Kicsit elmaradtam ennek a receptnek a megosztásával, na de most pótlom. Szóval épp a karácsonyi menüt raktam össze, mikor kitaláltam, hogy készítek egy focacciát és ezt egy „fenyőfával” fogom díszíteni. Szeretem ha egy étel nem csak finom, de jól is néz ki, mármint úgy, hogy önmagában is dísze az ünnepi asztalnak. Ennek a kis kenyér lepénynek a lényege pedig az, hogy gyakorlatilag bármihez ehető. Előételnek mártogatóshoz, vagy egy borkóstolóhoz is elkészíthető, de szaftos, szószos húsok mellé is bátran ajánlom, mert tényleg gyorsan megsül, ellenben nagyon laktató és mutatós.
Hozzávalók
500 g búzaliszt
150 g búzadara
250 ml langyos tej
25 g friss élesztő vagy 1 zacskó szárított élesztő
250 ml langyos víz
1 tk méz
2 ek olívaolaj + 1 pici a tetejére is
só ízlés szerint
+ rozmaring, esetlegesen fokhagyma a tetejére
Elkészítés:
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben pedig a lisztet és a búzadarát egy keverőtálba öntjük.
Hozzáadjuk az élesztős tejet, a vizet, mézet, olívaolajat és a sót. Összedagasztjuk a tésztát és egy órát meleg helyen kelni hagyjuk.
Olajos kézzel egy sütőpapírral bélelt hőálló edénybe tesszük, majd az ujjainkkal belenyomogatjuk a tésztát a tálba. Díszíthetjük rozmaringgal, paradicsommal, de megkenhetjük friss fokhagymával is. Olíva olajjal egy kicsit lelocsoljuk még és mehet is be a sütőbe 200 fokra (légkeveréses) 20 percre.