézi mixerrel eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és további 2-3 percig keverjük.
Ezután a tojásokat is hozzáadjuk, végül beletesszük a sót, a vanília kivonatot és a tejszínt is. A mixerrel ezt követően még 4-5 percig jó alaposan eldolgozzuk a hozzávalókat.Mikor a keksz alapunk kihűlt, a tortaformát kívülről többszörösen körbetekerjük alufóliával és belehelyezzük egy mély tepsibe. Enyhén forrásban lévő vizet öntünk köré úgy, hogy a tortaforma 3/4-ig érjen a víz. A tortaformába beleöntjük a sajtkrémet és előmelegített sütőben 165 fokon sütjük 90 percig. 30 perc elteltével a tetejét befedjük alufóliával, de érdemes a sütés előtt még 10-15 percre újra sülni hagyni a tetejét is.
A tortát egy éjszakán keresztül érdemes pihentetni.
A karamell öntethez egy tapadásmentes edényben felhevítjük közepes lángon a cukrot, majd mikor aranybarnára olvadt, hozzáadjuk a vajat. A tűzön 2-3 percig kevergetjük, végül hozzáöntjük a tejszínt is, amivel újabb 2-3 percig összefőzzük. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd üvegbe tölthetjük.
Másnap leöntjük a tortát a karamellás öntettel, valamint díszíthetjük vajas popcornnal is, melyet előzőleg a karamellás szószba forgattunk.
00bernuskaa - nov152015
Sütőtökös kenyér
Nincs hozzászólásRészletekA sütőtök egy megosztó étel, de én nagyon szeretem.
Ebben a receptben pedig pont az a jó, hogy annak is ízleni fog, aki nem rajong érte, mert a fahéj-szerecsendió-szegfűszeg hármasa annyira elnyomja a sütőtököt, hogy igazából nem is érezni benne.
A “kenyér” megnevezés pedig ne riasszon el senkit, egy nagyon puha állagú süti a végeredmény.
Hozzávalók:
230 g liszt
1 tk szódabikarbóna
3 tk őrölt fahéj
1/4 tk őrölt szerecsendió
1/4 tk őrölt szegfűszeg
3/4 tk só
2 db tojás
150 g cukor
100 g barna cukor (light brown sugar)
350 g sütőtök
120 ml napraforgó olaj
60 ml narancslé
120 g étcsokoládé
Elkészítés:A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A tököt félbevágjuk, kimagozzuk és nagyobb darabokra szeljük.
Sütőpapírral bélelt tepsiben legalább 50-60 percig sütjük.Egy tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget és a sót.
Egy másik edényben a tojáshoz adjuk a kristálycukrot, valamint a barna cukrot, és ezt is összedolgozzuk.
A kimért, sült sütőtök püréhez öntjük a narancslevet és az olajat, majd hozzáadjuk a tojásos-cukros masszát.
Végül a száraz, lisztes hozzávalókat is apránként beleforgatjuk, és óvatosan hozzáadjuk az apróra vágott csokidarabokat.
Egy kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát és 180 fokon 60-65 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A sütés felénél letakarhatjuk alufóliával a tetejét, ha túlságosan pirulni kezd a kenyér.bernuskaa