Nem igazán tudom mit lehetne hozzátenni ennek az ételnek még az értékéhez,
egyszerűen csak finom és szerintem szuper ebéd és vacsora ötlet!
Elsőre talán kicsit bonyolultnak vagy legalábbis macerásnak tűnhet, hogy ide-oda tesszük a tésztáját
hűtőből ki-be, sütőbe be-ki, de tényleg egy nagyon egyszerű étel és nagyon jól variálható.
Amíg pedig a tésztát rendezgetjük ide-oda, addig a töltelék is kész lesz, szóval nem egy több órás elfoglaltság.
Nem kell kétségbe esni, ha valami nincs otthon, mert a legtöbb hozzávaló helyettesíthető.
Készítettem már hús nélkül: babbal, kukorciával és póréhagymával,
de lehet bacon helyett sonkát vagy csirkét is használni, igazából tényleg teljesen mindegy,
ez a tipikus esete annak, hogy meg kell nézni, hogy mi van otthon.
Hozzávalók
A tésztához
250 g liszt
1 tojás
150 g hideg vaj
1 ek hideg tej
1 kk só
1 csipet kristálycukor
A töltelékhez
200 g bacon
1 fej vöröshagyma
3 tojás
só
bors
szerecsendió
250 ml főzőtejszín
kb 90 g reszelt trappista sajt
kisebb konzerv kukorica
apróra vágott petrezselyem
A tetejére
kb 170 g reszelt trappista sajt
(+apróra vágott petrezselyem)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit robotgépben összegyúrjuk, majd 15-20 percre a hűtőbe tesszük.
Mikor kellően lehűlt, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát és kibélelünk vele egy kb 28 cm-es, kivajazott piteformát (a forma oldalát is érje a tészta).
Villával több helyen megszurkáljuk a tésztát és újra betesszük a hűtőbe egy negyed órára. Kivesszük, majd sütőpapírt vágunk a tészta belsejére és kerámia pitesúlyokat (vagy bármit ami hőálló, tiszta és van súlya: régen dekorkavicsot használtam)
szórunk a papírra.
Ez azért hasznos, mert miközben elősütjük a tésztát, a súlyok megakadályozzák,
hogy az felpúposodjon vagy egyenetlenül süljön meg.
200 fokon 15 percig sütjük alsó felső sütésen, majd kivesszük a formát és eltávolítjuk a pitesúlyokat és a sütőpapírt.
Újra berakjuk még egy 8 percre a tésztánkat. Mikor megsült kivesszük és félretesszük.
A töltelékhez a hagymát, a bacont felszeleteljük és kevés olajon megpirítjuk.
A tojásokat felverjük egy tálban, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy kis szerecsendiót, majd hozzáöntjük a tejszínt, a reszelt sajtot és egy kis petrezselymet. A kisült tésztába beleöntjük a hagymás bacont és a kukorciát, majd ráöntjük a tojásos-tejszínes masszát. A tetejét még egy kis sajttal megszórjuk (+ akár újra petrezselyemmel) és berakjuk a sütőbe.
200 fokon kb 20 percig sütjük, majd még a tetejére is rápirítunk.