Szóval úgy van, hogy minden évben van egy nap, mikor elkészítem az idei év snickers tortáját. Ezek mind csak kísérlezgetések, de általában jól szokott elsülni. Na és hogy miért van mindez….hát azért, mert a férjemnek nyáron van a születésnapja és mindig ilyen ízben kéri a tortákat. Tudom-tudom, hogy október van, de idén nyáron mivel nem jött össze ennek a kivitelezése, ezért most sütöttem meg neki. Szerintem leírva bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen, így bátran ajánlom kipróbálásra, mert minden alkalomra szuper választás!
Hozzávalók
A palacsintához
6 tojás
75 g lágy vaj
1 vaníliás cukor
110 g cukor
só
4 dl tej
150 g liszt
A karamell + csoki réteghez
200 g cukor
100 g sótlan vaj
200 ml habtejszín (30%-os)
150-200 g tejcsoki (olvasztva)
A mogyoróvajas réteghez
2 dl habtejszín (vagy mascarpone)
2-3 ek mogyoróvaj
+ apróra szeletelt sótlan földimogyoró (pirítva)
Elkészítés:
A karamell réteggel kezdtem, ehhez egy tapadásmentes edényben felhevítjük közepes lángon a cukrot, majd mikor aranybarnára olvadt, hozzáadjuk a vajat. A tűzön 2-3 percig kevergetjük, végül hozzáöntjük a tejszínt is, amivel újabb 2-3 percig összefőzzük. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd üvegbe tölthetjük. Akkor dolgozzunk vele, ha már nem olyan forró. Ha nagyon megszilárdulna, akkor mikróban folyósra melegíthető.
A csokit vízgőz felett olvasztjuk, amíg nem használjuk fel, addig melegen tartjuk ugyanitt.
A mogyoróvajas krémhez habbá verjük a tejszínt, majd hozzáadunk 2-3 ek mogyoróvajat. Ha van otthon mascarpone, akkor pedig inkább azzal keverjük el a mogyoróvajat, úgy szerintem lehet jobb is lesz a végeredmény!
A sótlan földimogyorót aprítóban vagy késsel kis darabokra törjük és egy serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk.
A palacsintához a tojás fehérjéket habbá verjük, majd egy másik edényben kikeverjük a tojássárgákat a vajjal, cukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a sót, a tejet és végül a lisztet is. Óvatosan összeforgatjuk őket, majd pici olajon elkészítjük a palacsintákat úgy, hogy csak az egyik felüket sütjük meg. Mikor „kicsúsztatjuk” a tányérra, a nyers oldala lesz felfele. Ezt megkenjük karamellel, majd csokival is. A következő réteget ugyanígy tesszük az előzőre, tehát a nyers fele lesz felfelé, erre kenjük rá a mogyoróvajas krémet és megszórjuk pirított földimogyoróval is. Így rétegezzük a tortát, egyedül arra kell még figyelni, hogy a legutolsó palacsintát viszont a nyers oldalával lefele fordítsuk, tehát a sült legyen látható. Ezt a végén lelocsoljuk karamellel, csokival és megszórjuk pirított földimogyoróval.