Ez a recept már régóta itt van a piszkozatok között, nem tudom eddig miért nem osztottam meg, mert az egyik kedvenc citromos sütim a pite mellett.
Most rádöbbentem, hogy ez már a harmadik ilyen téma, ami nagyon részrehajló, így egy ideig leállok a citrom mániámmal.
Csak még ezt az egyet megosztom, mert e nélkül nem lenne teljes a “kollekció”.
Én leginkább vajjal eszem, de önmagában is nagyon finom!
Hozzávalók:
A kenyérhez
210 g cukor
2 citrom reszelt héja
3 tojás
1/2 tk vanília aroma
1,2 dl tej
3 ek citromlé
230 g liszt
1,5 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
1 ek chia mag vagy mák
105 g olvasztott vaj
A mázhoz
80 g porcukor
3 ek citromlé
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és előkészítünk egy sütőpapírral bélelt kenyér formát.
Egy nagyobb edényben összekeverjük a cukrot és a citrom héjat, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vanília aromát (ebben az edényben fog a végén minden összeállni).
A folyékony hozzávalókhoz egy külön edényben elkeverjük a tejet a citromlével.
A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót egy harmadik tálban összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a cukros-tojásos masszához, óvatosan beleadagolva a tejjel elkevert citromlevet is.
Alaposan összekeverjük a hozzávalókat, végül az olvasztott vajat és a mákot/chia magot is a masszához adjuk.
A sütőpapírral bélelt kenyérformába öntjük a tésztát és kb 45-55 percig sütjük.
Mikor szobahőmérsékletűre hűlt a kenyér, akkor ráöntjük a porcukorral elkevert citromlevet és betesszük a hűtőbe, hogy a máz megszilárduljon rajta.