Citromos habos pite

Citromos habos pite
2015-11-25 bernuskaa
In Blog

A citrom nekem örök. Sütiben, tortakrémben, üdítőben, csak úgy magában, de még a fagyisnál is az átlag 2 gombócból az egyik, az mindig citrom.
Pár éve kezdtem el ennek a pitének a sütését, és annyira ízlett a Férjemnek (most hirtelen pár évvel idősebbnek érzem magam ettől a mondattól), hogy azóta is mindig ezt kéri, amikor megkérdezem, hogy mit süssek.
Időközben Édesanyám is az egyik legnagyobb tesztelője lett, egyszer 2 nagy pite járta meg a Budapest-Balaton utat (vonaton állva) csak, hogy méltó örömet szerezzen.

citromoshabospite


Hozzávalók:

A tésztához
100 g liszt
30 g cukor
csipet só
70 g hideg vaj
+ 1 tojás sárgája

A töltelékhez
200 g cukor
2 ek reszelt citromhéj
60 g liszt
3 tojás
csipet só
1-1,5 dl citromlé

A tojáshabhoz
4 tojás fehérje
8 dkg cukor
3 csepp citromlé


Elkészítés:

A lisztet, a cukrot, a sót és a vajat összemorzsoljuk a kezünkkel.
Itt fontos megjegyezni, hogy a vaj hideg legyen és lehetőleg a legkevésbé melegítsük fel.
Egy nagyobb, vagy 4 kisebb piteformát kivajazunk-kilisztezünk, és belenyomkodjuk az ujjunkkal a tésztát a formá(k)ba.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 10-15 percig elősütjük, közben összeállítjuk a citromos alapot.

A citromlevet a tojásokkal és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sót, a citromhéjat, valamint a lisztet is.

Mikor a tésztánk megpirult a sütőben, egy tojás sárgájával lekenjük a tetejét, majd ráöntjük a tölteléket. Nem kell megijedni, a töltelék folyós lesz, de a sütés végére nagyon szépen össze fog állni.

180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
Mikor kivesszük a sütőből a pitét és már egy kicsit kihűlt, akkor megcsináljuk a tojáshabos tetőt.

A habhoz 4 tojás fehérjét felverünk, majd 3-4 adagban hozzáadjuk a kristálycukrot.
Mikor elkezd keményedni a hab, pár csepp citromlevet is hozzáöntünk, majd még 1-2 percig verjük.
Habzsákba töltjük, és rányomjuk a pitére.

10 percig sütjük még a pitét,180 fokon.

Hozzászólás (1)

  1. Christa 3 év ezelőtt

    most sütöm meg másodjára ez valami mennyei és nem folyik a töltelék sem. Láttam más recepteknél írtátok ezt nekem viszont a formám meg kívánja, a 1,5 x es adagot. 🙂 köszönöm a receptet. Holnapi babaváró bulira sütöm 😀

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*