Nyáron -a többséghez hasonlóan- nem kívánom a nehezebb desszerteket, ezért sokszor nyúlok a joghurthoz
és a hűsítőbb gyümölcsökhöz, mint a citrom, lime, menta.
Mondjuk nekem ez dupla öröm, mert amúgy is képes vagyok mindenbe citromot és limeot tenni.
Ez a pite nagyon hamar elkészíthető és legalább ilyen gyorsan is fog elfogyni, nálunk legalábbis
minden hűtő nyitáskor kevesebb lett belőle.
Majd 5-6 sütés után lehet, hogy kipróbálom úgy is, hogy gyümölcsöt is keverek a krémbe.
Egyelőre így is olyan finom, hogy még nem változtatok!
Hozzávalók:
A linzer tésztához
135 g liszt
45 g porcukor
90 g hideg vaj
A krémhez:
500 g joghurt
170 g kristálycukor
35 g étkezési keményítő
2 egész tojás
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
75 g ovasztott vaj
Elkészítés:
A linzer alaphoz a lisztet elkeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a hideg vajat és a kezünkkel összeállítjuk a tésztát.
Miután összedolgoztuk, kivajazott-lisztezett piteforma aljába nyomkodjuk egyenletesen és 180 fokon kb. 13 percig (elő)sütjük.
Közben elkészítjük a „krémet”, amihez a joghurtot elkeverjük a cukorral, a keményítővel, a tojásokkal, a reszelt citromhéjjal, és a citromlével.
Az olvasztott vajat óvatosan, kis adagokban adjuk hozzá a krémhez, amit közben folyamatosan keverünk, hogy a vaj hőmérséklete könnyebben kiegyenlítődjön.
A krémet az elősütött linzerre öntjük, majd 170 fokon sütjük kb. 45 percig.
Citromfű levéllel, mentával, citromal vagy friss gyümölcsökkel is díszíthetjük!