A sajttorta rajongásom ezzel a kevésbé édes változattal csak tovább mélyült.
A ricottától ebben a receptben tartottam egy kicsit, de végülis amiben/amin sajt van az nem lehet rossz.
Sok sajttal gyakorlatilag majdnem mindent meg tudok enni, olyan kicsit, mint a nutella.
Csak azt sajnálom ilyenkor, hogy egy estét várni kell a kóstolásra.
Hozzávalók:
A keksz alaphoz:
200 g háztartási keksz
100 g sótlan vaj
A sajttortához:
500 g Philadelphia natúr krémsajt
250 g ricotta
120 g barna cukor
4 tojás
0,5 tk só
2 tk vanília kivonat
100 ml zsíros tejszín (30%-os)
A karamellhez:
200 g cukor
100 g sótlan vaj
200 ml zsíros tejszín (30%-os)
+ vajas popcorn
Elkészítés:
A keksz alaphoz a háztartási kekszet robotgépben összetörjük, vagy egy sodrófával apróvá zúzzuk. Az enyhén olvasztott vajat elkeverjük a keksszel, és egy – alulról sütőpapírral bélelt – kapcsos tortaformába (kb. 22-23 cm) nyomkodjuk, egyenletesen.
Előmelegített sütőben 160 fokon sütjük 10 percig.
A sajttortához a krémsajtot és a ricottát kézi mixerrel eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és további 2-3 percig keverjük.
Ezután a tojásokat is hozzáadjuk, végül beletesszük a sót, a vanília kivonatot és a tejszínt is. A mixerrel ezt követően még 4-5 percig jó alaposan eldolgozzuk a hozzávalókat.
Mikor a keksz alapunk kihűlt, a tortaformát kívülről többszörösen körbetekerjük alufóliával és belehelyezzük egy mély tepsibe. Enyhén forrásban lévő vizet öntünk köré úgy, hogy a tortaforma 3/4-ig érjen a víz. A tortaformába beleöntjük a sajtkrémet és előmelegített sütőben 165 fokon sütjük 90 percig. 30 perc elteltével a tetejét befedjük alufóliával, de érdemes a sütés előtt még 10-15 percre újra sülni hagyni a tetejét is.
A tortát egy éjszakán keresztül érdemes pihentetni.
A karamell öntethez egy tapadásmentes edényben felhevítjük közepes lángon a cukrot, majd mikor aranybarnára olvadt, hozzáadjuk a vajat. A tűzön 2-3 percig kevergetjük, végül hozzáöntjük a tejszínt is, amivel újabb 2-3 percig összefőzzük. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd üvegbe tölthetjük.
Másnap leöntjük a tortát a karamellás öntettel, valamint díszíthetjük vajas popcornnal is, melyet előzőleg a karamellás szószba forgattunk.