Évek óta snickers tortát sütök júniusban, ugyanis ekkor van a férjem szülinapja.
Ő pedig az utóbbi években nem nagyon volt hajlandó más tortát kérni, így én évről évre kísérletezgethetek.
Idén nem szerettem volna túl bonyolultra venni a dolgokat, mert időm sincs nagyon gyerek mellett,
plusz tényleg olyan verziót szerettem volna, amivel a legkevesebb energiám megy el.
Alapból külföldi receptek között szoktam nézelődni, ezeket átalakítom,
a saját ízlésemre formálom, aztán meg meglátjuk hogy sül el.
Az biztos, hogy csak azt osztom meg ami vállalható, és igen, volt olyan is, hogy nem sikerült…
Viszont ezt most minden nagyképűség nélkül mondom, hogy érdemes kipróbálni,
és most arra is törekedtem (kivéve a karamellszósznál), hogy minden hozzávaló ki legyen használva.
Mármint engem nagyon idegesít mikor pont úgy kellenek a hozzávalók, hogy mindig marad egy kis zabkeksz, egy kis mascarpone, egy kis ez-az…nyilván a porcukor, só, vaj az más kategória.
Na mindegy szóval a lényeg, hogy boldog voltam, hogy sütés nélkül viszonylag hamar összedobtam és még finom is!
Hozzávalók
Zabos alaphoz
215 g zabkeksz
100 g kissé olvadt vaj
Krémhez
750 g mascarpone
200 g porcukor
1 csipet só
1 ek vanília aroma
200 ml 30%-os habtejszín
5 ek mogyoróvaj/peanut butter
+ a krémbe drabolva:
1 snickers szelet
170 g apróra vágott, pirított, sótlan földimogyoró
(ebből nem kell az egész a krémbe, kb 3-4 evőkanállal félretettem a tetejére díszítésnek)
Tetejére
1 snickers
pirított földimogyoró (ami megmaradt)
karamellszósz
Karamellszósz
125 g cukor
2 ek víz
75 ml habtejszín
25 g vaj
1 csipet só
Elkészítés:
Előkészítünk egy kb 25-28 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.
A zabkekszet felaprítjuk, én késes robotgépbe tettem, majd az enyhén olvadt vajat hozzáadtam, átkevertem és a tortaforma aljába nyomkodtan, szépen egyenletesen. Hűtőbe tesszük addig, amíg elkészítjük a krémet.
A mascarponét kézi habverővel kicsit felvertem, majd hozzáadtam a porcukrot, a csipet sót, a vanília aromát és a tejszínt is. Addig keverjük a habverővel, amíg szépen össze nem áll. A mogyoróvajat/peanut butter-t is hozzáadom és végül beleszórom az apróra vágott és már (serpenyőben) megpirított, kihűlt földimogyorót, valamint a feldarabolt snikers szeletet is.
Ráöntjük a masszát a zabos alapra, majd visszatesszük a hűtőbe a formát.
Közben elkészítjük a karamellszószt.
Egy kisebb lábosba kimérjük a cukrot, majd hozzáadjuk a vizet. Fakanállal kevergetjük közepes hőfokon, megvárjuk amíg a cukor felolvad, kikristályosodik, majd bebarnul, újra folyóssá válik. Ekkor hozzáadjuk a vajat, a tejszínt és a csipet sót, majd folyamatos keverés közben melegítjük még egy picit. Átöntjük a szószt egy kis tálkába vagy üvegbe, ahogy hűl, úgy fog szilrádulni.
A torta tetejét leszórom a maradék földimogyoróval, egy snikers szelet darabjaival és végül rácsorgatok egy kis karamell szószt.
A maradék szószt hűtőben tárolva később is felhasználhatjuk egy kis melegítés után.
A tortát lehetőleg egy egész estén át hűtsük, így számoljuk ezzel, hogy egy nappal előtte érdemes elkészíteni!