Akármennyire is kevesebb időm van mostanság, ahogy Karácsonykor, úgy Húsvétkor is muszáj megsütni/megcsinálni néhány „kötelező kört”, amitől eljön az ünnepi hangulatom.
Ez nálam most hétvégén a kaszinó tojás, tormával töltött sonka, kalács és a répatorta.
Az utolsó kettőt már ki is pipáltam, és mivel a kalács receptjét már megosztottam régebben,
ezért most a répatortát hoztam el.
Nem szeretek minden répatortát, mert valahogy ez is olyan nekem, mint a sajttorta, nehéz eltalálni az állagát.
Lehet puha, és lehet szárazabb, piskóta jellegűbb is. Én személy szerint azt szeretem, ha lágyabb, és ez a recept pont ilyen.
Hozzávalók
A piskótához
2 ek liszt
1 csomag sütőpor
250 g darált dió
5 tojás
200 g cukor
300 g reszelt sárgarépa
1 citrom reszelt héja
A krémhez
2 ek cukor
2 tojássárgája
250 g mascarpone
1 narancs reszelt héja
3 ek narancslé
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítünk egy 20-25 cm-es kivajazott, kilisztezett tortaformát.
A lisztet a sütőporral alaposan elkeverjük és hozzáadjuk a darált diót. A tojásokat kikeverjük a cukorral és az egészet a diós-lisztes keverékhez adjuk. A sárgarépát lereszeljük és a citrom héjával a masszához keverjük a legvégén.
Tortaformába töltve 45-50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük az állagát.
A krémhez a cukrot kikeverjük a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a mascarponét.
Alaposan eldolgozzuk, a végén pedig a reszelt narancshéjat és a narancs levét is a masszához adagoljuk.
Mikor kihűlt a piskóta, a tetjét és az oldalát megkenjük a krémmel, majd megszórjuk szeletelt mandulával.
Kis marcipán répákkal vagy nyúllal (marcipán) díszíthetjük! 🙂