Narancsos sütőtöklekvár

Narancsos sütőtöklekvár
2020-12-21 bernuskaa
In Blog

Nem vagyok egy nagy lekvár kedvelő, de vannak bizonyos ételek, amik ezzel együtt jók.
Palacsintából például eszembe nem jutna soha lekvárosat kérni, viszont a friss vajas kalács ezzel csúszik le a legjobban.
A sütőtök az nálam nagy kedvenc, mindenbe/mindenhez is használom leginkább: levesbe, köretnek, sütibe, szirupnak…szóval már tavaly eldöntöttem, hogy készítek karácsonyra ilyen lekvárt, viszont akkor ez elmaradt időhiány miatt.
Most pótoltam, és az is biztos, hogy karácsony reggel ezzel fogom indítani a napot egy naaagy kalács kíséretében.

Hozzávalók
(4-5 kisebb üveghez)

1,5 kg sült sütőtök
5 narancs kifacsart leve
2 citrom kifacsart leve
kb 6-7 cm gyömbér reszelve
fél tk. fahéj
fél tk. őrölt szegfűszeg
1 zacskó vaníliás cukor
150-200 g cukor (ízlés szerint)

 

Elkészítés:

A sütőtököt nagyobb szeletekre vágjuk és kb 200 fokon megsütjük (pont addig, amíg a villát beleszúrva már jó puha lesz).
Kikanalazzuk a tököt a héjából és egy lábosba tesszük. Hozzáadjuk a narancsok és a citromok levét, a gyömbért, fahéjat, szegfűszeget és botmixerrel lepürésítjük. Ezután a tűzhelyen elkezdjük melegíteni, majd hozzáadjuk a cukrokat és felfőzzük.
Forrásban lévő vízben kifőzzük az üvegeket és megtöltjük őket (közben pedig kicsit hozzáütögetjük a konyhapulthoz, hogy minden felesleges levegő távozzon). Celofánt teszünk az üvegek tetejére, lezárjuk őket majd fejjel lefelé pihennek 5 percig.
Végül száraz dunsztba (nálam ez úgy néz ki, hogy takaróba bugyolálom őket és egy hőálló-hűtő táskába teszem) csomagoljuk és ott hűtjük ki.
Felbontás után hűtőben tároljuk.

 

Hozzászólás (0)

Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*