Diy fülbevalók

Diy fülbevalók
2021-04-11 bernuskaa
In Blog

Először is hangsúlyozom, hogy ennek az ötlete nem az én fejemből pattant ki, én is egy képbe futottam bele, ami megtetszett, így gondoltam kipróbálom ezt a süthető gyurmás ékszer készítést. Nem csak fülbevaló, de nyaklánc is készíthető belőle, sőt gyakorlatilag minden is, mert ha rákerestek a polimer clay kifejezésre, akkor kitárul a világ ezen a téren!
Én most Anyák napja alkalmából osztom meg ezt az ötletet, de tényleg Karácsonyra, szülinapokra, gyakorlatilag bármilyen alkalomra tökéletes saját készítésű ajándék lehet.

Igyekeztem mindent egy helyről beszerezni, nekem ez nagyon fontos, mert őszintén szólva nem szeretem, mikor egy adott oldalról ezt meg azt meg tudom venni, de valami meg nincs vagy hiányzik, így én addig szoktam keresgélni, amíg mindent egy webshopból meg tudok rendelni. Nyilván a szállítási költség szempontjából is, és a csomagolás terén sem elhanyagolható dolgok ezek. Nem reklám, de a Művészellátóból rendeltem most mindent, innen egyébként sokszor szoktam rendelni, mert elég széles a termék kínálatuk. Süthető gyurmából a professional típust választottam, ez keményebb állagú mint a soft típus, így kicsit nehezebben formázható talán, viszont nehezebben is deformálódik, könnyebben megtartja az alakját. Tehát ne egy nagyon puha gyurmára gondoljunk, de átgyúrva teljesen kezelhető. Én feketét, fehéret, terrakottát, bézs színt, barnát, kéket, szürkét rendeltem és ezek mellé pedig fülbevaló alapot is.
Itt arany és fém színű bedugós és akasztós alapot is választottam, valamint szerelőkarikát kisebb és nagyobb méretben is,
ugyanilyen színekből. De akkor lássuk is, hogy pontosan miket rendeltem és mi kell hozzá még:

 • FIMO Professional süthető gyurma, 85 g (fekete, fehér, delfinszürke, terrakotta, pezsgő)
 • FIMO Soft süthető gyurma, 57 g (karamell, szahara)
 • Fülbevaló alap, bedugós – aranyszínű és ródium színben, 4 mm
 • Fülbevaló alap, horog – ródium és arany színben
 • Szerelőkarika, szimpla – ródium és arany színben, 7 mm és 5 mm is (de a 7-es hasznosabb volt)
 • valamilyen kis sodrófa (én egy fa rudat találtam itthon, aminek egy kisebb darabjával sodortam, de jó egy kisebb üveg flakon is)
 • pillanatragasztó
 • harapófogó (szerelőkarikához majd)
 • alkohol és fülpálcika
 • kés
 • valamilyen kiszúró ha van, vagy kupak (bármi amivel szebben lehet mondjuk egy kört kiszúrni, mint késsel kivágni)
 • simító (én ehhez fondant hoz való simítót használtam, mert volt itthon, de bármi jó, akár egy könyv is, amivel egyenletes felületű kis hurkákat tudunk gyúrni. A kezünkkel sajnos hepehupás lesz a végeredmény.)

Elkészítés

Nagyon sok inspirációs képet találtok fent a neten, nekem annyi tippem lenne, hogy ha szép egyenletes hengert, hurkát szeretnétek készíteni, mint nálam is a szivárványos fülbevaló mondjuk, akkor ne a kezetekkel gyúrjátok ki, mert egyenetlen lesz a végeredmény, hanem először gyúrjátok meg kézzel, majd tegyetek rá egy könyvet vagy egy vágódeszkát akár (nekem fondant simítom volt itthon), és az utolsó pár hengerezést azzal végezzétek, így egyenletes felületet kaptok. Illetve a másik tipp, hogy ha kicsit maszatos lesz a gyurma, mikor már kész a fülbevaló, akkor egy gyógyszertári alkoholba mártott fülpálcikával szépen ecseteljétek le, ez szépen megtisztítja a végeredményt. Az instagram oldalamon pedig láthattok 1-2 részletet az elkészítésről is.

Sütés

Sütőpapírra helyzetem az elkészült fülbevalókat és tepsire csúsztattam, majd betettem az előmelegített sütőbe. A gyurma csomagolásán fel van tüntetve mind a sütési hőfok, mind pedig az időtartam, de valahogy nekem ez nem vált be. A hőfokon nem változtattam, de sokkal tovább hagytam bent a gyurmákat, kb 40-50-60 percig, volt amit előbb kivettem, de annak sem lett baja, ami közel egy óráig volt a sütőben.

Remélem sokan elkészítitek, ha pedig így lenne ne felejtsetek el képet küldeni, hogy megoszthassam!:)

Hozzászólás (0)

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*