Pain d’Epi

Pain d’Epi
2018-03-03 bernuskaa
In Blog

Még csak most kezdődött a március, de én lélekben már inkább a vége felé járok.
Várom a jó időt, a húsvétot és mindent ami ezzel jár.
Kalácsot, hidegtálakat, kaszinótojást, friss zöldgségeket…kenyereket.
Ezt a francia baguette szerűséget már korábban is elkészítettem, de most valamiért megint rákaptam,
mert szerintem nagyon jól néz és praktikus is ez a rusztikus forma (ami amúgy a búzakalász mintájára ilyen).
Az biztos, hogy legközelebb apróra vágott aszalt paradicsomot is keverek majd a tésztájába, de így is tökéletes!
A „kialakítása” pedig pont olyan, hogy szeletelni sem kell, elég ha letörünk egy-egy kis bütyköt róla,
így például piknikezéskor is hasznos lehet.
A legjobb még melegen: fűszeres vajjal, krémekkel…csak hát igen gyorsan elfogy.

Hozzávalók
(2 kenyérhez)

400 g liszt
11 g szárított élesztő
300 ml meleg víz
1 tk só
+ igény szerint: szárított paradicsom, olívabogyó, rozmaring

Elkészítés:

Először összeállítunk egy élesztős keveréket 120 g lisztből, 4 g szárított élesztőből és 300 ml meleg (de nem forró!) vízből.
40 percig kelesztjük meleg helyen, letakart konyharuhával.
Miután megkelt az élesztő, hozzáadjuk a masszához a maradék élesztőt, lisztet, sót és az igény szerint apróra vágott bogyót/fűszereket/aszalt paradicsomot.
Összedolgozzuk a tésztát (ha nem állna teljesen össze, akkor annyi lisztet teszünk még hozzá, hogy egy szép, gyúrható bucit kapjunk).
Letakarjuk és 40 percig ezt a tésztát is a duplájára kelesztjük.
Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk és két részre szedjük.
Mindkét részből egy kisebb baguette formát gyúrúnk, kicsit megszórjuk a tetejüket liszttel, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.
Egy megtisztított ollóval 45 fokos szögben a tészta 3/4 részéig bevágunk.
Az első bevágott részt jobbra vagy balra húzzuk, majd a következő bevágást pont az előzőnek ellentétesen…és így tovább addig, amíg a tészta végéhez nem érünk. Ezt a másik baguetten is megismételjük.
Előmelegített sütőben kb 220 fokon sütjük kb 20-30 percig, amíg szép barnás színt nem kap.
Melegen az igazi! 🙂

Hozzászólás (0)

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*