IKEA Hemnes hack

IKEA Hemnes hack
2021-11-02 bernuskaa
In Blog

Volt nekünk egy régi, klasszikus IKEA Hemnes komódunk, ami szerintem a háztartások 80%-ban megtalálható. Nem hiába, mert amúgy egy remek darab, de nálunk már megérett a változásra. Ez volt ugyanis a legelső bútorunk, ami összesen 2 lakásban és egy házban járt, ezekben pedig különböző funkciót töltött be. Volt ugyanis ruhásszekrény, pelenkázó (ez 2x is), nappali komód. Az idők során kicsit megkopott és már én se találtam olyan vonzónak, mint az elején. Pakolgattam szobáról szobára, de aztán jött a felismerés, hogy talán fel kéne kicsit pezsdíteni a kinézetét. A sima festést most elvetettem, mert már nem adna akkora pluszt egy más szín sem, valamint ehhez a fehérhez amúgy is ragaszkodtam. Aztán láttam még régebben egy ilyen ötletet és akkor beugrott, hogy a fiók frontokhoz nyúljak csak. Na igen, de mondjuk úgy, hogy ez az ötlet azért nem egy röpke délután alatt elkészíthető.

Először is a léceket szereztem be, ezeket sima barkács áruházakban lehet megvenni, majd otthon szépen lemértem a fiókokat úgy, hogy az első és második fióknál kicsit túllógjanak ezek a rudak. Nem szerettem volna ugyanis, hogy a korpusz köztük látszódjon, így náluk így nézett ki a felragasztás, ahogy az első képen is látható. A harmadik fióknál viszont nem kellett ez, ott csak a fióklapot fedte be a léc, az alsó keretet már nem. A kimérés után dekopírfűrésszel vágtam le a darabokat, majd csiszolóval a két végét szépen lecsiszoltam, hogy ne legyen durva.  Ahogy számoltam kb minden fióknál ez 45 darabot jelentett, így a végén kijött a matek, hogy kb 135 db lécet vágtam le és csiszoltam meg. Azért kb ennyi, mert ennél jóval többet vágtam azért, érdemes számolni a hibázással is, nálam is voltak lécek amik rövidebbek lettek, vagy megtörtek a fűrészelés közben, szóval ez természetes.

A vágás után jöhetett a ragasztás. A ragasztó egy Abt-tech szerelőragasztó volt, amivel könnyedén felvittem a lécek sima hátsó oldalára a kencét és már nyomtam is a fiók lapokra.

A gomb fogantyúk helyett pedig kapott a komód egy szép (vagyis 3 db) szálcsiszolt sárgaréz fogantyút,
amit a fiókok belsejéhez kellett rögzíteni, így ez teret ad annak, hogy az előlap bármilyen felületű lehessen.

A végeredménnyel pedig nagyon elégedett vagyok, bár igaz, hogy még a vázra vár egy fehér festés, de már így is nagyon szép a komód. Az pedig ilyenkor mindig pluszban jól esik, hogy nem váltunk meg tőle, hanem adtunk neki egy új köntöst, amiben még sok sok évig ismét kiszolgál minket. Ha lépésről lépésre szeretnétek látni a folyamatokat, akkor keressetek meg instagramon @bernuskaa néven, ahol a „Bútorok” nevezetű highlightba töltöttem fel néhány fázis fotót és videót.

Hozzászólás (1)

  1. Lea 1 év ago

    Ez nagyon jól néz ki!🤩
    Ez lesz a megoldás az agyon matricázott komódra. Köszönöm ☺️

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*