Pisztáciás-csokis babka

Pisztáciás-csokis babka
2020-12-18 bernuskaa
In Blog
Ezt a receptet még Chili és vanilia oldalán láttam évekkel ezelőtt, de volt egy hasonló kakaós kalácsom és mindig azt készítettem. Most kicsit variáltam a hozzávalókon, és pisztáciával szórtam meg, hogy kicsit feldobjam a csokis tölteléket.
Amúgy végtelenül egyszerű elkészíteni és két kalács is kijön ebből az adagból, szóval akár ajándékba is adható.
Bár a kalácsról sokaknak rögtön a Húsvét jut eszükbe, én Karácsonykor is folyamatosan tudok ilyeneket sütni, mert nincs is jobb reggeli ennél. Mivel a tésztát előző este összeállíjuk (sőt a tölteléket is lehet), így másnap tényleg nem nagy dolog összetenni és a ropogós pisztáciával szerintem minden vendégségben vagy asztalon telitalálat!


Hozzávalók
(2 kalácshoz)

A tésztához
500 g liszt
100 g cukor
1 csomag szárított élesztő
1 citrom reszelt héja
150 g puha vaj
1 tk só
3 tojás
1 dl langyos tej
 A töltelékhez

100 g étcsokoládé
100 g puha vaj
50 g porcukor
50 g kakaópor
1 tk só
100 g pisztácia

A sziruphoz
120130 ml víz
250 g cukor

 

Elkészítés:

Előző este összeállítjuk a tésztát: a langyos tejben kicsit felfuttatjuk az élesztőt, majd minden hozzávalót robotgépbe teszünk és alaposan összedolgozzuk őket. A gombóccá összeállt tésztát letakarjuk, és egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük (reggelre szépen meg is fog kelni). A töltelékhez az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vajat, porcukrot, kakaóport és a sót.
Alaposan elkeverjük és két részre osztjuk. A tésztát szintén elfelezzük, majd lisztezett felületen kinyújtjuk először az egyiket, majd megkenjük a csokis massza felével. Megszórjuk a darabolt pisztácia egyik részével és feltekerjük hosszában a tésztát. Egy éles késsel kettévágjuk a feltekert csokis rudat, majd a két részt összecsavarjuk úgy, hogy a töltelékes rész felfele nézzen, ha lehetséges.
Átemeljük egy sütőpapírral bélelt formába és letakarva egy órán át kelesztjük. Közben elkészítjük a másik kalácsot is, majd a pihentetés után mindkettőt meglocsoljuk a cukros sziruppal (aki nem szereti a nagyon édeset, az ezt a lépést kihagyhatja), amit a vízzel együtt forraltunk fel, majd hűtöttünk ki langyosra.
190 fokon 25-30 percig sütjük, majd megvárjuk amíg kihűl és már fogyaszthatjuk is!

Hozzászólás (0)

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*