Amíg tart még a szezon, addig kihasználom, hogy gyakorlatilag mindenhez amihez tudom felhasználom a sütőtököt.
Most nem egy desszert, hanem egy fűszeres szirup készült belőle, amit nagyon sokoldalúan tudunk hasznosítani.
Meglocsolhatjuk vele a sütiket, kuglófokat, tortákat, vagy akár a palacsintára is kerülhet rá, a lényeg,
hogy kísérletezzük ki a kívánt mennyiséget.
Én a kávéba tettem most belőle, más édesítőt nem is használtam, és pont egy kellemes, fűszeres ízt kaptam.
(Használat előtt érdemes lehet felrázni az üvegbe zárt szirupot)
Az elkészítése mindenesetre nagyon egyszerű, a megmaradt sütőtökből pedig süthetünk Pumpkinie-t is
(igazából egy egész adag sütőtökünk fog maradni, mert nem ez a 3 evőkanál vesz el a mennyiségéből).
Hozzávalók
350 ml víz
270 g cukor
70 g sült sütőtökpüré
2 tk őrölt fahéj
0,5 tk őrölt gyömbér
0,5 tk őrölt szerecsendió
0,5 tk őrölt szegfűszeg
1,5 tk vanília aroma
Elkészítés:
A vizet a cukorral fetesszük közepes lángon főzni addig, míg a cukor a vízben fel nem olvadt.
Hozzáadjuk a sütőtökpürét, a fűszereket és a vanília aromát, majd még 7-8 percig tovább melegítjük.
Ügyeljünk arra, hogy ne forraljuk fel a szirupot!
Mikor levesszük a tűzről, sűrűn szőtt anyagon keresztül leszűrjük, és kihűlés után felhasználásig hűtőben tároljuk.
Pár hetet biztosan eláll hűvös helyen.