A karácsonyi ajándéknak szánt sütik közül ez az egyik kedvencem.
Az elmúlt évek alatt sokszor a tipikus mézeskalács vonalon mozogtam, de bevallom, egy kicsit már meguntam.
Finom-finom persze az is, de ha van még jobb, akkor inkább az.
És ez olyan.
Nem csak arról van szó, hogy nagyon jó az íze -bár nyilván ez a központi kérdés-, de még a sütipecsét is működik nála, amiből tavaly elég tetemes mennyiséget gyűjtöttem össze.
Csak ugye a pecsét nem minden tésztában őrzi meg a mintáját, ezért nehéz összehozni, hogy finom is és dekoratív is legyen az, amit sütünk.
Nekem ezért ez a tökéletes karácsonyi keksz, remélem újabb 20-30 évig! : )
A receptben olvasható golden szirupot otthon is el lehet készíteni, én tavaly kipóbáltam és nagyon jó lett, itt találtok hozzá leírást.
Hozzávalók:
1 kk őrölt fahéj
1/2 kk őrölt gyömbér
1/2 kk őrölt szegfűszeg
1/2 kk őrölt kardamom
1/4 kk őrölt szegfűbors
1 csapott kk szódabikarbóna
100 g vaj (szobahőmérsékletű)
120 g nádcukor
1 citrom reszelt héja
100 ml golden syrup
100 ml 30 %-os tejszín
350 g tönkölyliszt
Elkészítés:
Minden tésztához valót egybe gyúrunk, és egy éjszakán keresztül folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük.
Az egész recept akkor működik jól, ha lisztezett gyúródeszkán nagyon vékonyra (kb 2-3 mm) nyújtjuk a tésztát.
A szirup miatt ragadni fog egy kicsit, így minidg csak annyit szedjünk ki a hűtőből, amennyivel éppen dolgozunk.
A kiszaggatott, vagy a sütipecséttel elkészített darabokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd 180 fokon kb 8-9 perc alatt készre sütjük.
Amennyiben gondoltok lenne az őrölt szegfűbors, kardamom, vagy a golden szirup beszerzésével, ajánlom a Vásárcsarnok melletti Ázsia Bt. -t.
Recept: Colors in the Kitchen
4 hozzászólás
-
Szia! Golden szirup helyett mehet méz szerinted?
semmiképp sem szeretnék kristálycukrot használni :/-
Név
Szia Dia! Szerintem nyugodtan próbáld ki mézzel!:)
-
köszönöm szépen! kifogom:)
-
-
-
Szia!
A golden szirup receptje nincs meg véletlenül?
Köszönöm szépen.