Blog

Desszert | Dekor

  • nov152015

    Sütőtökös kenyér

    Nincs hozzászólás

    A sütőtök egy megosztó étel, de én nagyon szeretem.
    Ebben a receptben pedig pont az a jó, hogy annak is ízleni fog, aki nem rajong érte, mert a fahéj-szerecsendió-szegfűszeg hármasa annyira elnyomja a sütőtököt, hogy igazából nem is érezni benne.
    A “kenyér” megnevezés pedig ne riasszon el senkit, egy nagyon puha állagú süti a végeredmény.

    sutotokoskenyer
    Hozzávalók:
    230 g liszt
    1 tk szódabikarbóna
    3 tk őrölt fahéj
    1/4 tk őrölt szerecsendió
    1/4 tk őrölt szegfűszeg
    3/4 tk só
    2 db tojás
    150 g cukor
    100 g barna cukor (light brown sugar)
    350 g sütőtök
    120 ml napraforgó olaj
    60 ml narancslé
    120 g étcsokoládé


    Elkészítés:

    A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
    A tököt félbevágjuk, kimagozzuk és nagyobb darabokra szeljük.
    Sütőpapírral bélelt tepsiben legalább 50-60 percig sütjük.

    Egy tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget és a sót.
    Egy másik edényben a tojáshoz adjuk a kristálycukrot, valamint a barna cukrot, és ezt is összedolgozzuk.
    A kimért, sült sütőtök püréhez öntjük a narancslevet és az olajat, majd hozzáadjuk a tojásos-cukros masszát.
    Végül a száraz, lisztes hozzávalókat is apránként beleforgatjuk, és óvatosan hozzáadjuk az apróra vágott csokidarabokat.
    Egy kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát és 180 fokon 60-65 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
    A sütés felénél letakarhatjuk alufóliával a tetejét, ha túlságosan pirulni kezd a kenyér.

    Részletek