Blog

Desszert | Dekor

  • nov272020

    3 diy ajándék

    Nincs hozzászólás

    Először is el kell mondanom, hogy én nagyon szeretek saját kezűleg ajándékot készíteni, legyen szó valamilyen gasztrós meglepetésről vagy tárgyiról, azonban vannak olyan dolgok, amiknél úgy érzem, hogy akármennyire jó a saját alkotás, mégis kacattá fog válni, azt pedig nem szeretem.
    A helyzet az, hogy a gyerekeknél is nagyon törekszem arra, hogy amit mondjuk közösen készítünk
    az vagy egy hasznos ajándék, vagy egy olyan dolog legyen, amit szívesen hord/használ/fogyaszt az illető.
    Nem mondom, hogy mindig sikerül, de próbálok ebben gondolkodni, mert annak nem látom sok értelmét, hogy az adott tárgy kallódjon valakinek a polcán, fiókjában.
    Nálam egy általános szabály mindig az ajándékozásnál, hogy mikor valamilyen meglepetést
    keresek, akkor igyekszem olyat választani, aminek én is nagyon örülnék.

    Igyekeztem 3 olyan dolgot összeszedni most, aminek karácsonykor, vagy egyéb ünnepeken is biztos sikere lesz,
    legalábbis nálam tuti az lenne!:)

    Vonalrajz

    Hozzávalók

    fénykép
    pausz papír
    ceruza
    golyóstoll
    fekete filc
    képkeret

    Itt meg kell jegyeznem, hogy ma már nagyon sok helyről tudtok vonalrajzot rendelni, ami minőségibb és egyedibb kivitelezésű (ezt mondanom se kell), de ha épp szorít az idő vagy érzel magadban kellő kreativitást én mindenképp ajánlom, hogy tegyél egy próbát vele. Két módon lehet megközelíteni a technikát: digitálisan és manuálisan.

    Mielőtt rátérnék a módozatokra pár tipp, hogy minél jobb eredményt érj el:
    – válassz olyan képet, ami nem túl részletgazdag, ahol a szereplőkön van a hangsúly
    és ami minél “egyszerűbb” (ezeknek a képeknek úgyis ez a lényege).
    Nekem azok tetszenek a legjobban, amiken az arcok nem is látszódnak teljesen.

    – a körvonalakon túl rajzold meg a ruhák gyűrődéseit (nem kell mindet, csak néhányat), a kibontott hajba is lehet pár vonalat tenni, az arc ha látszódik akkor néhány mosolyráncot is rajzolj.

    1.: Ha kicsit jártas vagy a számítógépes programokban, akkor megnyitod a tetszőleges képet valamilyen képszerkesztőben és ecsettel/ceruzával végigmész a körvonalakon. Vastagítod, vékonyítod -igény szerint-, majd kitörlöd az alsó képet és meg is kaptad a vonalrajzodat. Itt szépen tudsz javítani is, majd ha végeztél, akkor csak kinyomtatod és bekeretezed.
    Ezzel a technikával biztos precízebb munkát tudsz végezni és akkorára nagyíthatod amekkorára csak szeretnéd.

    2.: Ha kézzel szeretnéd megrajzolni a képet, akkor nyomtasd ki a képet, majd tegyél rá egy pausz papírt.
    Ceruzával szépen rajzold be a vonalakat, majd helyezd rá a pauszt arra a papírra amit majd bekeretezel.
    Golyóstollal húzd át a ceruzás részeket, jól nyomd rá a tollat, majd vedd el a pauszpapírt és
    fekete filctollal (lehetőleg vékonyan fogót használj) rajzold át a benyomott vonalakat.

    “Nyomtatott” gyertya

    Hozzávalók

    gyertya
    nyomtató
    A4-es papír
    papírzsebkendő
    cellux
    olló
    sütőpapír
    sütőkesztyű vagy valamilyen vastag törölköző, takaró
    hajszárító 

    Talán ezzel az ötlettel kapcsolatban voltam a legizgatottabb, hogy mennyire fog sikerülni.
    Nézegettem már egy ideje ezt a technikát, de végül csak most próbáltam ki.
    Szerintem az elején először mindenki próbálkozzon egy olyan gyertyán, amit nem sajnál és amin tud kísérletezni,
    mert nekem is kellett 1-2 próba mire rájöttem, hogyan lesznek a legszebbek.

    –  Először is keressünk a számítógépen egy feliratot, mintát vagy fényképet, amit a gyertyára szeretnénk nyomtatni.
    Ha megtaláltuk, akkor  fontos, hogy állítsuk be a méretét, tehát a nyomtatásnál biztosan akkora legyen a kép,
    amekkora elfér szépen a gyertyán.

    – Egy papírzsebkendőt rétegeire bontunk (nekem gombostűvel sikerült a leggyorsabban szétszedni), majd az egyik réteget a sima, A4-es fénymásolópapír közepére helyezzük és celluxal rögzítjük, hogy nyomtatásnál ne mozduljon el.
    Erre a zsepi rétegre kerül majd a kép/felirat, tehát én azt javaslom, hogy a dokumentumot is úgy állítsátok majd be nyomtatásra, hogy a lap közepére helyezzétek a nyomtatandó részt. Fontos még itt, hogy figyeljetek mikor a nyomtatóba visszateszitek a zsepis papírt, biztos jó oldalára nyomtassatok.

    – Mikor kinyomtattátok a képet/feliratot, körbevágjátok az adott részt. Nem kell pontosan, kb. 0,5 cm peremet nyugodtan hagyhattok neki. Csak a zsepis réteg kerül majd a gyertyára, a papírnak itt csak az volt a szerepe, hogy tudjunk min nyomtatni.

    – Mehet a gyertyára a körbevágott zsepis réteg és erre ráhelyeztek egy sütőpapírt úgy, hogy a gyertya hátulján a kezetekkel összecsípitek azt (ez fogja szépen szorosan a gyertyán tartani a képet/feliratot, amíg hajszárítózzuk). Érdemes ráteríteni arra a kezetekre amivel fogjátok a gyertyát egy vastagabb pokrócot/törölközőt, vagy felvenni egy sütőkesztyűt (csak ezzel nehezebb fogni a sütőpapírt), mert a következő lépéshez ez elengedhetetlen.

    – Hajszárítóval én max fokozaton nekimentem, fújni kell folyamatosan a sütőpapírt közelről (kb. 20-30 cm) és látni fogjátok ahogy szépen a viasz megolvad és átitatja a papírzsepit. Itt figyelni kell, hogy ne szárítsátok túl a gyertyát, mert akkor túl sok lesz a viasz és csúnya lesz a felülete. Én úgy csináltam, hogy fújtam és mikor láttam, hogy a viasz elkezd terjedni (sokkal sötétebb lesz a felirat/kép) akkor ott már jó is és rögtön mentem tovább oda, ahol még nem olvadt meg a viasz.
    Tényleg azt javaslom, hogy egy régi gyertyán tegyetek egy próbát először.

    – Mikor mindenhol érte viasz a képet/feliratot, akkor kikapcsoljuk a hajszárítót és várunk 1-2 percet, majd lehúzzuk a sütőpapírt  a gyertyáról és a zsepis réteget már látni se fogjuk, szépen beleolvadt.
    Így egy teljesen sík felületet kapunk, komolyan olyan mintha így vettük volna őket valahol.

    Naptár

    Hozzávalók

    nagy képkeret (kb. 50 x 70 cm)
    színes papír
    vonalzó
    olló
    kétoldali ragasztószalag
    kréta filc vagy alkoholos filc (attól függ, hogy fekete vagy fehér alapra dolgozol)

    Ez az ajándék gyakorlatilag egy nagy öröknaptár, havi tervező azoknak, akik imádják dekoratív módon is látni a teendőiket.
    Én kifejezetten szeretem ezt az ötletet, mert így az egész család átlátja a programokat és nem mellesleg egy szuper dekor eleme is lehet a lakásnak. A képkeretbe kerülnek a papírok, és minden más a kép védőrétegére kerül, jelen esetben ez most egy műanyag front, de üveggel is működik. Erre írjuk az évszámot, a hónapot, a napokat, a programokat, szóval mindent.
    Következő hónapban letörölhető, következő évben is újrahasználható emiatt, mert teljesen “szerkeszthető”.

    – Nekem most fekete-fehér verzióm lett, de lehet a fekete papírok helyett színeseket használni, vagy nyomtatni mondjuk márvány mintásat és egy arany keretes képben biztos hogy az is nagyon szépen mutat!

    – Pontos méreteket nem írok, mert attól függ ki mekkora képkeretet használ.
    Én itt most egy 50 x 70 cm-eset használtam, a napok papírjai kb. 5 x 8,5 cm-esek voltak, az évszám és hónap alá a papírt teljesen érzésre vágtam ki.

    – A lényeg, hogy úgy méretezzük ki a kis papírokat, hogy fent legyen helye az évszámnak, hónapnak, majd alatta a hét neveinek. Ezt most dymo-val nyomtattam, de lehet sima kinyomtatott, kivágott papírt is használni ide.
    A számoknak is készítettem egy külön sort, majd ugye a napok kaptak alatta helyet.

    – 5 sor lesz összesen a keretben a napoknak és ugye soronként 7 papír.
    Ezeket mind kétoldali ragasztóval illesztettem a nagy fehér háttérhez, amúgy teljesen szemmértékre.
    Végül mikor felkerült minden kis fekete papír, akkor behelyezem a keretbe a nagy képet és mehet is a firkálás.
    Mivel sötét alappal dolgoztam, ezért krétafilccel lehet a legjobban rá írni, de ha világos hátteret (pl.: márvány mintát) választotok, akkor fekete alkoholos filc lesz a jó döntés.

    Részletek
  • nov112020

    Adventi kalendárium

    Nincs hozzászólás

    Furcsa egy évünk van az biztos és hát őszintén szólva ez nem segít a karácsonyi hangulat fokozásán.
    Évek óta úgy vagyok vele, hogy várom-várom azt az igazi karácsonyi érzést, de nagyon nehezen kap el.
    Novemberben én még szeretem kiélvezni az őszt, így tényleg minimálisan foglalkozom az ünnepekkel,
    amit viszont már ilyenkor eltervezek az az adventi kalendárium.
    Hogy nézzen ki, mit pakoljak bele…és nem, nem vagyok időmilliomos, de imádok ezeken agyalni.
    Mondjuk nem gondoltam túl idén, mármint alapból úgy vagyok vele, hogy a gyerekeknek nem kell telerakni minden földi jóval a kis zacskókat, éppen elég egy kis apróság.
    Idén minden nap egy új karácsonyi mese lesz bennük, mellé pedig valami icipici valami.
    Mondjuk a kisebbnek nem, mert még nem igazán fog fel belőle semmit, ő majd kiflicsücsköt kap.

    Három formációval is készült idén egy nyomtatható sablon, a nagyobb méret csak feketében érhető el, de van két kisebb is:
    fekete és fehér verzióban. Nem kell hozzá más, mint kinyomtatni az adott sablont,
    ollóval kinyisszantani és valamilyen zacskóhoz csipeszezni/kapcsozni.
    Papírzacskóim már régebbről voltak, így azokat használatam fel, de bármilyen más kis zsákkal jól működik.

    Ha letöltitek és elkészítitek, akkor pedig mutassatok majd róla képet, kíváncsi vagyok ki hogyan használta fel őket!
    (Letöltés a bejegyzés alján)

    Design és kivitelezés: © Bernuskaa.
    Minden jog fenntartva, kereskedelmi forgalomba nem hozható,
    letöltése csak a linken keresztül használható.

    Letöltés

    Adventi kalendárium (nagy)
    Adventi kalendárium (kicsi fehér)
    Adventi kalendárium (kicsi fekete)

    Részletek
  • szept022019

    Fügés-mascarponés lepény

    Nincs hozzászólás

    Szóval ez úgy kezdődött, hogy találtam pár szép fügét az Aldiban.
    Desszertet most nem szerettem volna készíteni belőle, hanem valami új recepre vágytam, ami vacsira is, ebédre is jó lehet.
    Aztán szépen összeállt a fejemben, hogy mivel lehetne még ezt kiegészíteni. A mascarponés prosciuttos aszaltparadicsomos pizza például az egyik kedvencem, egyszerűen annyira tökéletes a mascarpone a sós tésztára.
    Így hát kitaláltam, hogy akkor ezzel fogom lekenni, csak úgy simán. Innentől kezdve pedig tényleg bármit tehetünk rá.
    Én most csak erről a kombinációról tudok nyilatkozni, de ahhh….alig várom, hogy újra elkészítsem.
    Mondjuk már egy újabb adag tészta pihen azóta a hűtőben, így holnap újrasütöm…
    Szerintem kis szeletekre felvágva vendégvárónak is tökéletes, ráadásul tényleg gyorsan kész van.
    A tésztát 10 perc sincs összeállítani, a sütés se sok idő, a feltéteket is csak rá kell dobni, szóval ez tényleg főnyeremény.

    Hozzávalók

    A lepényhez
    (2 adag)

    300 g liszt
    1/2 tk só
    50 g vaj (szobahőmérsékletű)
    185 ml tej

    Feltéthez
    (variálható)

    4-5 ek mascarpone
    1 fej vajon dinsztelt lilahagyma
    3-4 szem füge
    4-5 szelet prosciutto sonka
    feta sajt
    rukkola


    Elkészítés:

    A lepényekhez egy edényben kimérjük a lisztet, sót, vajat, valamint a tejet.
    Kézzel vagy géppel összedolgozzuk, majd a szép, sima tésztát még 20 percig pihentetjük a hűtőben.

    Közben vajon megdinszteljük a felvágott lilahagymát, és előmelegítjük a sütőt 180-200 fokra.

    A tésztát 2 részre osztjuk, majd lisztezett felületen 2 korongot sodrunk belőle.
    Egy palacsintasütőt picit megolajozunk majd belehelyezzük az első pitét.
    Pár percig sütjük mindkét oldalát, de nem kell ropogósra, mert még a sütőben is sül majd kicsit.
    Mindkét elősütött tésztát megkenjük mascarponéval, majd  megszórjuk a vajas hagymával, ráfektetjük a sonka szeleteket, rámorzsolunk egy kis feta sajtot, végül rászeleteljük a megmosott fügét is.
    15 percig felső sütésen vagy grillen sütjük, mikor kivesszük megszórjuk friss rukkolával.

    Részletek
  • jún212019

    Snickers torta sütés nélkül

    Nincs hozzászólás

    Évek óta snickers tortát sütök júniusban, ugyanis ekkor van a férjem szülinapja.
    Ő pedig az utóbbi években nem nagyon volt hajlandó más tortát kérni, így én évről évre kísérletezgethetek.
    Idén nem szerettem volna túl bonyolultra venni a dolgokat, mert időm sincs nagyon gyerek mellett,
    plusz tényleg olyan verziót szerettem volna, amivel a legkevesebb energiám megy el.
    Alapból külföldi receptek között szoktam nézelődni, ezeket átalakítom,
    a saját ízlésemre formálom, aztán meg meglátjuk hogy sül el.
    Az biztos, hogy csak azt osztom meg ami vállalható, és igen, volt olyan is, hogy nem sikerült…

    Viszont ezt most minden nagyképűség nélkül mondom, hogy érdemes kipróbálni,
    és most arra is törekedtem (kivéve a karamellszósznál), hogy minden hozzávaló ki legyen használva.
    Mármint engem nagyon idegesít mikor pont úgy kellenek a hozzávalók, hogy mindig marad egy kis zabkeksz, egy kis mascarpone, egy kis ez-az…nyilván a porcukor, só, vaj az más kategória.
    Na mindegy szóval a lényeg, hogy boldog voltam, hogy sütés nélkül viszonylag hamar összedobtam és még finom is!

    Hozzávalók

    Zabos alaphoz

    215 g zabkeksz
    100 g kissé olvadt vaj

    Krémhez

    750 g mascarpone
    200 g porcukor
    1 csipet só
    1 ek vanília aroma
    200 ml 30%-os habtejszín
    5 ek mogyoróvaj/peanut butter

    + a krémbe drabolva:

    1 snickers szelet
    170 g apróra vágott, pirított, sótlan földimogyoró
    (ebből nem kell az egész a krémbe, kb 3-4 evőkanállal félretettem a tetejére díszítésnek)

    Tetejére

    1 snickers
    pirított földimogyoró (ami megmaradt)
    karamellszósz

    Karamellszósz

    125 g cukor
    2 ek víz
    75 ml habtejszín
    25 g vaj
    1 csipet só

     

    Elkészítés:

    Előkészítünk egy kb 25-28 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.
    A zabkekszet felaprítjuk, én késes robotgépbe tettem, majd az enyhén olvadt vajat hozzáadtam, átkevertem és a tortaforma aljába nyomkodtan, szépen egyenletesen. Hűtőbe tesszük addig, amíg elkészítjük a krémet.
    A mascarponét kézi habverővel kicsit felvertem, majd hozzáadtam a porcukrot, a csipet sót, a vanília aromát és a tejszínt is. Addig keverjük a habverővel, amíg szépen össze nem áll. A mogyoróvajat/peanut butter-t is hozzáadom és végül beleszórom az apróra vágott és már (serpenyőben) megpirított, kihűlt földimogyorót, valamint a feldarabolt snikers szeletet is.
    Ráöntjük a masszát a zabos alapra, majd visszatesszük a hűtőbe a formát.
    Közben elkészítjük a karamellszószt.
    Egy kisebb lábosba kimérjük a cukrot, majd hozzáadjuk a vizet. Fakanállal kevergetjük közepes hőfokon, megvárjuk amíg a cukor felolvad, kikristályosodik, majd bebarnul, újra folyóssá válik. Ekkor hozzáadjuk a vajat, a tejszínt és a csipet sót, majd folyamatos keverés közben melegítjük még egy picit. Átöntjük a szószt egy kis tálkába vagy üvegbe, ahogy hűl, úgy fog szilrádulni.

    A torta tetejét leszórom a maradék földimogyoróval, egy snikers szelet darabjaival és végül rácsorgatok egy kis karamell szószt.
    A maradék szószt hűtőben tárolva később is felhasználhatjuk egy kis melegítés után.

    A tortát lehetőleg egy egész estén át hűtsük, így számoljuk ezzel, hogy egy nappal előtte érdemes elkészíteni!

    Részletek
  • máj022019

    Házi fürdősó

    Nincs hozzászólás

    Minden anyukának jár egy kis kényeztetés, ezért Anyák napja alkalmából hoztam egy házi fürdősó receptet,
    ami szerencsére nem egy bonyolult művelet, könnyen elkészíthető és most a letölthető sablonokkal
    percek alatt személyes ajándékot tudtok belőle varázsolni!

    Hozzávalók

    – Epsom só vagy DM-ben kapható natúr fürdősó
    – illóolaj
    – szárazvirág pl.: levendulavirág, citromfű
    (van amit lehet a drogériákban is kapni, vagy egyéb natur/bio boltokban)

    Elkészítés

    A sóra rácsepegtetünk kb. 20-30 csepp illóolajat (500 grammra számolva), majd alaposan összekeverjük.
    Hozzáadunk 2-3 evőkanál száraz levendulavirágot vagy citromfüvet (amilyet csinálunk), majd ezzel is összeforgatjuk.
    A címkéket matricás/levonós papírra kinyomtatjuk vagy fénymásolókban ilyen papírra kérjük a nyomtatást.
    Lehet víztiszta, nyomtatható fóliára is nyomtatni, így átlátszó címkéket érhetünk el.
    Kis fóliás zacskót szintén találtok drogériákban, de üvegekre, papírzacskókra is mind felvihetők a matricák.

    Sablonok letöltése

    anyaknapja1

    anyaknapja2

    Részletek
  • ápr212019

    Fahéjas legyezőkalács

    Nincs hozzászólás

    Húsvétra most dupla adag is készült ebből a kalácsból, egy fahéjas és egy diós verzióban, de kakaóssal,
    sőt nutellással is ki lehet próbálni, ezt az utóbbit ki is kell!
    Eddig mindig évről-évre szépen megfontam a kalácsot, de idén ez a lusta verzióm, mert egyrészt újítani szerettem volna, kettő:
    azért gyerek mellett elég precízen be kell osztani a szabad perceket, amit most nem fonogatással terveztem elütni.

    Tehát ez nem fonott, ellenben gyorsan kész van, nem is kell vágni, mert csak úgy bomlanak le róla a rétegek + szerintem nagyon jól néz ki. Ez biztos csak nálam plusz 1 pont, de süssétek meg, kóstoljátok meg, megéri elkészíteni én azt mondom!

    Hozzávalók

    A kelt tésztához

    400 g liszt
    1,5 ek cukor
    2,5 dl langyos tej
    7 g szárított élesztő
    1 tojás
    50 g szobahőmérsékletű vaj
    1 tk só

    Fahéjas töltelék

    100 g puha vaj
    80 g cukor
    2 tk fahéj
    1/4 tk szerecsendió
    1/4 tk gyömbér

    Elkészítés:

     A tészta hozzávalóit összegyúrjuk kézzel vagy géppel és ha szükséges lisztet adunk még hozzá, hogy összeálljon a tészta.
    Meleg helyen letakarva, 30-40 percig kelesztjük, majd ha elkészült lisztezett deszkára borítjuk és kinyújtjuk egy nagyobb téglalapra.
    A töltelék hozzávalóit is összekeverjük, majd megkenjük vele a kinyújtott tésztát (de 2-3 kanálnyi mennyiséget hagyjunk meg majd a kalács tetejére).
    A téglalap hosszanti vonalán 6 db egyenlő részre (csíkra) vágjuk a lekent tésztát, majd ezeket egymásra pakolva az így kapott rétegzett csíkot is szintén 6 egyenlő kockára szeleteljük.
    Ezeket a kockákat egy kivajazott kilisztezett kenyérsütő formába tesszük egymás mögé és lekenjük a maradék 2-3 evőkanálnyi töltelékkel (ilyenkor kicsit megmelegíthetjük a maradék tölteléket, hogy folyósabb legyen és könnyebb legyen lekenni a kalácsot).
    Így a formában hagyva várunk egy 20-30 percet míg egy kicsit még kel a kalács, majd előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig szép barnára sütjük.

    Részletek
  • febr152019

    Sütőtökös csicseriborsó curry

    Nincs hozzászólás

    Bár nem vagyok vega, vegán, de sokszor szeretek húsmentesen enni.
    Az utóbbi hónapokban amúgy is volt egy időszak, mikor tej- és tojásmentesen kellett ennem, így sokkal egyszerűbb volt vegán recepteket tanulmányozni.
    Az indiai amúgy a mexikói konyha után talán a második kedvencem, de el kellett telnie egy kis időnek, mert mindig a munkahelyem melletti indiai jutott eszembe mikor a curry megcsapott. Ami amúgy nem egy rossz hely, de a jó mégsem ilyen.

    Viszont az biztos, hogy a jó nekem most ilyen….ez a recept így visszahoz és elsöpör mindent, ami eddig a curry útjába állt.
    Azt nem tudom nektek mennyire fog ízleni, de ha elkészítettétek és ízlik akkor majd írjatok azért! 🙂

    Hozzávalók (4 főre)

    1,5 ek kókuszolaj
    1 fej vöröshagyma kockára vágva
    2 közepes méretű sárgarépa (kockázva vagy karikázva)
    só ízlés szerint
    4 gerezd fokhagyma
    kb 4-5 cm gyömbér lereszelve
    5 ek vörös curry pasta
    400 ml kókusztej (konzerves, zsírosabb)
    240 ml zöldségleves lé
    kb 900 g sült sütőtök (kikanalazva. Ehhez 1 sütőtök kell) vagy édesburgonya!
    2,5 ek szójaszósz
    1,5 ek juharszirup vagy agave szirup
    2 konzerv csicseriborsó (2 x 310 gramm)
    1,5 ek lime leve
    friss koriander vagy citromfű a currybe és a tálaláshoz is egy kevés

     Elkészítés:

    A kókuszolajat felmelegítjük egy nagyobb serpenyőben (én wok-ot használtam) és üvegesre pirítjuk a hagymát.
    Miközben a hagyma készül, beledobjuk a sárgarépát is, megsózzuk ízlés szerint.
    Fedő alatt puhára párolom kicsit a répát, majd hozzáadjuk a fokhagymát (fokhagymanyomón kinyomva), a reszelt gyömbért és a vörös curry szószt is.
    Egy kis vízzel (kb 4-5 ek) felönthetjük , hogy jól keverhető legyen, majd  2-3 percig így főzzük.
    Hozzáadjuk a kókusztejet és a zöldséglevet (ha nincs akkor jó a víz is), majd alaposan átkeverjük.
    Az előre megsütött sütőtökből is kikanalazzuk a sütőtökpürét és a hozzávalókhoz adjuk a szójaszósszal és a juharsziruppal együtt
    (Ha édesburgonyával készítjük, süssük vagy főzzük meg az édesburgonyát, villával pépesítsük és így adjuk majd a hozzávalókhoz).
    Átforgatjuk, majd a lecsepegtetett csicseriborsót is beleöntjük.
    Így főzzük addig, amíg a répa és a csicseriborsó kellően megpuhul.
    A lime levével meglocsoljuk  és kókusztejszínnel, friss korianderrel díszítjük (a korianderből bele is forgathatunk, vagy ennek híján citromfűvel is működik!).
    Basmati rizzsel és  pirított tortilla szeletekkel kínáljuk.
    Részletek
  • júl162018

    Almás galette

    Nincs hozzászólás

    A rusztikus pitének, vagyis galette-nek ez most egy egészségesebb verziója,
    fehér liszt helyett teljes kiőrlésű tönkölylisztet választottam (ráadásul tej- és tojásmentes),
    tölteléknek pedig a jól bevált almás-fahéjas kombót.
    Ezt még májusban sütöttem, pont a szülésem előtti délután és ez is volt az első süti, amit szülés után megsütöttem.
    Nem véletlen, ugyanis egy órán belül megvan, nagyon könnyen elkészíthető és variálható.

    Hozzávalók

    A tésztához
    300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
    2 ek barna cukor
    egy csipet só
    80 g kókuszolaj
    100 ml hideg víz

    A töltelékhez
    2 db alma
    fél citrom leve
    1 tk fahéj
    1 tk vanília aroma
    3 ek barna cukor

    + még barna cukor a tetejére

    Elkészítés:

    A lisztet kimérjük egy közepes méretű tálba, majd összedolgozzuk a barna cukorral, sóval és az olvasztott kókuszolajjal.
    Apránként hozzáadjuk a hideg vizet és a kezünkkel tésztát gyúrunk belőle. Ha túl száraz, akkor adjunk még hozzá vizet, ha pedig túl nedves a tészta akkor kis lisztet adagolhatunk a masszához.
    Amint összeállt, betesszük a hűtőbe kb. 20 percre.
    A töltelékhez az almákat meghámozzuk, felszeleteljük és ráöntjük a citromlevet.
    Megszórjuk fahéjjal, hozzáadjuk a barna cukrot, vanília aromát és az egészet összeforgatjuk.
    Kinyújtjuk a tésztát kör alakúra és ráhalmozzuk a tölteléket, de a tészta szélét (kb. 4 cm-en) szabadon hagyjuk, mert ezt visszahajtjuk az almás masszára.
    (Én már sütőpapíron szoktam kinyújtani és megtölteni a pitét, majd azt csak áthúzom a tepsire)
    Megszórjuk még egy kis barna cukorral, majd 180 fokon 45-50 percig sütjük. 

    Részletek
  • jún232018

    Quiche

    Nincs hozzászólás

    Nem igazán tudom mit lehetne hozzátenni ennek az ételnek még az értékéhez,
    egyszerűen csak finom és szerintem szuper ebéd és vacsora ötlet!
    Elsőre talán kicsit bonyolultnak vagy legalábbis macerásnak tűnhet, hogy ide-oda tesszük a tésztáját
    hűtőből ki-be, sütőbe be-ki, de tényleg egy nagyon egyszerű étel és nagyon jól variálható.
    Amíg pedig a tésztát rendezgetjük ide-oda, addig a töltelék is kész lesz, szóval nem egy több órás elfoglaltság.
    Nem kell kétségbe esni, ha valami nincs otthon, mert a legtöbb hozzávaló helyettesíthető.
    Készítettem már hús nélkül: babbal, kukorciával és póréhagymával,
    de lehet bacon helyett sonkát vagy csirkét is használni, igazából tényleg teljesen mindegy,
    ez a tipikus esete annak, hogy meg kell nézni, hogy mi van otthon.

    Hozzávalók

    A tésztához
    250 g liszt
    1 tojás
    150 g  hideg vaj
    1 ek hideg tej
    1 kk só
    1 csipet kristálycukor

    A töltelékhez
    200 g bacon
    1 fej vöröshagyma
    3 tojás

    bors
    szerecsendió
    250 ml főzőtejszín
    kb 90 g reszelt trappista sajt
    kisebb konzerv kukorica
    apróra vágott petrezselyem

    A tetejére
    kb 170 g reszelt trappista sajt
    (+apróra vágott petrezselyem)

    Elkészítés:
    A tészta hozzávalóit robotgépben összegyúrjuk, majd 15-20 percre a hűtőbe tesszük.
    Mikor kellően lehűlt, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát és kibélelünk vele egy kb 28 cm-es, kivajazott piteformát (a forma oldalát is érje a tészta).
    Villával több helyen megszurkáljuk a tésztát és újra betesszük a hűtőbe egy negyed órára. Kivesszük, majd sütőpapírt vágunk a tészta belsejére és kerámia pitesúlyokat (vagy bármit ami hőálló, tiszta és van súlya: régen dekorkavicsot használtam)
    szórunk a papírra.
    Ez azért hasznos, mert miközben elősütjük a tésztát, a súlyok megakadályozzák,
    hogy az felpúposodjon vagy egyenetlenül süljön meg.
    200 fokon 15 percig sütjük alsó felső sütésen, majd kivesszük a formát és eltávolítjuk a pitesúlyokat és a sütőpapírt.
    Újra berakjuk még egy 8 percre a tésztánkat. Mikor megsült kivesszük és félretesszük.

    A töltelékhez a hagymát, a bacont felszeleteljük és kevés olajon megpirítjuk.
    A tojásokat felverjük egy tálban, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy kis szerecsendiót, majd hozzáöntjük a tejszínt, a reszelt sajtot és egy kis petrezselymet. A kisült tésztába beleöntjük a hagymás bacont és a kukorciát, majd ráöntjük a tojásos-tejszínes masszát. A tetejét még egy kis sajttal megszórjuk (+ akár újra petrezselyemmel) és berakjuk a sütőbe.
    200 fokon kb 20 percig sütjük, majd még a tetejére is rápirítunk.

    Részletek
  • máj122018

    Mini zabos palacsinta

    Nincs hozzászólás

    Ez most egy egészségesebb palacsinta verzió, amiben igazából nincs is sok minden.
    A tej nyugodtan kicserélhető növényi tejre, a gyümölcsöket akár bele is süthetjük a tésztába
    (én mindig tartok tőle, hogy így szétesik a tészta, ezért nem szoktam),
    és ha nem öntjük le juharsziruppal, anélkül is biztos finom.
    Mondjuk nem nekem, mert imádom a juharszirupot és legszívesebben még a kenyeret is leönteném vele,
    de szerencsére tartunk itthon egy cukormentes változatot, így az sem nagy bűnözés.
    Ebből az adagból nekem 4 db mini palacsinta jött ki, szerintem ezt egy 1 főre számoljátok, mert tényleg hamar el fog fogyni.
    Szóval ha családdal reggeliztek, nyugodtan duplázzatok-triplázzatok!

     

    Hozzávalók
    (1 főre, 4 mini palacsintára)

    1 banán
    80 g aprószemű zab
    120 ml tej
    1 ek méz
    csipet só
    0,5 tk sütőpor
    1 tk vanília aroma
    + kókuszolaj a serpenyő kikenéséhez
    + áfonya vagy egyéb gyümölcs
    + szeletelt mandula

    Elkészítés:

    Egy tálban a banánt villával szétnyomkodjuk és hozzáadjuk a zabot, a tejet, mézet, sót, sütőport és a vanília aromát.
    Szóval mindent!:)
    Egy teáskanálnyi kókuszolajat felhevítünk serpenyőben és alacsony-közepes fokozaton, kb 2 evőkanálnyi tészta mennyiséget aranybarnára sütünk mindkét oldalon. Fontos, hogy lassan süssük át a palacsintákat, ne kapjanak hirtelen egy kérget azzal, hogy magas hőfokon készítjük.
    A tetejét megszórhatjuk gyümölccsel, magvakkal és leönthetjük juharsziruppal vagy akár mézzel is!

    Részletek